Budynek nr 1-9, ul. Chachaja Władysława, Wrocław
Zdzisław K.: W tle osiedle Nowy Oporów.
Gronów
blatro: Dziękuję :)

Firma turystyczno-autobusowa Dzierzona w Glinicy

Kraftverkehr Waldenburger Bergland

Na początku lat 30-tych XX wieku Franz Dzierzon, właściciel domu towarowego w Glinicy założył tam firmę autokarową o nazwie Waldenburger Kraftverkehr. Jak wynika z folderu reklamowego firmy organizowała ona wycieczki autobusem marki Magirus do atrakcyjnych miejsc w bliższej i dalszej okolicy, jak np. do zamku w Książu, po Górach Sowich, do wielu okolicznych schronisk, Błędnych Skał, kłodzkich uzdrowisk, Zagórza z zamkiem Grodno i Jez. Bystrzyckim. Bilety można było nabywać u Hermanna Welsa przy pl. Zdrojowym w Jedlinie.
W 1933 r. jako Świętym Roku zorganizowano nowym już autobusem, także marki Magirus, dwie wycieczki do Rzymu. Pierwsza odbyła się od 19.4. do 12.5.1933 r., druga od 17.9. do 6.10.1933 r. Z zachowanego prospektu drugiej pielgrzymki, którą planowano początkowo w nieco wcześniejszym terminie, wynika, że wycieczka dotarła do Rzymu 1-go września i po dwudniowym pobycie w Wiecznym Mieście potrzebowała na powrót do Wałbrzycha 10 dni. Po drodze zwiedzano m. i. Rawennę, Pompeje, Neapol, Pizę, Genuę, Wenecję, Ankonę, Pawię i inne interesujące miejscowości, więc mimo braku autostrad ślimacze tempo nie powinno dziwić.
Ponieważ organizowane wycieczki mimo przystępnych cen (wg prospektu wycieczka do Rzymu kosztowała 139 RM) nie cieszyły się wielkim zainteresowaniem, nie przynosząca spodziewanych dochodów firma zawiesiła szybko swą działalność a autobus sprzedano.

/ / / /