Korty tenisowe, ul. Katowicka, Opole
foxi: Dzisiaj rozpoczęto demontaż płotu wokół nieczynnych od dłuższego czasu kortów. Co będzie w tym miejscu ktoś wie ? Jakiś czas temu mówiono o budowie tu parkingu podobnie zlikwidowano kort przy Luboszyckiej - -
Zdjęcia niezidentyfikowane, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Siegert Johann, Fleischermeister, Krappitz, Oppelner Straße 22. Pozostałe osoby z tym nazwiskiem były w tym samym budynku, jednak ciężko obecnie mi wskazać konkretną lokalizacje. Gdzieś na Opolskiej.
Dom nr 30, ul. Kozielska, Krapkowice
Hellrid: Na tej "wielopolówce" są pokazane obiekty: Kozielska 30 (po lewej), Kozielska 28 (po prawej), na dole skład to Kozielska 28a, obecnie dalej jest tam skład opału i innych towarów.
Gospoda zum weissen Lamm (dawna), ul. Prudnicka, Krapkowice
Hellrid: AB1929: Jakob Bittmann, Gasthausbesitzer, Krappitz, Coseler Straße 6. Okazuje się, że obiekt już jest, przenoszę.
kitapczy: Punktem odniesienia są plany miasta z roku 1910 i 1911: Kamienica mieszcząca hotel stała bliżej narożnika Rynku niż obecny nr 3 w zabudowie blokowej. Ujednoliciłam zapis na nr 5.

Ostatnio wyszukiwane hasła

kościół św. Henryka, Kuropatnik, luboszycka, kino kraków, Dębianka, różanka, zespół szkolno przedszkolny nr 16, sanger, zespół szkolno przedszkolny Wrocław nr 16, wrocław, gigant, gliwice, kino lwow, hotel europa Jelenia, zamość, trebnig, Lehmwasser, Lehmwasser M, Jaworów, klein tinz, szkola knurow, wrocław kosciol klemensa, Piszkowice, wiel, wrocław osobowice, wrocław różanka, Budynek_nr_27_d_szkola_szybowcowa_ul_Kreta_Jezow_Sudecki_, Kędzie, Hala stulecia przystanek, Kliniki politechnika, organy, pilchowice 13, lubań kościół, Wrocław legnicka, Wre, ul.Horbaczewskiego, Przystanek reja, Kamień pomorski, Lüben, kow, Kamień pomorski stacja, nieużywane to, odrzańska, oławska, komarno, Ogród Botaniczny przystanek, czuchow, I_Liceum_Ogolnoksztalcace_im_Stefana_Zeromskiego_ul_Kochanowskiego_Jana_Jelenia_Gora, Bastion sakwowy, slawentzitz, swierzawa, Izbicko, świeradów zdrój, karpacz, szczyglowice, Bema, grzybowo, Dubois, nowa ruda stara osada 22, noe, Dom Edyty stein, tam cieplice, fsc, tamy, kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7, Wał, zakładowa, wrocław szewska, szkoła radiotechniczna Jelenia, składowa, narodowe, Narodowe forum, Plac orląt lwowskich przystanek, zakłady chemiczne Jelenia Góra, Dworzec swiebodzki, Smolecka, wyspa Piasek, Piasek, Piask, Piasku, Kościół NMP na Piasku, Śrubowa, katowice, legnica, Mią, Kronenberg, Wrocławski park przemysłowy, Park biznesu, Wieniec

Kalendarium Glinicy
Autor: Sławek D.°, Data dodania: 2006-03-25 01:27:21, Aktualizacja: 2006-03-25 01:27:21, Odsłon: 2959

Parę dat z dziejów wsi
Glinica

Dawne nazwy miejscowości
Lehmwasser (1785)

Etymologia nazwy wsi
Historyczna nazwa wsi , topograficzna, składa się z dwóch członów Lehm i Wasser, co oznaczać może glinicę lub gliniankę.

