Przejazd kolejowy (LK 285 / ul. Agrestowa), Wrocław
PP: Jasne, a mój koment do skasowania.
Zakłady Persan Polska, ul. Krakowska, Wrocław
PP: Zdjęcie może przedstawiać warsztat remontowy (regeneracja) przy zakładzie produkcji np. szkła, papieru, tkanin technicznych i ?...
Uroczyste otwarcie 1000 km autostrady
jerzy0: Pojazdy wojskowe z prawej to oficjalna defilada związana z uroczystością. Ściśle zaplanowany punkt programu jej przebiegu.
Pawilon handlowo - usługowy, ul. Kościuszki Tadeusza, gen., Katowice
Danuta B.: Nasze zadanie... aktualizacja najemców...? Szczególnie polecam uwadze Katowice:) Od dawna postuluję, by przyjmować określenia uniwersalne, zamiast "wdzięcznych" sklepów U Ani, czy innej Grażyny.<br> Dwa głosy na jednego, bach! Przegłosowany, zmieniamy:).
Budynek nr 11-12, ul. Bolesława Krzywoustego, Oleśnica
FM: Mieszkałem w nim w latach 1980-1993. Obecnie jego otoczenie wypiękniało, nie było wtenczas widocznych na zdjęciu ławeczek, tak zadbanej zieleni ani chodnika z kolorowych kostek.
FM: Na parterze po lewej stronie przez wiele lat mieścił się Urząd Pocztowy Oleśnica 3. Obecnie w tym miejscu znajduje się sklep z odzieżą używaną.

Przedmioty z Oppeln
Autor: JTJT °, Data dodania: 2007-01-04 13:55:21, Aktualizacja: 2007-01-04 13:55:21, Odsłon: 5963

Dokumenty i przedmioty związane z przedwojennym Opolem
Dokumenty, banknoty, monety, znaczki, żetony
Zdjęcie nr 3
Zalakowany list, wysłany z Oppeln 11 lutego 1837 roku do Poczdamu. Na awersie, w górnym prawym rogu widać XIX-wieczny kasownik opolskiej poczty. Notgeld o nominale 10 pfennigów wydany przez opolski magistrat. Pocztowy rewers zwrotny
Zdjęcie nr 6
Książeczka zawodowa wystawiona w 1936 roku przez Izbę Rzemieślniczą dla prowincji Górny Śląsk w opolu. Wystawiona na murarza z Branic o nazwisku Josef Kramny. Książka kucharska dla szkoły i domu autorstwa Marii Wurst. Książka została wydana w 1940 roku w Opolu, na Hindenburgstrasse 30a (ul.Krakowska) przez Franza Wiercimoka. Akcja spółki Webwaren z Opola o wartości 100 marek niemieckich z 1938 roku.
Zdjęcie nr 9
żeton gazowy z Oppeln, wykonany z cynku. Na awersie herb Opola, wokół niego napis "Stadtisches Gaswerk oppeln" - "Miejska Gazownia Opole". Na rewersie napis w trzech wierszach "Nur für Münzgas messer giltig" - "Przeznaczony do automatu gazowego". Znaczki skarbowe Miejskiej Kasy Oszczędnościowej w Oppeln o nominałach 20 i 50 pfennigów. Kwit przewozowy ze stacji Oppeln do stacji Kreuzburg (Kluczbork) z 1926 roku.
Sztony do kasy pancernej Miejskiej Kasy Oszczędnościowej w Oppeln. Wyprodukowany przez istniejacą do dziśiaj firmę Bode-Panzer.
Zdjęcie nr 12
Szton do kasy nr 201, na poniedziałki. Szton do kasy nr 75, na środy. Szton do kasy nr 199, na czwartki.
Szton do kasy nr 150, na niedziele. Szton do kasy nr 45, na niedziele.
Przedmioty użytkowe
Zdjęcie nr 17
Wieszak ze sklepu Augusta Laxy'ego z modą męską, który swój przedwojenny adres to Ring 4 (Rynku 4). Kolejny wieszak ze sklepu z modą męską, należącego do Augusta Laxy'ego. Wieszak ze sklepu odzieżowego z uniformami, którego właścicielem był E. Golly.
Zdjęcie nr 20
Budzik wyprodukowany w zakładzie zegarmistrzowskim "V. Jambor Nachf. W. Pschichholz" założonym w 1853 roku. Zakład znajdował się przy Kirchstrasse 5 (Katedralna). Tabliczka z zakłdau zegarmistrzowskiego "V. Jambor Nachf. W. Pschichholz", jaką montowało się w skrzynkach zegarów (zdjęcie obok) sprzedawanych w zakładzie. łyżka do butów pochodząca ze sklepu Adolfa Böhm'a, który prowadził sprzedaż obuwia i wyprawialnie skór. Jego sklep znajdował się przy Nikolaistrasse 9 (ul. Książąt Opolskich.
Naczynia, zastawy... przedmioty domowego użytku
Zdjęcie nr 23
Ceramiczny kubek z Dyrekcji Okręgowej Kolei Niemieckich w Oppeln. Wyprodukowany przez niemiecka firmę "Koenigszelt". Z tej samej zastawy pochodzi półmisek na zdjęciu po prawej Ceramiczny półmisek pochodzi z zastawy opisanej na zdjęciu po lewej Popielnica, stojak na zapałki i obcinarka do cygar w jednym z Fabryki Cygar w Oppeln należącej do Franz Kontny Zigarrenfabrik Oppeln
Puzderko na biżuterię wykonane w zakładzie opolskiego jubilera Alfreda Neumann'a.
Zdjęcie nr 26
Butelka z Browaru Zamkowego Friedlanderów w Oppeln. Na zdjęciu po lewej stronie widać wizerunek Zamku Piastowskiego. Po drugiej stronie butelki (prawa strona) widać napis informujący, że butelka ta pochodzi ze składu we Wrocławiu. Porcelanowy korek od butelki po wodzie mineralnej firmy Mineralw. & Gestill. z Oppeln należąca do S.Tuckus'a.

/ /