Budynek nr 3, ul. 1 Maja, Malczyce
stap: Nowy właściciel obiektu, prowadzi jego remont kapitalny i gruntowną restaurację. Ta ohydna nadbudówka - przybudówka nad dawnym wejściem głównym, prawdopodobnie ma zostać rozebrana :)

Pałac w Szarocinie
Autor: Thor°, Data dodania: 2006-04-07 23:37:31, Aktualizacja: 2006-04-07 23:37:31, Odsłon: 5303

Zarys historii

Szarocin powstał w II poł. XIII w. W I poł. XIV w. należał do klasztoru krzeszowskiego o czym świadczy dokument z 1349 r., poświadczony przez księcia świdnicko – jaworskiego Bolka II, w którym opat Nicolaus nadawał dożywotnie prawo własności wsi Conradusowi de Cirnen, kasztelanowi Bolkowa.
Po śmierci Conradusa wieś stała się własnością rycerską i nie wróciła już do klasztoru.
Z czasem powstało tu centrum majątku obejmującego m.in. Stara i Nową Białkę, Leszczyniec i Ogorzelec.
Do wojny trzydziestoletniej właścicielami dóbr byli bracia von Horn i to prawdopodobnie oni wznieśli w Szarocinie pierwszy, renesansowy dwór.

Już podczas wojny, w roku 1626, majątek stał się własnością rodu von Czettritz.
W latach 1700 – 1740 jako właściciel wymieniany jest hrabia von Wallenberg.

Po 1740 r. dobra stały się własnością hrabiego von Zedlitz. To on prawdopodobnie przebudował stary dwór w stylu barokowym lub też na jego miejscu postawił nową siedzibę. W niedługim czasie panami na Szarocinie byli niejaki von Kluge, potem baron von Tschammer, a od 1765 r. niezmiernie bogaty baron von Hochberg. Pałac i cały majątek były wówczas największymi w okolicy, a sama wieś duża i bogata.
Kolejnymi właścicielami byli baronowie von Leckow, a od roku 1825 J.C. Alberti.
W 1843 r. dobra szarocińsie wraz Nową Białką i Leszczyńcem Dolnym kupił szambelan hrabia von Mülinen. Już w pięć lat później należały one do radcy handlowego von Heinen. Prawdopodobnie w rękach tej rodziny pozostawał w kolejnych latach, ponieważ jako właściciela, w roku 1870, wymienia się szambelana i deputowanego von Heinen.

Pod koniec XIX w. wieś stała się popularna miejscowością letniskową.
W 1905 r. uruchomiono tu nawet stacje kolejową, a na miejscu funkcjonował hotel z osiemnastoma miejscami noclegowymi. W tym czasie w pałacu mieściła się już pensja dla dziewcząt.

Zdjęcie nr 15

Po 1945 r. pałac był siedzibą gospodarstwa rolnego. Potem, aż do 1989 r., ośrodka kolonijnego. Następnie przez krótki czas należał do Zakładów „Ursus”.
Obecnie mieści Państwowy Dom Pomocy Społecznej.
Sama budowla remontowana w 1977 i po 1989 r. prezentuje się całkiem okazale. Przy pałacu zachował się mur ogrodowy z bramami oraz sadzawka. Wyremontowane są także powstałe w XIX w. zabudowania gospodarcze.

Źródło : "Słownik geografii turystycznej Sudetów - Kotlina Kamiennogórska, Wzgórza Bramy Lubawskiej, Zawory", red. M. Staffa. Wydawnictwo I - BIS. Wrocław 1997

zdjęcia : ropucha, thor

/ / / 1 /