ul. Włodkowica Pawła, Wrocław
YouPiter: Dubel:
Budynek nr 11-12, ul. Bolesława Krzywoustego, Oleśnica
Mmaciek: Budynek w ładnym stanie, widać że remont mocno odświeżył jego wygląd. Możemy liczyć na jakieś zdjęcia sprzed tych zmian? ;)
Osiedle Popowice (dawne), Wrocław
morgot: Dziękuję.
Kolejowy most zwodzony (rz. Regalica / LK 273), Szczecin
MarasDH: Nie obrotowy, tylko zwodzony.
Restauracja Blumengarten (dawna), Zębowice
marycha: Podmiana na lepszy skan.
ul. Chełmska, Cyców
Parsley: Przypisałem do poszczególnych obiektów.

t.ziemlicki@wp.pl
t.ziemlicki@wp.pl
jawc
jawc

Spotkanie Księży Ziem Zachodnich

Wrocław 23 listopad 1962
Teatr Polski we Wrocławiu nie zawsze na swoich scenach gościł jedynie artystów. Był także w historii Wrocławia miejscem spotkań, zlotów, zjazdów a także innych imprez o charakterze masowym lub zamkniętych dla osób postronnych. Jedną z takich imprez będących kontynuacją polityki państwa mającej na celu podkreślenie polskości naszego miasta było Spotkanie Księży Ziem Zachodnich które miało miejsce dokładnie 23 listopada 1962 roku w sali Teatru Polskiego. Dziś może to dziwić ale wtedy organizatorem tego przedsięwzięcia był Wojewódzki Komitet FJN (dla niezorientowanych Front Jedności Narodu).. Teatr Polski w tym dniu zgromadził 1280 księży, w tym z Ziem Zachodnich i Północnych 900 a pozostali przyjechali z Ziem Centralnych. Jak każde spotkanie tak i to miało swój cel, którym była manifestacja solidarności polskiego duchowieństwa z enuncjacjami pokojowymi Papieża Jana XXIII i polityką państwa w sprawie status quo Ziem Zachodnich. Wśród zgromadzonych uczestników spotkania było 6 profesorów wyższych seminariów duchownych, 3 kurialistów, 21 kanoników, 25 dziekanów, 9 wicedziekanów, 886 proboszczów, 233 wikariuszy, 18 kapelanów, 79 rezydentów i inni.
Zdjęcie nr 1

Spotkanie duchowieństwa otworzył rektor Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych prof. Stanisław Dawski. W imieniu Wojewódzkiego Komitetu FJN i władz wojewódzkich Dolnego Śląska zebranych powitał poseł na Sejm Bronisław Ostapczuk – przewodniczący Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej we Wrocławiu. Główny referat spotkania „Duchowieństwo polskie wobec Soboru i sprawy pokoju” przedstawił ks. Zygmunt Majchrzak, były kanonik Kapituły w Zagrzebiu i kanonik Kapituły Wrocławskiej. Po referacie i krótkiej przerwie spotkanie wypełniła dyskusja w której oficjalnie wzięło udział 16 księży. Tematem dyskusji była rola duchowieństwa Ziem Zachodnich w integracji społeczeństwa tych terenów i stabilizacja życia duchowego i społecznego na zachodnich ziemiach Polski. Na koniec całodziennego spotkania uczestnicy wspólnie odśpiewali „Rotę”.
Zdjęcie nr 2

Spotkanie to było kolejnym elementem polityki państwa /Gomułki/ mającym na celu podkreślanie polskości tych ziem oraz stworzenia atmosfery spokoju i rozwoju na ziemiach, które do 1970 roku nie były przez Niemcy oficjalnie za polskie uważane. W tym przypadku udało się to zrobić wspólnie z naszym duchowieństwem co miało szczególne znaczenie dla mieszkańców tych ziem.

bonczek/hydroforgroup/2007/ na podstawie broszury „Spotkanie księży Ziem Zachodnich” 23 listopad 1962 - Wrocław

/ / / / 3 /