2024 - Budowa buspasa na Jagodno, ul. Buforowa, Wrocław
Zdzisław K.: W miejscu "Domek ogrodowy" Powstanie pętla autobusowa dla budowanego buspasa na Jagodno.
Budynek nr 3, ul. 1 Maja, Malczyce
stap: Nowy właściciel obiektu, prowadzi jego remont kapitalny i gruntowną restaurację. Ta ohydna nadbudówka - przybudówka nad dawnym wejściem głównym, prawdopodobnie ma zostać rozebrana :)

Ungerbaude na Mniszku
Autor: moose°, Data dodania: 2006-09-10 22:03:05, Aktualizacja: 2006-09-10 22:03:05, Odsłon: 3104

Krótki żywot schroniska
Latem 1901 roku na szczycie Mniszka - dwuwierzchołkowego (704 i 711 m npm.) wzniesienia w Masywie Chełmca wzniesiono drewniano-murowaną gospodę o konstrukcji szkieletowej, prowadzoną rodzinnie przez Ungerów. Przy budynku gospody wzniesiono 12 metrową, drewnianą wieżę widokową z galeriami. "Buda Ungera " cieszyła się bardzo dużą popularnością, a najwięcej atrakcji gospodarz Robert Unger przygotował dzieciom: kozie zaprzęgi, które mogły być powożone przez dzieci, czy orkiestry krasnoludków. Na drodze do schroniska przygotowano miejsca odpoczynku z artstycznymi rzeźbami w drewnie i korze. W 1912 roku na skutek eksploatacji górniczej w zboczu Mniszka schronisko zostało zamknięte. Niepowiodła się próba wykupienia parceli przez Ungera od kopalni i całkowicie zlikwidowano schronisko w 1915 roku. Jeszcze w 1920 roku stał na szczycie zrujnowany budynek, a na mapach z lat 20. zaznaczano wieżę jako istniejącą. Dziś nie pozostały żadne ślady schroniska, ale sam szczyt mógł mieć jakieś strategiczne znaczenie w czasie wojny, gdyż powstała tam utwardzona droga oraz niewielka budowla na kształt schronu, bunkra. Inna kwestia to głębokie szczeliny na zboczach góry, wg niektórych podobnego pochodzenia co "wiatrowe dziury" na Lesistej, wg innych powstałe w wyniku szkód górniczych. Jedna ze szczelin ma ok. 30 metrów głębokości. Szczeliny były eksplorowane w 1997 roku przez Wałbrzyski Klub Górski i Jaskiniowy.

/ / / / / /
Mojzesz | 2006-09-12 23:21:26
Mieszkam w Boguszowie-Gorcach Byłem gajowym w lasach komunalnych Boguszowa-Gorc w latach 1995-2000. Masyw Mniszka należal do moich terenów leśnych. Jedną z takich szczelin pokazałem właśnie chłopakom z WKGiJ. To co piszą to prawda. Mam jeszcze więcej ciekawostek na podobne tematy w innych również rejonach. To trzeba zobaczyć na własne oczy. Janosik
piotr.retecki | 2009-05-04 22:39:44
Drobna uwaga co do daty zlikwidowania obiektu, na mapie z 1926 roku zaznaczona jest na Mniszku wieża widokowa. Gdyby była nieczynna, to by jej nie zaznaczano.
piotr.retecki | 2011-01-08 14:36:52
Mogę dodać, że schronisko otwarto 16 czerwca 1901 roku.
Kolekcja-BieniasiewiczT. | 2012-01-08 17:34:48
W uzupełnieniu dodam, że zamknięcia obiektu dokonała w połowie 1912 roku policja budowlana z powodu możliwości „zawalenia”, co było bezpośrednim następstwem szkód górniczych. Już dwa lata wcześniej Robert Unger wystąpił na drogę sądową z kopalnią Abendrote o odszkodowanie. Proces zakończył się ugodą. Latem 1912 roku obiekt wraz z całym wyposażeniem stał się własnością kopalni, która następnie go wydzierżawiła. Nie trwało to jednak długo, ponieważ w roku 1915 z uwagi na posuwające się szkody obiekt zamknięto. Wyposażenie sprzedano a w budynku zamieszkał stróż, który miał pilnować obiektu. Trudno powiedzieć jak długo to trwało, bo ostatecznie obiekt i tak popadł w ruinę. Nie mniej obecność stróża może być przyczyną, dla której jeszcze w latach 20 XX w. na mapach tego terenu wykazywano istnienie wieży widokowej.
Kolekcja-BieniasiewiczT. | 2012-01-08 18:55:03
piotr.retecki | 2013-04-10 16:27:06
W archiwum w Kamieńcu Ząbkowickim znalazłem informację z 19 maja 1921 r., że budynek schroniska został rozebrany, a materiały budowlane z rozbiórki zostały uprzątnięte. Być może informacja na mapie z 1926 r. wynika z faktu, że mapa nie została zauktualizowana.
ragnar | 2013-04-10 21:53:30
Ciekawa i ważna informacja Piotrze.
Kolekcja-BieniasiewiczT. | 2013-09-25 07:23:09
Osoby zainteresowane tematem odsyłam do miesięcznika „SUDETY” nr 6/2013 i 7/2013, gdzie została szeroko opisana historia Ungerbaude. Autor tekstu, Pan Piotr Retecki, przytacza interesujące, dotychczas nieznane informacje na temat restauracji na górze Mniszek. Zachęcam do lektury.
moose | 2013-09-25 10:28:58
Dodam jeszcze, że na Mniszku miało stanąć kolejne Ungerbaude. Tu prośba do piorka jako autora o przeniesienie choć części tych informacji do nas .
Chcesz, żebym dodał to w komentarzu czy wolisz zmodyfikować artykuł?
Jak Ci wygodnie - wysłałem Ci PW z moim adresem mail. Możesz do mnie przesłać treść i załączniki.