Dom nr 30, ul. Kozielska, Krapkowice
Hellrid: Na tej "wielopolówce" są pokazane obiekty: Kozielska 30 (po lewej), Kozielska 28 (po prawej), na dole skład to Kozielska 28a, obecnie dalej jest tam skład opału i innych towarów.
Gospoda zum weissen Lamm (dawna), ul. Prudnicka, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Jakob Bittmann, Gasthausbesitzer, Krappitz, Coseler Straße 6. Okazuje się, że obiekt już jest, przenoszę.
kitapczy: Punktem odniesienia są plany miasta z roku 1910 i 1911: Kamienica mieszcząca hotel stała bliżej narożnika Rynku niż obecny nr 3 w zabudowie blokowej. Ujednoliciłam zapis na nr 5.

Ostatnio wyszukiwane hasła

organy, pilchowice 13, lubań kościół, Wrocław legnicka, Wre, ul.Horbaczewskiego, Przystanek reja, Kamień pomorski, Lüben, kow, Kamień pomorski stacja, nieużywane to, odrzańska, oławska, komarno, Ogród Botaniczny przystanek, czuchow, I_Liceum_Ogolnoksztalcace_im_Stefana_Zeromskiego_ul_Kochanowskiego_Jana_Jelenia_Gora, Bastion sakwowy, slawentzitz, swierzawa, Izbicko, świeradów zdrój, karpacz, szczyglowice, Bema, grzybowo, Dubois, nowa ruda stara osada 22, noe, Dom Edyty stein, tam cieplice, fsc, tamy, kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, Jawor, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7, Wał, wrocław, zakładowa, wrocław szewska, szkoła radiotechniczna Jelenia, składowa, narodowe, Narodowe forum, Plac orląt lwowskich przystanek, zakłady chemiczne Jelenia Góra, Dworzec swiebodzki, Smolecka, wyspa Piasek, Piasek, Piask, Piasku, Kościół NMP na Piasku, Śrubowa, katowice, legnica, Mią, Kronenberg, Wrocławski park przemysłowy, Park biznesu, Wieniec, Babimojska, mierczyce, granowice, Strzegomska 148, jaworska 5, powiat strzeliński, szczecin kapelle, szczecin kosciół, friedhof, zakłady optyczne Jelenia Góra, szczecin friedhof, pammin, wołczyn, loitz, Świdnica plac Grunwaldzki, Świdnica ul. Łukowa, myślibórz, II LO im. Piastów Śląskich, chojna Vereinshaus, Königsberg, kowary, słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego

Firma »Herbert & Sohn« (Stary Zdrój, ul. Pocztowa 4)
Autor: hs°, Data dodania: 2007-08-14 21:11:23, Aktualizacja: 2007-08-14 21:11:23, Odsłon: 1765

Przy opracowywaniu tego artykułu korzystałem z z kilku źródeł, przy czym najbardziej pomocnym było: Monographien deutscher Städte-Band XVI Waldenburg in Schlesien (1925)
W 1879 roku Wilhelm Herbert w ramach firmy »Hermann Herbert« założył oddział zajmujący się sprzedażą i dystrybucją drobnego asortymentu węgla i pyłu węglowego (wydobywanego w kopalniach należących do dolnośląskiego zagłębia węglowego) dla przedsiębiorstw przemysłowych w okręgu wałbrzyskim. W razie konieczności zajmował się on też przystosowaniem istniejących na terenie firm urządzeń do spalania sprzedawanego przez siebie miału i pyłu węglowego a także zajmował się projektowaniem i wytwarzaniem nowych instalacji tego rodzaju wg własnych pomysłów i patentów.
Samodzielnie na własny rachunek konstruował i wytwarzał specjalne kotły opalane drobnymi sortymentami węgla. Duża operatywność szefa oddziału doprowadziła do tego, że w 1896 roku nastąpiło przekształcenie oddziału firmy w spółkę handlową »Herbert & Sohn«. Główny wysiłek nowopowstałej firmy skierowany został na obsługę cukrowni i zakładów papierniczych. Wybuch I-ej Wojny Światowej (ubytek pracowników, wprowadzenie kontrolowanej produkcji itp.) i trudności pierwszych lat powojennych stały się przyczyną zahamowania rozwoju firmy. Główna gałąź działalności firmy (prowadzona przez Niederschlesisches Kohlengeschäft) tzn. pośrednictwo w obrocie węglem i jego sprzedaż zgodnie z wydanym zarządzeniem dotyczącym m.in. obrotu węglem (Kohlen-Wirtschafts-Gesetz z 23 maja 1919 r.) przeszła w ręce Niedeschlesische Kohlenverkaufs-Gesellschaft (założonej 1 kwietnia 1920 r.). W roku 1919 firma przyjęła formę spółki komandytowej (co pozwoliło jej prowadzić bardziej elastyczną działalność).
Zdjęcie nr 1
Aby utrzymać się na rynku firma podjęła działalność handlową w zakresie sprzedaży innych (poza węglem) materiałów palnych a także obrót materiałami budowlanymi (działalność tą firma prowadziła wraz z innymi przedsiębiorstwami działającymi na terenie Wałbrzycha w ramach wspólnie w tym celu utworzonej spółki "Baustoff-Großhandels-Gesellschaft m.b.H."), nawozami sztucznymi i zważywszy na niedobory aprowizacyjne płodami rolnymi. Rynek płodów rolnym stał się wkrótce dominującym w działalności firmy. Główny magazyn firmy znajdował się przy ulicy Post Straße (ob. ulica Pocztowa 4). W budynku tym znajduje się obecnie m.in. hurtownia artykułów chemicznych »Bazar«. Jako powierzchnie składowe firma wykorzystywała też położone po drugiej stronie Pełcznicy pomieszczenie wykutej w skale piwnicy (sztolni), która podobno w latach II-ej Wojny Światowej weszła w skład budowanego wówczas bunkra przeciwlotniczego. Przytoczę tu fragment z artykułu ze Słowa Polskiego GW:
»Niemcy drążyli w masywie Ptasiej Kopy potężny schron przeciwlotniczy, w którym ukryto wywiezione z Berlina urządzenia. Schrony lokalizowano pod parkami, w pobliżu cmentarzy oraz obiektów zabytkowych. Schron przy ul. Pocztowej, nad brzegiem Pełcznicy, posiadał sześć wejść wyposażonych w śluzy przeciwgazowe. Powierzchnia ogólna obiektu wynosiła 381 m kw., powierzchnia użytkowa - 346 m kw. Niestety, nie wiadomo, czy Niemcy wznowili produkcję urządzeń lotniczych w Wałbrzychu. Nieznany jest również los wyposażenia zakładu. Bezpośrednio po wojnie obiekt przejęło wojsko, potem Obrona Cywilna. Pozostałości schronu zasypano na początku lat 90., kiedy likwidowano kopalnie. Jedynym śladem po tajemniczej sztolni pozostało murowane wejście, od strony ul. Pocztowej.«
Więcej na ten temat można poczytać http://www.tropiciele-tajemnic.com/forum1/viewtopic.php?t=286 Do piwnicy tej, której wejście zachowało się do dnia dzisiejszego w raczej niezmienionej formie (pomijając uszkodzenia wynikające z upływu czasu) prowadził przez Pełcznicę niezachowany do dzisiaj mostek z tyłu budynku.

/ / / / 4 /
moose | 2007-08-16 12:48:59
Nie doczytałem artykułu do końca - stąd także sięgnąłem po artykuł ze Słowa w komentarzu do zdjęcia wejścia do piwnicy-schronu. Mea culpa.