Karczma Pod Czarnym Niedźwiedziem (dawna), ul. Wrocławska, Międzybórz
Hellrid: Budynek jest opisany na Herderze jako Bürgerhaus , dość szybko wypatrzony został na panoramie przy ulicy Wrocławskiej: , tutaj widać jego fragment ściany:
Kościół filialny Matki Bożej Bolesnej, Suszka
Stan: Do 2018 r. w tym miejscu znajdował się krzyż drewniany, widoczny m.in. na tej fotografii: Może uda się ustalić losy tego obiektu sakralnego (Pilce?).
ul. Kolejowa, Międzybórz
Hellrid: Wizualnie udało się namierzyć prawy dolny róg (Heinrich David, Kolonialwaren, Herrenstrasse 82 - jest już obiekt), na lewo Paul Goy Gasthaus (AB1927 wskazuje że to Herrenstrasse 21 - czyli Kolejowa) oraz Schoeps Gustawv, Stellmmeister, Herrenstrasse 95 - czyli znów Kolejowa.
Termit: Racja bo mam kilka zdjęć a tu ewidentnie widać niemiecki szyld To było w 1938 roku
Orszak Trzech Króli (2024), Wałbrzych
moose: To chyba coś poważnego, bo kolega był odporny na krytykę więc nie podejrzewam że to foch.

Termit
Termit
moose
Termit
Termit
Termit
Termit
Termit

Koncert Paco de Lucia
Autor: Koloko°, Data dodania: 2007-12-03 10:20:34, Aktualizacja: 2007-12-03 10:20:34, Odsłon: 1917

2 grudnia 2007 roku w Hali Stulecia odbył się koncert jednego z najwybitniejszych gitarzystów świata.

Paco de Lucia jeden z najwybitniejszych gitarzystów świata i mistrz flamenco drugiego grudnia wystąpi w niedzielę we wrocławskiej Hali Ludowej. Będzie gwiazdą tegorocznej edycji Wrocławskiego Festiwalu Gitarowego Gitara 2007. Podczas koncertu artysta przedstawi swój najnowszy album "Cositas Buenas". Występ we Wrocławiu wieńczy tegoroczną europejską trasę koncertową hiszpańskiego zespołu.

Arstysta wielokrotnie prezentował się przed Polską publicznością, grając w autorskich formacjach, solo, czy też występując jako trio John McLaughlin/ Al Di Meola/ Paco de Lucia.

Tym razem zagra z towarzyszeniem nowej grupy, w składzie: Nino Josele (gitara flamenco), El Pirana (cajon, instrumenty perkusyjne), Alain Perez (gitara basowa), La Tana (śpiew), Montise Cortes (śpiew), Duquende (śpiew) i Antonio Serrano (harmonijka ustna).

Hala Stulecia wypełniona była po brzegi. Wszystkie bilety rozeszły się w szybkim tempie. Na koncercie obecni byli Rafał Dutkiewicz, obecny prezydent Wrocławia oraz Bogdan Zdrojewski były prezydent miasta obecnie minister kultury, widzowie zza granicy i oczywiście Wrocławianie.
Ten niesamowity koncert wielokrotnie przerywany był gromkimi brawami. Po 10 minutowych owacjach na stojąco Paco de Lucëa zagrał bis. Bez zawahania można ten koncert nazwać muzycznym wydarzeniem jesieni.
Paco de Lucëa zaprezentował utwory z najnowszej płyty oraz swoje najciekawsze kompozycje z lat poprzednich.
Wystąpił z towarzyszeniem nowej grupy, w skład której wchodzą:
- El Piraña - perkusja
- Nino Josele - gitara
- Alain Perez - gitara basowa
- Montse Cortes - śpiew
- Domingo Patricio - flet
- Chonchi Heredia - śpiew

Zdjęcia: Krzysztof Kokot

/ / / / / 1 / / 2007 /
phantasma1958 | 2007-12-03 14:03:35
Żałuję, że nie mogłem tam być. Rozumiem Twoją ekscytację. Nie mniej jednak w tytule artykułu napisałbym "jeden z najwybitniejszych gitarzystów świata". Bo gdzie w takim razie umiejscowić takie postacie jak : Charlie Christian, Wes Montgomery, Larry Coryell, Albert King, B.B. King, Duane Allman, Eric Clapton, Jimi Hendrix, John McLaughlin, Jeff Beck, Al Di Meola, Frank Gambale, John Cipollina, John Scofield, Andy Latimer, Peter Green czy wreszcie Frank Zappa! To tylko część z tych Wielkich jaka mi się wtej chwili skojarzyła. Przy okazji przepraszam wszystkich których pominąłem. Pozdrawiam serdecznie i wiem, że napisałeś to niesiony niezapomnianymi wrażeniami z koncertu i nie zapomniałeś o innych wielkich, których tylko częściowo wymieniłem. :)
petro | 2007-12-03 14:17:47
Cieszy mnie, że to wydarzenie zostało odnotowane. Brakuje mi na stronie takich tematów. Dodam do listy gitarzystów mojego ulubionego JJ Cale.
phantasma1958 | 2007-12-03 14:49:48
Koloko | 2007-12-03 16:55:55
Masz racje Phantasma1985, bo gdyby ktoś napisał ze Led Zeppelin to najlepszy zespół wszechczasów to spytał bym "a co z Pink Floyd" :) już poprawiam i pozdrawiam!
phantasma1958 | 2007-12-03 17:34:00
Świetnie zareagowałeś :). Poruszyłeś przy tym odwieczny problem z rankingami najlepszego zespołu świata. Swego czasu sam tworzyłem takie zestawienia i po prostu nie jest to możliwe. Zapomniałem dodać do listy gitarzystów jeszcze Jana Akkermana (byłem na jego koncercie w 1979 lub 1980 roku we Wrocławiu). Wspaniale, że oprócz fotografowania masz jeszcze jedną wielką (tak jak ja) pasję - MUZYKA ! Pozdrawiam i życzę kolejnych niezapomnianych wrażeń na koncertach, które nawiedzisz .
phantasma1958 | 2007-12-03 23:57:17
1958 :)
Koloko | 2007-12-04 00:12:19
Jeśli to data urodzin to cię trochę odmłodziłem ;D
phantasma1958 | 2007-12-04 00:39:04
pHantasma (z taką pisownią) to nazwa mojego pierwszego i jedynego "eksperymantalnego projektu muzycznego" z połowy lat sidemdziesiątych. Tak do mnie przylgnęła, że funkcjonuje jako mój nick ale bez dużej litery na drugim miejscu. Dziękuję za odmłodzenie :)))
Miało być oczywiście eksperymentalnego !