Zdjęcia niezidentyfikowane (Wrocław), Wrocław
pavelo: Całkiem możliwe, że ten napis to Heringe. Byłoby dobrze, jakby tak jeszcze sprawdził kol. pietrzepawle w adressbuchach z 1911 lub 1912, czy faktycznie wcześniej też handlowano tam rybami. Jakoś ciężko mi znaleźć inne podobnie wyglądające skrzyżowanie...
Instalacja Paprykarz Szczeciński, ul. Wendy Apolinarego Tadeusza, Szczecin
MacGyver_74: Jeżeli chcesz przypomnieć sobie tamte wrażenia to polecam paprykarz z firmy Łosoś w Ustce. Zachowali oryginalne proporcje. :)

Pałac w Ostroszowicach
Autor: Thor°, Data dodania: 2006-02-18 23:45:32, Aktualizacja: 2006-02-18 23:45:32, Odsłon: 5069

Wieś nosząca wcześniej nazwy Weigensdorf lub Wygansdorf należała w 1378 r. do braci Petzen und Witzen (Petza i Witza ?) von Weigendsdorf, którzy w tymże roku zakupili również Górne Grodziszcze (Ober Lampersdorf). Nie wiadomo do kiedy rodzina ta była w posiadaniu dóbr. W XVI w. gospodarzyła tu już rodzina von Netz. Datę śmierci jednego z właścicieli z tej rodziny podaje kamień nagrobny w kościele w Grodziszczu. Był to rok 1555. Syn zmarłego, Christoph von Netz, sprzedał majątek panu von Gelhorn z Alt Grottkau (z Grodkowa ?), a za uzyskane pieniądze kupił Bielawę. Na przełomie 1575 i 1576 r. wieś ponownie zmieniła właściciela. Mianowicie Diprand von Gelhorn sprzedał ją Achatiusowi Hornigk z Weigkwitz (Witowic ?) i Friedrichowi Hansowi von Gelhorn und Költschen, którzy panowali tu przez 3 lata. W 1579 r. kolejnym właścicielem został Friedrich von Gelhorn. Słynny był wówczas spór, który prowadził on z właścicielami Grodziszcza, panami von Pogrell. Chodziło prawdopodobnie o granice między majętnościami i o to, na czyjej ziemi stoi kościół w Grodziszczu. Spór był na tyle poważny, że w 1601 r. przybyła w te tereny specjalna komisja, która miała go rozstrzygnąć. Ustalono wprawdzie granice, ale spór z innymi właścicielami Grodziszcza, panami Dezen, trwał nadal. Friedrich nie doczekał pojednania, które w niedługim czasie nastąpiło. Ustalono, że wdowa po nim będzie właścicielka dóbr do 1640 r. Potem przekaże je Christophowi von Ratzbar. Nie wiadomo, czy doszło do tego. Wiadomo natomiast, że Christoph padł ofiara wojny trzydziestoletniej w roku 1644. W 1650 r. właścicielem Ostroszowic był prawdopodobnie Christoph von Schweinichen, o którym wiadomo jedynie tyle, że zastrzelił Wolfa Dietricha von Haugwitz, a następnie Johanna Christopha von Mexen. żona tego drugiego pochodziła z rodu von Gellhorn.

Zdjęcie nr 1

Kolejnym posiadaczem majątku, w roku 1660, był Bogislaus von Sandretzky, który zamienił się majętnościami z Heinrichem von Netz. Przedmiotem transakcji z jego strony była Bielawa.
Kiedy Bogislaus zmarł w 1668 r. Ostroszowice weszły ponownie w posiadanie rodu von Netz w osobie Ernsta Heinricha, a potem Adama Heinricha. Tenże poślubił Helene Elizabeth von Voigt und Sägwitz. Córka z tego małżeństwa, Johanna Elizabeth, 21 października 1733 r. wyszła za mąż za Christopha Ernsta von Seherr Thoss. 8 maja 1739 r. zmarł Adam Heinrich von Netz. Wdowa po nim, Helene Elizabeth, rządziła w Ostroszowicach do 1757 r., kiedy to przekazała dobra swojemu wnukowi, a synowi Johanny Elizabeth i Christopha Ernsta, Heinrichowi Leopoldowi. W ten sposób majątek pozostał we władaniu rodu von Seherr Thoss. Baron Heinrich Leopold von Seherr Thoss pomnożył majątek o Quickendorf, Schonheide, Moschen, Dobrau, Bitschine, Kieferstadtel, Hertwigswaldau, Puchine, Jambke i Piechowice ( z powodów podanych w źródle nazwy miejscowości pozostają w oryginalnym brzmieniu. Moschen i Dobrau to prawdopodobnie Moszna i Dobra w dzisiejszym woj. opolskim).

Zdjęcie nr 3

W 1775 r. baron otrzymał od króla Fryderyka Wielkiego tytuł hrabiowski. W 1789 r. dostał nawet od króla polskiego Wielki Order Orła Białego.
Kolejne godności nadał mu król Fryderyk Wilhelm III.
Heinrich Leopold von Seherr Thoss zmarł 23 czerwca 1804 r. Po jego śmierci część włości przeszła na syna, Ernsta von Seherr Thoss. Tenże uczestniczył w wojnie w latach 1906 / 1907 i został ciężko ranny w bitwie pod Jeną. Wcześniej, bo w roku 1856 właścicielem majątku został syn Ernsta, Manfred hrabia von Seherr Thoss. Po nim majątek odziedziczył syn, hrabia Ernst. Zmarł on wcześnie, bo już w 1907 r. Kolejną właścicielką została wdowa po nim, Klara z domu von Thiele Winckler, a następnie ich najstarszy syn Manfred. Niestety, rządził on tu jeszcze krócej niż ojciec. Zmarł w wieku 26 lat, w roku 1921. Zarządcą majątku został wtedy hrabia Heinrich Leopold von Seherr Thoss. O dalszych losach pałacu na razie nic nie wiem. Wiadomo jedynie, że został zniszczony w 1945 r. i odtąd popada w ruinę.

Zdjęcie nr 4

Źródło : www.langenbielau.de na podst. "Geschichte der Kirchgemeinde Lampersdorf" - Historii parafii Grodziszcze H.Günthera z 1929 r.
Za tłumaczenie wielkie dzięki dla Tomka, a za prawidłową lokalizację źródła dla ropuchy :)

Zdjęcia : ropucha, pol, thor
Opracowanie : thor / wroclaw.dolny.slask.pl

/ / / / /
U.N. | 2006-02-19 14:16:21
Najprawdopodobniej jest to tłumaczenie artykułu ze strony: cześci pod tytułem: Die Besitzer des Gutes Weigelsdorf (Właściciele majątku Ostroszowice). Dane te zaczęrpnięto z ""Geschichte der Kirchgemeinde Lampersdorf" - Historii parafii Grodziszcze H.Günthera z 1929 r., stąd nie ma późniejszych informacji.
Thor | 2006-02-19 14:41:10
Wielkie dzięki :) Czasami mam problemy z namierzaniem źródeł materiałów, które wygrzebałem parę lat temu. Zbierałem je dla siebie, więc źródła traktowałem po macoszemu :( Tym bardziej dzięki za pomoc :) Źródło uzupełnione.