Brama Cesarska, Wrocław
Irena Wolanin: Dzięki.
Gronów
blatro: Dziękuję :)

7.01.2006 - Konferencja naukowa "Wrocławskie Pompeje"
Autor: Neo[EZN]°, Data dodania: 2006-02-14 18:07:33, Aktualizacja: 2006-02-14 18:07:33, Odsłon: 2116

Tekst na temat konferencji autorstwa Gwaihira
7 stycznia 2006 roku w Klubie Śląskiego Okręgu Wojskowego odbyła się konferencja naukowa pt.: „Wrocławskie Pompeje”. Organizatorami byli Koło Wschodnioeuropejskie Stosunków Międzynarodowych, Koło Młodych Politologów Uniwersytetu Wrocławskiego oraz Wratislaviae Amici (www.wroclaw.dolny.slask.pl) - jeden z czołowych portali internetowych zajmujących się Wrocławiem i Dolnym Śląskiem.

Zdjęcie nr 1
Zasadniczym celem konferencji było przybliżenie losów przedwojennego Wrocławia poprzez wykłady, pokazy filmów oraz debaty. Wykład wprowadzający poświęcony był „Społeczno-kulturalno-politycznemu życiu Wrocławian przed II Wojną Światowąâ€ i został wygłoszony przez dr Joannę Nowosielską-Sobel z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego. Prelekcja ukazywała niejednorodny obraz miasta widziany oczami zarówno zwykłego człowieka, jak i znanych osób ze świata kultury, architektury, nauki.

Zdjęcie nr 2
Drugim elementem konferencji była projekcja filmu „Exodus ze Wschodu – Festung Breslau” ukazującego losy oblężonego miasta i żyjących w nim mieszkańców. Na wysoką wartość prezentowanego obrazu, wpływają zawarte w nim archiwalne kadry filmowe, pokazujące piękno przedwojennego Wrocławia, szturm Armii Czerwonej i obraz zniszczeń z maja 1945 roku. Dodatkowym atutem są wspomnienia niemieckich mieszkańców, wysiedlonych w czasie oblężenia lub po zakończeniu działań wojennych oraz wrażenia polskich przybyszów.

Zdjęcie nr 3
Pan Amboży Grzenia, drugi prelegent konferencji, urodził się w przedwojennym Wrocławiu. W swoim wystąpieniu przedstawił osobiste wspomnienia związane z miastem. Opisał wygląd nieistniejących już obiektów, dawny układ ulic, wystrój przedwojennych sklepów oraz krótkie życiorysy osób, które napotkał na swojej drodze. Druga część wystąpienia poświęcona była oblężeniu Wrocławia widzianego przez naocznego świadka. Pan Ambroży opisał częste zmiany miejsca pobytu, powolny upadek miasta, śmierć bliskich osób oraz strach jaki temu towarzyszył. Publiczność miała możliwość uzyskania informacji, których na próżno szukać w książkach oraz zadania nurtujących pytań.

Punktem zamykającym konferencję była projekcja specjalnie na tę okazję przygotowanego filmu zatytułowanego „Ulica Powstańców Śląskich – piękno zaginionego Wrocławia”. Temat filmu podyktowany został faktem, że to właśnie ulica Powstańców Śląskich uległa największym zmianom – od ekskluzywnej arterii miasta do ulicy o niejednorodnym charakterze, na której obok secesyjnych przedwojennych kamienic spotkać możemy bloki oraz puste przestrzenie – smutne pamiątki po oblężeniu miasta. Drugim motywem jest fakt, iż obecnie toczy się dyskusja nad przyszłym kształtem i charakterem północnej części ulicy. Film przedstawiał archiwalne obrazy oraz nieistniejący obecnie układ urbanistyczny. Przedwojenne kadry porównane zostały z obecnymi ujęciami, pokazując jak wielkim przemianom uległa ulica.

Konferencja „Wrocławskie Pompeje” spotkała się z dużym zainteresowaniem, przejawiającym się w sporej frekwencji oraz w interesujących debatach, jakie odbyły się po poszczególnych elementach programu. Ogrom zagadnień związanych z tematem przedwojennego Wrocławia, pozwala sądzić, że w przyszłości zorganizowane będą dalsze edycje konferencji.

łukasz Stręk „Gwaihir”

/ / / / 2006 /