Zdjęcia lotnicze, Przemków
MacGyver_74: Nie tylko miasta i nie tylko DŚ. Ja wybieram sobie jakiś powiat i po kolei wyszukuję obiekty we wsiach. Okolice Wrocławia są jako tako ogarnięte. Jest sporo zaległości w zachodnich powiatach. Nie tylko dolnośląskich, ale ogólnie ziem odzyskanych, bo jest sporo przedwojennych pocztówek. Tak samo Pomorze, okolice Trójmiasta, Pomorze Wschodnie. :)
Liceum Ogólnokształcące nr XII, pl. Orląt Lwowskich, Wrocław
Wolwro: Teraz tylko Shift+F5 i odwrócone :)
Dom handlowy Chełmiec, ul. Słowackiego Juliusza, Wałbrzych
heck: Tu dokładnie widać
Polnica
MacGyver_74: Jestem prawie pewien, że Herrenhaus to obecnie budynek nr 4b w pobliskiej osadzie o nazwie Polniczka. GSV tam nie dociera, ale zgadza się kształt dachu, przybudówka po prawej i owalny podjazd .
Willa Benteler (dawna), ul. Głogowska, Przemków
Hellrid: Na FB wskazują też miejsce - tam gdzie Głogowska 33a, z pomocą przychodzi także książka adresowa Altkreis Sprottau z 1938 roku, w której jest opisana ta osoba: Benteler Wilhelm, Generaldirektor, Glogauer Strasse. Benteler był dyrektorem zakładów Warsteiner und Schleswig-Holsteinischen Eisenwerke
Polnica
MacGyver_74: Gasthaus - Polnica 87-88, budynek wielorodzinny i biblioteka publiczna.

t.ziemlicki@wp.pl
t.ziemlicki@wp.pl
Przemek (NR)

"Czterej Pancerni i pies"

Dolnośląskie epizody
Jak większość zapewne wie, spora część kultowego serialu kręcona była na terenach Dolnego Śląska, w tym także we Wrocławiu.
Postaram się w tym artykule nieco uporządkowac i przypisać odpowiednie fragmenty - odpowiednim miejscom:

I - "Załoga" - Wyprawa Janka po korzeń żeń-szenia nakręcona w Kotlinie Kłodzkiej w Międzygórzu oraz w pobliżu wodospadu Wilczki. Walka z japośnkim spadochroniarzem to okolice pensjonatu "Słowik" przy ulicy Wojska Polskiego w Międzygórzu. Wojenkomat dokąd udał się Janek z prośbą o przydział do wojska, to dom nr 7 przy ulicy Śnieżnej w Międzygórzu. Walka matki Szarika z tygrysem odbywała się na zapleczu pensjonatu "Warta"' przy Śnieznej 18a. Eskapada kolejowa Janka i sceny gdy po raz pierwszy zobaczył Gustlika i Lidkę nakręcono na nieistniejącym dziś torze na południe od miejscowości Gaj Oławski.
Obóz w Sielcach i słynne wbijanie gwoździa w drzewo to Karliki leżące na południe od żagańskiego osiedla Moczyń. Walka i zastrzelenie tygrysa kręcono w WFF we Wrocławiu. Tam także kręcono sceny z wnętrza chaty opiekuna Janka i sceny z wnętrza wagonu.

II - "Radość i gorycz" - Fabryka w wyzwolonym Lublinie to w rzeczywistości Zakład Tkanin Dekoracyjnych "Dekora" przy ul. Bolesława Chrobrego w żaganiu. Scena wjazdu i powitania w filmowym Lublinie to ulica T. Kościuszki. Postój czołgów w tym odcinku kręcono w podżagańskiej wsi Olszyniec.
Historyczna scena Gustlika z jajkiem to dom w żaganiu (filmowej nauczycielki ) przy ulicy Nadbobrze w centrum miasta. Forsowanie filmowego Bugu - w rzeczywistości Bóbr przepływający przez wieś Gorzupię.
W pobliżu kościoła w Gorzupi (na skrzyżowaniu) - miejsce popisów cyrkowych Szarika.

III - "Gdzie my - tam granica" - Forsowanie Wisły odbywało się we wsi Stany na Odrze. Kąpiel nagiego Janka i Gustlika zrealizowano w żaganiu w okolicach ogródków działkowych "Bajka".
Sceny cmentarne odegrały wrocławskie nekropolie przy Smętnej (brama środkowa) i Ślężnej.
Scena gdy Gustlik wymyśla Grigorijowi sandomierski życiorys kręcona była we wrocławskim Parku Szczytnickim.

IV - "Psi pazur" - Głównym tłem były żagańskie ruiny poniemieckiej papierni - w tym epizodzie załoga rusza na odsiecz batalionowi kapitana Baranowa. Szarik biegnący z meldunkiem to w rzeczywistości podwrocławski wtedy poligon ZMECH-u.

