Instalacja Paprykarz Szczeciński, ul. Wendy Apolinarego Tadeusza, Szczecin
MacGyver_74: Jeżeli chcesz przypomnieć sobie tamte wrażenia to polecam paprykarz z firmy Łosoś w Ustce. Zachowali oryginalne proporcje. :)
Miejska Szkoła Artystyczna I stopnia im. Konstantego Ryszarda Domagały, ul. Jana Pawła II, Mińsk Mazowiecki
Zdzisław K.: W Krakowie przed wejściem do baru "Vis a Vis" ustawiona jest ławeczka Piotra Skrzyneckiego.
Stacja kolejowa Warszawa Główna, ul. Kolejowa, Warszawa
MacGyver_74: Przeniosłem :)
Budynek nr 1-9, ul. Chachaja Władysława, Wrocław
Zdzisław K.: W tle osiedle Nowy Oporów.
Brama Cesarska, Wrocław
Irena Wolanin: Dzięki.

Wrocławskie Szkoły Rzemiosł Artystycznych

1791 - 1945
Krótki spis wrocławskich szkół artystycznych funkcjonujących w mieście do 1945 roku

Prowincjonalna Szkoła Sztuki (Provinzial Kunstschule) powołana do zycia 28 V 1791 roku przez prezydenta Śląska – Hoya.
Celem i zadaniem szkoły było kształcenie zdolnych artystów i rzemieślników na potrzeby Berlina. Pierwszym dyrektorem szkoły był Carl Daniel Bach (1756-1829). Szkołę otwarto 1 XII 1791 r.

Szkoła Budownictwa powołana została do życia w 1800 roku i mieściła się w dawnym klasztorze na Piasku. Została połączona w 1801 roku ze Szkołą Sztuki Kuratorskiej pod dyrekcją Freiherra Fritza. W 1804 roku szkoły otrzymały nazwę Królewska Szkoła Sztuki, Budownictwa i Rzemiosła (Königliche Bau- Kunst- und Handwerkschule). Szkoła ukierunkowana na naukę architektury i rzeźby.

Szkoła Rysunku (Gewerbliche Zeichnenschule) utworzona została w 1872 roku przez Wrocławską Izbe Rzemieślniczą i miała na celu podniesienie artystycznego poziomu śląskich rzemieślników. Później włączono jako jeden dział do Królewskiej Szkoły Sztuki

W 1875 roku powstała z podziału Królewskiej Szkoły Sztuki nowa uczelnia o nazwie Królewska Szkoła Sztuki i Rzemiosła Artystycznego (Königliche Kunst- und Kunstgewerbeschule)

Królewska Szkoła Sztuki została podzielona w 1891 roku na trzy zakłady pod wspólnym kierownictwem dr Kühna. Należały do nich
- Królewska Szkoła Sztuki (w 1911 roku nadano szkole rangę akademii
Königliche Akademie für Kunst und Kunstgewerbe) – została zamknięta i rozwiązana ze względów politycznych i ekonomicznych w kwietniu 1932 r.
- Królewska Szkoła Rzemiosł Artystycznych
- Seminarium dla Nauczycieli i Nauczycielek Rysunku w Szkołach Średnich

Dzięki otwarciu Muzeum Artystycznego w 1900 roku powołano we Wrocławiu do życia Specjalnej Szkoły Rzemiosła (Handwerkerschule). Za zadanie miała ona uczyć i przygotowywać do samodzielnej pracy potencjalnych rzemieślników – artystów.
W 1903 roku szkoła zmieniła nazwe na Miejska Szkoła Rękodzielnictwa i Rzemiosła Artystycznego (Städtische Handwerker- und Kunstgewerbeschule)

bonczek/hydroforgroup/2007 na podstawie artykułu Pani Marii Starzewskiej opublikowanego w Rocznikach Sztuki Śląskiej XV w 1991 roku

/ / / / 14 /
/ / /