Wrocław ma Euro 2012!!!

Na wrocławskim Rynku przed telebimem w chwili ogłaszania werdyktu było ok. 1000 osób. Gdy Michel Platini pokazał kartkę z wynikami głosowania członków Komitetu Wykonawczego UEFA, wybuchła radość: To Polska i Ukraina będą organizatorami Euro 2012.
Po chwili na scenie pojawił się prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz, który rzucał w publiczność piłkami. - Dzisiaj wzięliśmy Euro, jutro weźmiemy Śląsk! [jutro miejscy radni głosować będą nad wnioskiem o przejęcie przez miasto piłkarskiego klubu - red.]

- WKS - zaczęli skandować roześmiani ludzie pod sceną.

Euro 2012 w Polsce i Ukrainie to wymarzony scenariusz dla Wrocławia. Impreza ma zapewnione gwarancje rządowe, dzięki którym budżet miasta przez najbliższych pięć lat zwiększałby się o kilkaset milionów złotych rocznie. Pieniądze w większości zostaną przeznaczone na inwestycje komunikacyjne, turystyczne i sportowe, co przyspieszy rozwój Wrocławia.

Wielki stadion

Na pewno powstanie nowy stadion piłkarski na 40 tysięcy widzów. Miasto chce go wybudować (i to bez względu na to, czy dostaniemy Euro) wspólnie z prywatnym inwestorem. Odda mu 21-hektarową działkę na Maślicach obok planowanej obwodnicy autostradowej. W zamian inwestor będzie mógł tam wybudować sieć hipermarketów. Koszt stadionu - około 100 mln euro. Do projektu zgłosiło się już kilka polskich i zagranicznych firm inwestycyjnych i deweloperskich.

- W większości pieniądze na stadion piłkarski zdobędziemy więc dzięki własnym planom inwestycyjnym, ale chcemy też pozyskać je od państwa. Bo skoro nowe stadiony w Gdańsku i Warszawie powstaną z budżetu rządowego, a obiekt Lecha w Poznaniu w znacznym stopniu będzie z niego modernizowany, to dlaczego my nie mielibyśmy skorzystać z takiej pomocy - mówi Michał Janicki, dyrektor departamentu spraw społecznych Urzędu Miejskiego we Wrocławiu. - Dzięki niej zwiększymy na przykład komfort stadionu i wybudujemy obiekt treningowy.

Lepsza komunikacja

Za państwowe pieniądze powstanie także nowy terminal lotniczy, niezbędny do przeprowadzenia tak wielkiej imprezy. Jego budowa pochłonie 77 mln euro. - Istniejące lotnisko obsługiwałoby tylko połączenia krajowe, a nowe, powstałe obok, ruch międzynarodowy - tłumaczy Janicki. - Liczymy, że terminal obsłuży 2,5 miliona pasażerów rocznie.

Dzięki Euro 2012 znacznie szybciej powstałyby też drogi ekspresowe - z Wrocławia do Warszawy oraz Szczecin-Wrocław- Praga. Natomiast autostradę A4 przedłużono by do Lwowa. Szybciej wybudowane byłyby również ekspresowe linie kolejowe łączące Wrocław z Warszawą i Berlinem. Koszt inwestycji wyceniono na 418 mln euro (bez autostrady). Wszystko było już zaplanowane, ale na dość odległą przyszłość. Jeśli dostaniemy prawo do Euro, inwestycje będą musiały powstać w ciągu czterech-pięciu lat.

Więcej hoteli

Organizacja tak prestiżowej imprezy to także rozwój turystyczny. Do jej rozpoczęcia we Wrocławiu musiałoby powstać co najmniej kilkanaście hoteli. Do Portugalii, która organizowała Euro w 2004 roku, na imprezę przyjechało kilkaset tysięcy kibiców, ale ruch turystyczny w miastach, gdzie rozgrywano mecze, zwiększył się również w kolejnych latach.

Wszystkie projekty będą tak czy owak zrealizowane, ale o tym, czy nastąpi to szybko, czy dopiero za wiele lat, zdecyduje w środę tuż przed południem dwunastu działaczy UEFA.

** Jose Torres i telebim w Rynku

Transmisję z Cardiff wrocławianie obserwowali na żywo na specjalnym telebimie ustawionym w Rynku. Urząd miejski zaplanował skromną fetę - o godz. 19.30 zagra Jose Torres i będzie się pokaz sztucznych ogni.

/ / / 2012 /
R_M | 2007-04-18 19:40:53
Wyciszmy emocje;)
zbigniew | 2007-04-18 22:49:14
ODKĄD PAMIETAM COŚ KOSZTEM CZEGOŚ, PEWNIE DLATEGO NIE BĘDZIESZ MIAŁ WSZYSTKIEGO ,TRACISZ COŚ BY ZYSKAĆ COŚ NOWEGO, SPODZIEWAĆ SIĘ NIESPODZIEWANEGO ...........
R_M | 2007-04-18 19:42:01
Poza tym nie tylko "Wrocław ma...", ale i inne miasta. No i nie zapominajmy o Ukrainie.
Zatem utrwalać Olimpijski zanim go zaczną rozbudowywać - Szczere gratulacje dla Wrocławia z Warszawy przesyła bonk :-)
Daniel_J | 2007-04-19 17:11:32
a mecze nie mają czasem być na nowym stadionie na Maślicach który ma powstać? słyszałem już 2 wersje...
Przydałyby się zdjęcia z rozbudowy stadionu Śląska i z budowy nowego obiektu na EURO 2012