Zasypani porcelaną

Muzeum Śląskie (Schlesisches Museum) w Görlitz otrzymało zbiory wałbrzyskiej porcelany Tettego jako stały depozyt.

O tym marzy każde muzeum – na raz uzupełnić znaczące braki w swych zbiorach. Muzeum Śląskie w Görlitz otrzymało 56 skrzyń z porcelaną znanej firmy C. Tielscha ze Starego Zdroju [obecnie dzielnica Wałbrzycha] na Śląsku, przedstawiającą wspaniały przekrój śląskiej produkcji porcelany od około 1850 r. do czasów po II wojnie światowej. 14. grudnia 2006 r. państwo Witt ze Szlezwika przekazali ogromne zbiory prywatne jako stały depozyt do muzeum. Zbiory zawierają porcelanę użytkową i ozdobną różnego przeznaczenia i dla wielu grup socjalnych.

Zebrał tę chyba największą kolekcję porcelany Tielscha Eitel Tette (1913 – 2004) z Kilonii. Tette, który nie miał jakichkolwiek rodzinnych czy też osobistych powiązań ze Śląskiem, odkrył raczej przypadkowo swą miłość do śląskiej porcelany. Jako emerytowi udało mu się dzięki ogromnej wiedzy, zdolności i szczęściu zebrać tysiące egzemplarzy pochodzących z produkcji założonej w 1845 r. manufaktury porcelany Carla Tielscha. Działał nie tylko jako zbieracz, lecz także jako badacz historii porcelany, w wyniku czego powstały dwie książki o manufakturze porcelany Tielscha na Starym Zdroju, wydane w 1992 i 2002 r., będące jednocześnie jedynymi naukowymi monografiami o tej firmie.

Po jego śmierci spadkobiercy, małżeństwo Witt, zadecydowali jego kolekcję nazwaną „Sammlung Eitel Tette, C.T.-Altwasser Porzellan“ zachować i zaoferować jako stały depozyt Muzeum w Görlitz. Muzeum chętnie skorzystało z tej oferty. Obecnie przygotowuje wielką wystawę o śląskiej porcelanie, którą będzie można od października 2007 r. podziwiać w Schönhofie [siedzibie Muzeum]. Potem wystawa będzie pokazywana w Niemczech i Polsce. Dzięki depozytowi państwa Witt Muzeum może czerpać przygotowując wystawę z pełnego.

źródło :

opracowanie i tłumaczenie : Ropucha - Admin