Krynica Morska
Lekok: Dzięki :)
Hotel Kahlberg, ul. Bosmańska, Krynica Morska
Kamienica nr 13 (d. hotel), ul. Moniuszki Stanisława, Głubczyce
Hellrid: AB1935, wskazuje ze Hotel "Deutsches Haus", znajdował się na ulicy AH Strasse 13, pod Josefem Krebsem, także ten adres się pojawia. Czyli dzisiejsza, Moniuszki, niestety nie da się z pocztówek ulicy dojść gdzie to było dokładnie.
Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
pavelo: Całkiem możliwe, że ten napis to Heringe. Byłoby dobrze, jakby tak jeszcze sprawdził kol. pietrzepawle w adressbuchach z 1911 lub 1912, czy faktycznie wcześniej też handlowano tam rybami. Jakoś ciężko mi znaleźć inne podobnie wyglądające skrzyżowanie...

XV rocznica powrotu Ziem Zachodnich do Macierzy

Wrocław 2 - 8 maj 1960
To była kolejna okazja do podkreślenia piastowskich tradycji tych ziem i ich wieloletnich związków z Macierzą. Kolejną którą władza (wtedy ludowa) wykorzystała. Każda taka pięciolatka wieńczona była spektakularną wizytą czy fetą we Wrocławiu aż do podpisania przez Gomułkę układu z Brandtem w 1970 roku.
Rok 1960, a szczególnie, jak łatwo sie domyśleć miesiąc maj obchodzono pod hasłem „15 Rocznicy powrotu Dolnego Śląska i Wrocławia do Macierzy” Te dni majowe pod hasłem „15 lecia odzyskania Ziem Zachodnich” i „Dni Wrocławia” były szczególnie obfite w wydarzenia. Wszystko zaczęło się już 2 maja. (poniedziałek) od wręczenia w Teatrze Polskim nagród artystycznych i naukowych miasta Wrocławia.
Zdjęcie nr 1

3 maja (wtorek) uroczyście we Wrocławiu rozpoczął obrady III Zjazd Pisarzy Ziem Zachodnich. Tego samego dnia o 18.00 ZMS zorganizwoał żakinadę formując pochód w kierunku Rynku, który zakończył się młodzieżowym wiecem pod Ratuszem. Do późnych godzin wieczornych bawiono się na Wzgórzu Partyzantów.
4 maja (środa) zaczęło się zebranie Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego i kontynuacja obrad Zjazdu Pisarzy Ziem Zachodnich.

5 maja (czwartek) otwarto wystawę „Książka polska we Wrocławiu” w bibliotece na Piasku
, miało także miejsce uroczyste odsłonięcie tablicy pamiątkowej dla uczczenia pobytu we Wrocławiu Fryderyka Szopena, był to również kolejny dzień Zjazdu ZPZ zakończony wieczorem autorskim uczestników w auli Politechniki Wrocławskiej.
6 maja (piątek) to wizyta delegacji Światowej Federacji Miast Bliźniaczych, otwarcie Festiwalu Kulturalnego Studentów Ziem Zachodnich, a o godzinie 18 uroczysta impreza oddania do użytku po remoncie Piwnicy Świdnickiej.
7 maja (sobota) do Wrocławia z Warszawy przyjechała oficjalna delegacja partyjno – rządowa. W skład owej delegacji wchodzili:
- Władysław Gomułka (I sekretarz KC PZPR),
- Józef Cyrankiewicz (Prezes Rady Ministrów),
- Adam Rapacki (minister Spraw zagranicznych),
- Ignacy Loga Sowiński (przewodniczący CRZZ),
- Marian Spychalski (minister spraw wojskwych),
- Czesław Wycech (marszałek Sejmu),
- Stefan Ignar (prezes NK ZSL),
- Stanisław Kulczyński (wiceprzewodniczący Rady Państwa),
- Zenon Nowak (przewodniczący rządowej Komisji Ziem Zachodnich),
- Franciszek Waniołka (minister)
- Tadeusz Tejchma (przewodniczący ZMW
- Józef Ozga Michalski (przewodniczący ZGZSCH
Zdjęcie nr 3

Delegacja przyleciała samolotem 10.00 rano, z którego zaraz udała się z wizytą do Dolnośląskich Zakładów Wytwórczych Maszyn Elektrycznych M-5, gdzie po zwiedzaniu miało miejsce spotkanie z załogą. Po spotkaniu członkowie delegacji pojechali zwiedzać miasto trasą: Sępolno – Karłowice – Ostrów Tumski – Stare Miasto – Rynek. Delegację oprowadzał ówczesny miejski konserwator zabytków Olgierd Czerner. Następnie Gomułka zwiedził budujące się osiedle „PKWiN” po którym oprowadzał go główny architekt Wrocławia I. Dąbrowski.
Pierwszy dzień to także ogromna i uroczysta akademia jaka odbyła się we wnętrzu Hali Ludowej podczas której przemówienie wygłosił Władysław Gomułka.

Józef Cyrankiewicz głos zabrał dnia następnego podczas manifestacji na Stadionie Olimpijskim
Gomułka w swoim długim przemówieniu w Hali nawiązywał głównie do sytuacji naszych Ziem Zachodnich, ich historii, znaczenia i dnia obecnego. Co rusz wracał w swoich słowach do Prusaków, Krzyżaków i hitlerowców jako sprawców tragedii Polski. Nawiązywał do oswobodzenia DŚ i roli ZSRR oraz Armii Czerwonej na tym etapie wojny i późniejszym okresie. Wspominał o sytuacji międzynarodowej i ustaleniach tak podczas wojny jak i po niej dotyczących Polskich Ziem Zachodnich. Odwoływał się w swoim przemówieniu do opinii zachodnich aliantów dotyczących dalszych losów Dolnego Śląska i polskiej zachodniej granicy. Część z nich potępiał i wypominał a część stawiał za przykład. To było długie przemówienie po wielokroć przerywane oklaskami i stanowiło główny polityczny akcent obchodów tej rocznicy. Po wiecu w Hali Ludowej, a więc wieczorem odbyło sie spotkanie włodarzy miasta z delegacją w starej sali wrocławskiego Ratusza. Obecni tam byli przedstawiciele pozostałych województw zachodniej i północnej Polski.
Zdjęcie nr 6

Dzień później 8 maja (niedziela) na płycie Stadionu Olimpijskiego wtórował Gomułce Józef Cyrankiewicz przemawiając do wielotysięcznej publiczności. Skupił sie na dniach pierwszych po wojnie na tych ziemiach i choć nie przywoływał w swym przemówieniu tak obficie porównań makro ekonomicznych sytuacji DŚ przed i po wojnie to nie omieszkał do nich nawiązać. Wszystko to działo się po godzinie 11 kiedy delegacja przyjechała na teren Stadionu. W trakcie wiecu na mównicy stadionowej przemawiał także przewodniczący prezydium RN Wrocławia Bolesław Iwaszkiewicz.
Zdjęcie nr 7

Tak właśnie w skrócie wyglądały wrocławskie dni majowe roku 1960 o których pisała cała polska prasa a także część zagranicznej.

bonczek/hydroforgroup/2007 na podstawie Kalendarzy Wrocławskich 1960-1965.
.