V - "Rudy, miód i krzyże" - Wręczanie pancernym Krzyża Walecznych - Karliki pod żaganiem (wyżej opisane).
Stratowane ule przez czołg nakrecone były we wsi Rudawica pomiędzy żaganiem i Świętoszowem.

VI - "Most" - Odcinek w którym wjeżdżaja na most od strony warszawskiej Pragi i otrzymują trafienie. Kręcono większość scen w żaganiu przy ulicach Brackiej i Warszawskiej oraz Długiej.
Randka Janka z Marusią w przyszpitalnym parku to teren Klubu Garnizonowego żagań - Las przy ulicy żarskiej. Sceny szpitalne kręcone były w WFF we Wrocławiu. Przemierzająca Lidka samotnie warszawską Pragę w rzeczywistosci zajdowała się na ulicy Hoene-Wrońskiego we Wrocławiu na wysokości numerów 17 - 19. Fragment w którym Wichura przywozi do szpitala miód ozdabiał w tle wrocławski Park Szczytnicki.

VII - "Rozstajne drogi" - Sporo scen na odciku drogi Wrocław - Trzebnica. Tam stał spalony "Rudy" i mogiła Olgierda za wsią Psary. W tych ujęciach także widac Kryniczno.
Większość zdjęć plenerowych z udziałem T-34 powstała na poligonie pancernym w trójkącie żagań - Krosno Odrzańskie - Gubin. Sceny z wnętrza wozu cyrkowego kręconow w WFF we Wrocławiu. Załapała się też kapliczka znana z "Popiołu i Diamentu" Wajdy w scenie ataku gdy Gustlik krzyczy do pustego termosu kuchni polowej by echem przestraszyć kryjących się za kapliczką Niemców.

VIII - "Brzeg morza" - Scenę kręconą w gospodarstwie Kaszuba do którego zwraca się West z prośbą o pomoc nakręcono w Olszyńcu. Bunkier zdobyty przez Czarnousowa to sceneria zmontowana w WFF we Wrocławiu.

XVIII - "Pierścienie" - Opustoszała stacja benzynowa gdzie czołgiści robią sobie postój to przedmieścia Bystrzycy Kłodzkiej a dokładnie ulica Kolejowa. Spacer czołgistów odbywał się po Kłodzku i Bystrzycy Kłodzkiej na ulicy Podmiejskiej. Piwiarnia z półokrągłym tarasem to lokal pod nr 15 na placu Bolesława Chrobrego w Kłodzku. Tam też kręcono scenę gdzie Gustlik z Grigorijem rzucał płytami po ulicy.

XIX - "Tiergarten" - Filmowa przeprawa przez Szprewę miała miejsce w Brzegu Opolskim na Wyspie Jeżynowej nieopodal ulicy Franciszka Krzyszowica.

XXI- "Dom" - Większośc scen rozminowania z kapitanem Pawłowem to rzecz jasna Twierdza Kłodzka. Sceny postoju nad filmową łabą kręcone były w Kłodzku nad Bystrzycą Kłodzką przy stadionie na ulicy Sportowej. W tle widac osiedle przy ulicy Orkana. Rynek w Ritzen gdzie Kugel kieruje porządkami to plac Wolności w Bystrzycy a dom w którym kwaterowała Honorata znajdował sie w tym odcinku przy ul. Św. Wojciecha 13-15w Kłodzku.

Tak w skrócie wygląda Dolny Śląski w serialu "Czterej pancerni i pies".
bonczek/hydroforgroup/2007 na podstawie książki Marka łazarza "Czterej pancerni i pies - przewodnik po serialu i okolicach" wydanej przez Torus Media - Wrocław 2006

