Krasnal Kanonier Antek, Wrocław
Zdzisław K.: To pocisk nie do tej armaty :((
Panoramy Szprotawy, Szprotawa
Popski: Na aukcji obieg 1929 r. Skorygowano górne datowania całej serii.

Ratujmy Księcia Witolda

Przygotowujemy wniosek o zachowanie głównej ulicy Kępy Mieszczańskiej - ulicy Księcia Witolda we Wrocławiu. Termin składania wniosków do przygotowywanego Planu Miejscowego upływa jutro. Osoby chętne do podpisania się pod wnioskiem prosimy o przesłanie dziś imienia, nazwiska, oraz adresu zamieszkania na maile: mlose@interia.pl, goncek@wp.pl
mlose@interia.pl,
goncek@wp.pl
WNIOSEK

URZĄD MIEJSKI WROCłAWIA
Biuro Rozwoju Wrocławia
ul. Świdnicka 53,
50-030 Wrocław
dot. uchwały Nr LIV/3253/06 RMW z dnia 6 lipca 2006 r. w sprawie przystąpienia
do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla części obszaru Kępa Mieszczańska we Wrocławiu

Wniosek dot. działek Nr: 44, 42/4, 43/3, 43/10 AM 24; 33/1, 33/2 AM 22; 5 AM 25
Obręb Plac Grunwaldzki

Wnioskujemy o utrzymanie obecnego statusu głównej ulicy Kępy Mieszczańskiej - ulicy Księcia Witolda - jako wielkomiejskiej ulicy o charakterze publicznym, otwartej i niezabudowanej w zakresie pasa drogowego oraz przyległych chodników, na całej swej długości.

Wniosek dot. działek: 39, 40, 41, 42/2, 42/5, 43/11, 43/8, 43/9, 45, 46, 47 AM 24;
22, 23, 31, 32, 51, 52 AM 22 Obręb Plac Grunwaldzki

Wnioskujemy o utrzymanie na terenie objętym przygotowywanym Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego, na zachód od mostów Pomorskich, zabudowy pierzejowej, stanowiącej obudowę ulic i placów, o charakterystycznej dla zabudowy Wrocławia, wysokości wynoszącej 20 – 25m.

W związku z powyższym wnosimy o:
1. Wprowadzenie w obrębie przygotowywanego Planu Miejscowego obowiązujących linii zabudowy wzdłuż ciągów komunikacyjnych ulic Zyndrama z Maszkowic, księcia Witolda, Władysława Jagiełły, Mostowej, oraz nadrzecznych ciągów pieszych.
2. Określenie w zapisie Planu minimalnej (20m) i maksymalnej wysokości zabudowy (25m).
3. Wprowadzenie w obrębie działek 39, 40, 41, 42/2 nieprzekraczalnej linii zabudowy od strony rzeki, oraz zapisanie konieczności kontynuacji ogólnodostępnego bulwaru pieszego pomiędzy mostem Pomorskim, a ulicą Zyndrama z Maszkowic.

Uzasadnienie
Powszechnie dostępne plany inwestycyjne zabudowy ulicy Księcia Witolda i jej przewidywane częściowe przekształcenie przez prywatnego inwestora w zamknięty pasaż handlowo-usługowy (załącznik nr 2) są sprzeczne z podstawowym interesem publicznym mieszkańców Wrocławia.
Planowane działania prowadzą do zagarnięcia istniejącej przestrzeni publicznej w centrum Miasta, o wielowiekowej historii oraz bezcennym lecz niewymiernym potencjale społecznym, przestrzennym i ekonomicznym.
W kulturze europejskiej priorytetem w obrębie Miasta zwykła być przestrzeń publiczna. Pielęgnowanie tego co otrzymało się po poprzednikach, tworzenie nowych przestrzeni publicznych, a w przypadku ograniczeń wynikających z aktualnych uwarunkowań gospodarczych lub świadomości społecznej - powstrzymanie się od działań niepożądanych
o długofalowych konsekwencjach.
Takiej strategii przestrzennej oczekujemy od Włodarzy naszego Miasta.

Ulica Księcia Witolda to obecnie wspólna przestrzeń publiczna Wrocławian
o odradzającym się potencjale - dzięki zróżnicowanym i respektującym kontekst miejsca inwestycjom ostatnich lat. Stanowi wlot na całą Kępę Mieszczańską – ma kluczowe znaczenie dla jej napełniania od strony Rynku oraz zespołu wysp odrzańskich, dla funkcjonalnej i przestrzennej organizacji Kępy.
Ulica Księcia Witolda stanowi rzadki przykład traktu poza murami Starego Miasta o średniowiecznym rodowodzie, nieregularnym przebiegu i kilkusetletniej tradycji użytkowania
i jako taka powinna stanowić przedmiot szczególnej troski mieszkańców i władz Miasta.
Jest dobrem, którego nie wolno wydać w imię doraźnego interesu ekonomicznego
i politycznego.
Zabudowa i zamknięcie ulicy Księcia Witolda byłoby wyrazem braku szacunku wobec historii miejsca, setek lat struktury urbanistycznej tej części Wrocławia i kultury budowania miasta reprezentowanej przez naszych poprzedników.

Jednocześnie zwracamy uwagę, iż istota problemu związanego z inwestycją zakładającą aneksję przestrzeni publicznej ulicy Księcia Witolda dalece wykracza poza problem zapewnienia komunikacyjnej alternatywy dla tej ulicy.
Proponowana przez inwestora rekompensata komunikacyjna w postaci przebudowy skrzyżowań zwiększającej ich przepustowość, oraz budowy kładki pieszej, choć zapewne niezbędna, nie może być w żadnej mierze traktowana jako zamiennik wobec przestrzeni publicznej ulicy Księcia Witolda.
Ponadto proponowana koncepcja zakłada zamianę historycznie ukonstytuowanego, bezcennego, bezpośredniego połączenia Rynku z Kępą poprzez ulicę Odrzańską i Most Pomorski na drugorzędne połączenie o charakterze peryferyjnym.

Zredukowanie roli przestrzeni publicznej w Mieście do prywatnie zarządzanych, najbardziej nawet wyrafinowanych, obiektów komercyjnych może być traktowane wyłącznie jako wyraz słabości Miasta i braku zrozumienia dla rzeczywistych potrzeb społecznych mieszkańców Wrocławia.

Poniżej linki do załączników graficznych wniosku:

/ / / /