2024 - Budowa buspasa na Jagodno, ul. Buforowa, Wrocław
Zdzisław K.: W miejscu "Domek ogrodowy" Powstanie pętla autobusowa dla budowanego buspasa na Jagodno.
Budynek nr 3, ul. 1 Maja, Malczyce
stap: Nowy właściciel obiektu, prowadzi jego remont kapitalny i gruntowną restaurację. Ta ohydna nadbudówka - przybudówka nad dawnym wejściem głównym, prawdopodobnie ma zostać rozebrana :)

Kościół Bożej Miłości na Karłowicach
Autor: (o¿o)°, Data dodania: 2006-01-20 22:24:53, Aktualizacja: 2006-01-20 22:24:53, Odsłon: 2225

Krótka historia ostatniej luterańskiej świątyni we Wrocławiu
Kościół Bożej Miłości (niem. Zur Liebe Gottes), znajdował się przy obecnej ulicy Potockiego pod numerem 3, opodal wejścia do parku, w miejscu, gdzie dziś znajduje sie centrala telefoniczna. Była to ostatnia świątynia wybudowana przez wspólnotę luterańską, nie tylko we Wrocławiu, ale także na całym Śląsku. Potrzebę budowy nowej świątyni w tej części miasta, dostrzeżono na początku lat 30-tych. Karłowice jak wiadomo zostały włączone w obręb miasta w roku 1928, postępująca zabudowa osiedla i zasiedlanie go nowymi mieszkańcami, ze znaczacym udziałem wśód nich ewangelików spawiły, że dnia 1kwietnia 1933 roku powołano do życia nową gminę luterańską, obejmującą Karłowice, Różankę i Polanowice, wydzieloną z parafii pw. 11 Tysięcy Dziewic. Budowa nowego kościoła rozpoczęła się jednak znacznie później, bo dopiero w roku 1940, ze względu na prowadzoną wojnę zebrane na budowę środki nie były zbyt wielkie. Poświęcenia kościoła dokonano w czwartą niedzielę adwentu, dnia 21 grudnia 1941 roku. Zarówno bryła kościoła, jak i jego wystrój wnętrz były niezwykle proste i skromne, w zamysle jego twórców miał on być typowo luteranska świątynią - domem modlitwy, bez wszelkich zbęnych ozdób. Kościół i plebania oraz dom parafialny stanowiły jedną całość. Niezbyt dużych rozmiarów wnętrze było otoczone z trzech stron podwójnymi emporami, najciekawszą część kościoła stanowiła ściana ołtarza z pięciometrowym modrzewiomym krzyżem, a na nim wyrytym biblijnym cytatem: " ON pierwszy nas umiłował". wokół krzyża na ścianie wymalowany był cytat z 1 Listu Św. Jana o Miłości Bożej: " W tym przejawia się miłość, że nie my umiłowaliśmy Boga, ale że On sam nas umiłował i posłał Syna swojego jako ofiarę przebłagalną za nasze grzechy(...)." 1 J 4, 9-16. Owa Boża Miłóść do ludu, patronowała tej właśnie parafii, nazwa kościoła nie była zresztą przypadkowa, jak wspominal w roku 1949 Fritz Wenzel, wybrano ją ze względu na fakt iż w czasie wojennego szaleństwa udało sie w krótkim czasie doprowadzić do budowy nowej świątyni. Kasetonowy strop świątyni wieńczył trzymetrowej średnicy wieniec cierniowy, a ponad ołtarzem, na poziome wyższej empory znajdowały się niewielkie organy z 37 piszczałkami. Kościół nie przetrwał wojny w całości, runęło całe zadaszenie, ale ściany, jak opowiadają mieszkańcy Karłowic były całe, chętnych na odbudowę lub na jakiekolwiek zagospodarowanie świątyni nie było, w wyniku czego w maju 1953 roku, obiekt rozebrano.

/ / / / 3 /
Barti | 2006-02-01 21:35:33
Unikatowa sprawa - i zdjęcie i treść artykułu. Dla mnie bomba. Berni - odpisz mi na maila, please.
No chyba, że mój mail nie dotarł.
(o¿o) | 2006-02-02 09:40:06
zmieniłem ostatnio adres mailowy
(o¿o) | 2006-02-02 09:41:30
Już zapisałem właściwy, mozna pisać
Barti | 2006-02-06 09:55:50
Napisałem 2.02 albo 3.02. Doszło?
(o¿o) | 2006-02-06 21:14:58
Nic nie doszło
Barti | 2006-02-07 08:50:13
Kaszana... To jak wysyłanie poczty nie działa, to zrobię to tutaj. W obu mailach, które nie doszły, prosiłem Cię o zgodę na publikację zdjęcia i artykułu na stronie o Karłowicach, którą prowadzę wraz z Kusym. Adres strony to byłoby nam miło, gdybyś tej zgody udzielił.
Barti | 2006-02-07 18:18:14
Mariusz_6 | 2006-02-14 21:39:52
Pierwszym i zarazem jedynym proboszczem tej świątyni był pastor Frölich. W kościele znajdowało się 250 miejsc siedzących. Organy zostały sporządzone w zakładach Wilhelma Sauera we Frankfurcie nad Odrą. Niedaleko kościoła wybudowano plebanię z mieszkaniami dla proboszcza i wikarego. Parafia miała też do dyspozycji drugi budynek mieszczący się przy ul. Kasprowicza gdzie mieszkali skarbnik parafii i kościelny
Kusy | 2006-02-15 11:49:51
skąd pochodzą te informacje??
Mariusz_6 | 2006-02-15 20:21:52
Informacje na temat tego kościoła przeczytałem w książce Gerharda Scheuermanna - Das Breslau Lexikon - tom 1 str. 948.