/ / /
piter | 2007-07-28 20:53:55
Nie wiem czy to prawda,ale sceny gdy dwie pary młode jadą do ślubu kręcone były przy domu wczasowym ,,Kukułka" k.Kłodzka.
bonczek/hydroforgroup/ | 2007-07-30 10:03:09
Sceny jazdy państwa młodych to Beskid Śląski - okolice Wisły...
robol | 2007-08-02 08:25:15
Mam pytanie czy jest mozliwosc sciagniecia czterech pancernych z sieci jak tak to prosze o Iink
kate16 | 2007-08-03 19:42:34
No właśnie jest ten film gdzieś w sieci a konkretnie VII odcinek kręcony najprawdopodobniej w okolicach wrocławskiego Zakrzowa?
Kubiaczek | 2007-07-28 22:43:46
Wiem, że Dekora była w Żarach. Na fragmencie jej terenu wybudowano Kaufland w 2002 r., a kawałek budynku Dekory rozebrano.
robol | 2007-07-30 06:57:50
Czesc scen VII odcinka byla ponoc krecona na wroclawskim Zakrzowie .
czips1 | 2007-09-09 17:31:38
Nie ponoć, a właśnie tak. Widoczna jest Dobra, oraz Żymierskiego, także mały komin polaru.
kate16 | 2012-09-29 16:43:23
No właśnie
robol | 2007-07-30 07:02:54
A gdzie jakies kadry z tych odcinkow ?
Termit | 2007-07-30 08:35:32
Nie pamiętam z którego to odcina było, ale sceny walk o zdobycie Berlina kręcone były na "Małej Twierdzy" na Owczej Górze w Kłodzku. Bonczek super to pozbierałeś i opisałeś.
bonczek/hydroforgroup/ | 2007-07-30 10:06:21
Zdobycie Berlina - lotnisko pod Łodzią w Aleksandrowie Łódzkim - wykorzystano tam inscenizację z innego polskiego filmu "Na Berlin". Ta sama ulica przed Bramą Brandenburską gra w scenach gdańskich gdy Czereśniaki idą pojmani jako Niemcy i rozpoznaje ich załoga Rudego.
Kubiaczek | 2007-08-05 11:29:47
W dzisiejszym odcinku w scenie w której Czechow bierze rowery z witryny sklepowej widoczna była tabliczka: niebieskie tło białe litery i wyraźny napis GLATZ.
jacekq | 2007-08-05 16:28:44
Czechowicz raczej, Czechow to takie jeden Rosjanin. Podobnie może się mylić Gogol z Gogolewskim... o Wyszyńskich nie wspomnę. ;)
Kubiaczek | 2007-08-06 20:35:37
No przekręciłem. Ale tej tabliczki jestem pewien. :)
bonczek/hydroforgroup/ | 2007-07-30 10:04:15
Bardzo duzo kadrów jest ale to wymaga czasu by film obejrzeć i co lepsze wychwycić
Termit | 2007-07-30 10:15:33
Dokładnie nie pamiętam z którego odcinka ale jest tam taka nocna scena przejazdu czołgiem właśnie przez małą twierdze, lada niedziela będzie ten odcinek to przypatrzę się dokładnie.
--- | 2007-07-30 13:40:17
No i jeszcze scena cmentarna nie pamiętam w którym odcinku nakręcona przed grobowcem Kolkerów na Ślężnej
rysse | 2007-07-30 14:03:03
Scena na cmentarzu - to odcinek II "RADOŚĆ I GORYCZ"
robol | 2007-07-31 07:19:32
No to czekam na te kadry bonczek : )
U.N. | 2007-07-30 16:44:32
Kadry kłodzkie z odc. XXI na
bonczek/hydroforgroup/ | 2007-07-31 08:53:04
Kochani - nie wymagajcie bym siedział i kadrował film, który większosć z nas zna. Każdy ma go prawie w swojej filmotece i może po malutku jakiś kadr wrzucić. W wolnej chwili rzecz jasna coś posadze , ale licze także na innych
Termit | 2007-07-31 08:57:57
Bonczek i tak odwaliłeś kupę dobrej roboty :))) ale czekam na więcej
robol | 2007-08-01 15:31:02
Ja nie mam .
Danuta B. | 2008-08-30 19:56:40
Uparty Żagań - w tekście wielokrotnie występuje nazwa tego miasta - zawsze jako żagań. Próbowałam to poprawić, ale czegoś nie wchodzi. Inna duża litera - Ł też, np. w nazwisku autora książki.
Zed | 2007-07-31 12:51:11
w niedziele był odcinek z mostem zwodzonym, zapewne to rejon naszego portalu, a szkoda:)
Termit | 2007-07-31 17:57:07
Właśnie może ktoś wie gdzie ten most był i czy w ogóle jeszcze istnieje
Neo[EZN] | 2007-08-01 11:43:07
Muszę obejrzeć odcinek Rozstajne Drogi - napisałeś że kręcono go na drodze z Wrocławia do Trzebnicy. W 1966 roku czyli w roku kręcenia tego odcinka kursowała jeszcze kolejka wąskotorowa do Trzebnicy, zlikwidowana rok później. Może na filmie widać chociaż kawałek toru? :)
bonczek/hydroforgroup/ | 2007-08-01 11:55:47
Nie zauwazyłem tego toru, natomiast most zwodzony w istocie nie byl zwodzonym ale o tym napisze wieczorkiem
Termit | 2007-08-01 20:58:49
Ale numer strasznie realistycznie nakręcili ten most, jednak spece od efektów specjalnych.
bonczek/hydroforgroup/ | 2007-08-01 20:50:57
Most zwodzony w filme ( odc. "Klin")znajduje sie we wsi Wolica koło Ryni, a most z "Dalekiego patrolu" pochodzi z Rybina koło Sztutowa
jest i most
Polecam następujący tekst świetnie opisujący i pokazujący niektóre miejsca z filmu,