Krynica Morska
Lekok: Dzięki :)

Spotkania z Gregorem Thumem - Fotoreportaż
Autor: vratislaviensis°, Data dodania: 2007-05-15 22:05:46, Aktualizacja: 2007-05-15 22:05:46, Odsłon: 2995

“Kto szuka jednego miejsca, które pozwala odczuć cały dramat Europy w XX wieku, znajdzie go w losach tego miasta. Wrocław jest pryzmatem, który pozwala pokazać samozniszczenie Europy”.

Stowarzyszenie Wratislaviae Amici oraz administracja serwisu www.wroclaw.dolny.slask.pl serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych na spotkanie z Gregorem Thumem autorem książki „Obce Miasto. Wrocław 1945 i potem”.
Spotkanie odbędzie się dnia 21-05-2007 r. (poniedziałek) o godzinie 18:00 w Księgarni Naukowej „KAPITAłKA”, pl. Biskupa Nankiera 17 (wejście od strony kościoła św. Macieja).

21 maja (poniedziałek), godzina 18.00 Księgarnia Naukowa "KAPITAłKA"

Gregor Thum, “Obce miasto. Wrocław 1945 i potem”.

Gregor Thum – urodzony w 1967 roku, w Monachium. Studiował historię i slawistykę w Berlinie i w Moskwie. W latach 1995 – 2001 był pracownikiem naukowym Uniwersytetu Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. Obecnie wykłada historię na University of Pittsburgh (USA). Gregor Thum był doradcą reżysera Jana Klaty przy tworzeniu sztuki teatralnej “Transfer”, opowiadającej o losach polskich i niemieckich przesiedleńców. Spektakl został gorąco przyjęty zarówno przez polską, jak i niemiecką publiczność.
Książka “Die fremde Stadt. Breslau 1945"została wydana w Berlinie w 2003 roku. Po trzech latach wydawnictwo Via Nova prezentuje ją polskim czytelnikom, pod rozszerzonym tytułem “Obce miasto. Wrocław 1945 i potem”. Książkę przełożyła na język polski Małgorzata Słabicka.

Ponad dwugodzinne spotkanie z Gregorem Thumem odbyło się w gronie około 50 osób w sympatycznej atmosferze w jednej z sal księgarni naukowej "Kapitałka", nie zabrakło oczywiście wielu pytań do autora wspaniałej książki „Obce Miasto. Wrocław 1945 i potem”, na które profesor starał się zawsze udzielać rzetelnych i wyczerpujących odpowiedzi. Na spotkaniu obecna była również pani Małgorzata Słabicka, która przełożyła książkę autora na język polski oraz pani Agnieszka Zabłocka - Kos redaktor naukowy polskiego wydania książki. Poniżej zapraszamy na krótki fotoreportaż ze spotkania:

22 maja (wtorek), godzina 17.00 Stary Ratusz, sala Wielka

Spotkanie poprowadziła prof. Elżbieta Dzikowska. W dyskusji udział wzięli: prof. Gregor Thum, dr Maciej łagiewski, prof. Marek Czapliński, prof. Jakub Tyszkiewicz, dr Agnieszka Zabłocka-Kos i Małgorzata Słabicka, tłumacz książki.

Zdjęcie nr 22

Zainteresowanie dziejami Wrocławia nie słabnie od lat. Wprawdzie ukazało się w ostatnim czasie wiele opracowań dotyczących jego dziejów, nie oznacza to jednak wyczerpania tematu przez historyków. Podczas gdy inne studia, na przykład opublikowana w 2002 roku książka Normana Davisa i Rogera Moorehouse’a “Mikrokosmos” zajmują się dziejami miasta od czasów najdawniejszych do współczesności, Gregor Thum koncentruje się na dramatycznym okresie historii Wrocławia; na tych tygodniach i miesiącach roku 1945, kiedy nagle wszystko się zmieniło i to dla wszystkich.

/ / / / 2007 /
Dla osób zainteresowanych poniedziałkowym spotkaniem polecam kilka artykułów do lektury - , oraz
Jeanick | 2007-05-18 21:15:02
Po tych artykułach, a szczególnie po wywiadzie Beaty Maciejewskiej, chyba zabraknie pytań do autora. Zresztą wszystko w rękach prowadzących. Może być ciekawie, tak jak ciekawa jest ta pozycja.
MT | 2007-05-21 16:09:10
Przypominam wszystkim chętnym o spotkaniu za dwie godziny w księgarni "Kapitałka", raz jeszcze zapraszamy wszystkich zainteresowanych...
Jeanick | 2007-05-21 21:35:34
Kto nie przyszedł niech żałuje. Czasami warto posłuchać co inni maja do powiedzenia w temacie naszego miasta. Tym bardziej, że nie tylko autor był ciekawą osobą na tym spotkaniu.
jacekq | 2007-05-21 22:04:54
Nawet mi nie mów, żałuję jak cholera. Wbrew obawom miałbym też kilka pytań do gościa, ale niestety nawał pracy mam teraz taki, że odpuściłem. :(
Będzie jakiś artykuł, relacja ze spotkania?
MT | 2007-05-21 22:47:43
Oczywiście, już jest :-) Dla osób, które nie mogły dziś przybyć zapraszamy jutro do Ratusza na kolejne spotkanie z profesorem i nie tylko w ramach wykładów naukowych na temat książki, początek godz. 17.00, wstęp wolny...