Kalendarium ważniejszych wydarzeń z historii miejscowości

1353 - pierwsza wzmianka o istnieniu wsi, należącej w tym czasie do majątku Piastów Śląskich.
1749 - założenie cmentarza ewangelickiego, na którym w 1754 r. zbudowano dzwonnicę. Cmentarz należał do parafii Dziećmorowice. W tym czasie we wsi rozwijał się przemysł tkacki.
Około 1750r w Glinicy utworzona została gmina wiejska o powierzchni 5 ha. Pozostałe 12 ha należało do majątku w Książu.
1756/1763 - wielokrotny przemarsz i stacjonowanie wojsk w czasie wojny 7-letniej doprowadziły do gospodarczego upadku miejscowości. Nastąpiło jej wyludnienie. Opuszczonych było wiele gospodarstw.
1785 - wieś z rozwijającym się tkactwem, którą zamieszkiwało 52 tkaczy, 24 zagrodników, 42 chałupników. Duża część miejscowości należała w tym czasie do majątku w Książu Na terenie wsi funkcjonował młyn.
1818 - założenie wójtostwa.
1829 - w czasie wielkiej powodzi znaczna część zabudowy wsi uległa zniszczeniu.
1845 - we wsi funkcjonowało wolne sołectwo, ewangelicka szkoła z jednym nauczycielem, dwukołowy młyn, trak poruszany silą wody, gorzelnia, kopalnia węgla Karl Christian kamieniołom z pokładami porfiru, używanego do nawierzchni dróg i budowy kanałów Na 631 mieszkańców przypadało 10 katolików, pozostali to ewangelicy. Katolicka mniejszość należała do parafii w Dziećmorowicach, bądź w Głuszvcv. Ewangelicy podlegali gminie w Jedlinie Zdroju.
1846 - założona została garbarnia i fabryka wyrobów skórzanych, należąca do W. Fischera Funkcjonowała ona do 1945 r.
1852 - na krajobrazowych, północno-wschodnich obrzeżach wsi, na zalesionym szczycie góry Leśnik urządzono miejsca wypoczynkowe dla kuracjuszy przybywających do Jedliny Zdroju. Fundatorem przedsięwzięcia był kupiec z Wrocławia, Schilling.
1866 - w Glinicy działał browar z wyszynkiem i kawiarnią.
1883 - założono nowy cmentarz ewangelicki.
1891 - we wsi działała kopalnia Sprungschacht.
1906/1907 - powstała kopalnia Schulteschacht.
1912 - w ramach regulacji potoku Bystrzyca i jej dopływów, na terenie wsi zbudowano dwa mosty nad potokiem Jedlinka.
1915 - w kopalni zatrudniono rosyjskich i rumuńskich jeńców wojennych.
1926 - Glinica podlegała zarządowi miasta Jedlina Zdrój. Oprócz uprawy roli, hodowli i tradycyjnych rzemiosł, rozwijał się tam przemysł włókienniczy i górnictwo. Górnictwo i tartak podlegały Dyrekcji Kopalni majątku Książ. We wsi działała garbarnia oraz poruszana maszyną parową fabryka pasów transmisyjnych. Miejsca noclegowe i wyżywienie zapewniał turystom hotel Zum Schulteschacht oraz. dom sołtysa, a także karczma z ogrodem Zum Hohenzollern.

Kalendarium zaczerpnięte z książki " Jedlina Zdrój studium historyczno - urbanistyczne" Bożeny Adamskiej.

/ / / /
Wiesz przypadkiem, gdzie stał młyn i co się z nim stało?
Sławek D. | 2006-03-25 22:48:13
Mam tylko pewne hipotezy: Potrzebował do napędy wody, więc musiał stać przy strumieniu. Za obecnym pawilonem spożywczym jest miejsce, gdzie zbudowano sztuczny "wodospad" - jego wysokość to ok 3 metry.Tam mogło być zabudowane koło pędne. Sam basen to wg mnie "obejście koła" - w razie awarii lub postoju wodę kierowano poprzez niego. Był przy okazji miejscem wypoczynku. Pamiętasz, obok stała stodoła - jest na Twoich zdjęciach. Trochę tak dziwnie w środku wsi - obok nie było żadnego gospodarstwa. A za nią, naprzeciw "Magnolii" był pusty plac - a ulica Kamienna była wtedy gęsto zabudowana.Tam chyba stał młyn i jeszcze w XIX wieku go rozebrano - ale nie mam na to żadnych dowodów :)
U.N. | 2006-03-25 23:38:39
Stodoła należała do gospodarstwa i gospody "Zur Brauerei", nie zapominaj, że stał tam kiedyś browar. Też myślę, że ta lokalizacja jest możliwa, ale to też tylko hipoteza.
Sławek D. | 2006-03-26 00:57:27
Raczej masz rację :) Zerknij na fotkę j est z ok 1880 - 1885 sądząc po stanie nasypu . Garbarnia jest jeszcze małą manufakturą, widać tu szkołę, stodołę, dach browaru - po prawej stronie od nich widać biały budynek częściowo zasłonięty drzewem. Dzisiaj nie istnieje, usytuowany jest nad rzeczką - może to był młyn? A jak nie on, to możliwe, że któryś z leżących w pobliżu. Na późniejszych fotkach tych budynków nie ma, teren został "wchłonięty" przez garbarnię i pasiarnię
Choć równie dobrze może być nim któryś z budynków przy rzeczce na zdjęciu ... :) Nie wiem :(
Od 1511r. G. należala do Hochbergów.