ul. Oława Białoskórnicza (dawna), Wrocław
Kavikvs: To nie są domy przy Białoskórniczej, tylko przy Nowym Świecie.
Jan R: Na mapie z 1926 roku oznaczona jako strzelnica wojskowa.
Reklamy i ogłoszenia, Radków
Zbigniew Waluś: Czyli dopisać do ul. Wąskiej ?
Most Piastowski, Brzeg
foxi: Tadeusz Jurek via FB: Nasz most "wędrowniczek". Niegdyś stał nad Wisłą w Fordonie (dzisiaj dzielnicy Bydgoszczy), a po wojnie trafił do nas nad Odrę.
Ścieżka edukacyjna Zamek Szczerba - Solna Jama
Zbigniew Waluś: Z tymi zoomami mam problem, ale dzięki.

Podgórki
Autor: Thor°, Data dodania: 2005-12-28 20:32:40, Aktualizacja: 2005-12-28 20:32:40, Odsłon: 3121

Zarys dziejów wsi i pałacu

Istnieją dwie hipotezy dotyczące początków wsi. Jedna z zakłada, że powstała ok. połowy XIV w. jako własność rodu von Schaffgotsch rezydującego wtedy w Czernicy i Chojniku.
Według drugiej istnieją poszlaki, że wieś powstała wcześniej, tzn. na przełomie XIII i XIV w. na terenach należących do lubiąskich cystersów.
Pewne jest natomiast, że w XVI w. należała do braci Georga i Heinzego von Elbel, od których w drodze zastawu przeszły w ręce Johanna von Zedlitz z Bystrzycy i Balzera Reder. Ten drugi sprzedał swoją część 25 sierpnia 1597 r. Berhardowi von Zedlitz z Mysłowa.

Podczas wojny trzydziestoletniej Podgórki nadal należały do rodziny von Zedlitz ale już z innej linii, ponieważ Georg Heinrich von Zedlitz zmarł w 1631 r. nie pozostawiwszy spadkobierców. Wieś przejęła wdowa, pani na Bolkowie, ale już w 1635 r. sprzedała ją Kasprowi von Zedlitz z Pilchowic. Ten z kolei przekazał majątek synowi, również Kasprowi.
Posiadłościami cieszył się on przez dziewięć lat, ponieważ podczas wojny 30 - letniej, w 1644 r. został zastrzelony na wieży kościelnej.

W 1662 r. zarządcą dóbr w Podgórkach był cesarski rotmistrz von Sack z Wojcieszowa Średniego. Jeszcze w tym samym roku notowano kolejnego właściciela, a był nim kolejny Kasper von Zedlitz. Gdy w 1693 r. zmarł jego syn Conrad Gottlieb z Lubiechowej, Kaspar przekazał majątek w Podgórkach drugiemu synowi Carlowi Gottliebowi. Tenże od 1742 r. był starostą jeleniogórskim. Ponadto otrzymał od króla herb i tytuł barona von Zedlitz - Neukirch.
On zapewne wybudował w Podgórkach pierwszy pałac. Było to w roku 1728.

Zdjęcie nr 1

Majątek rozwijał się coraz intensywniej. Hodowano bydło węgierskie, ponadto dochody przynosiła praca mieszkańców wsi w należących do dóbr lasach i kamieniołomach.
Kiedy Carl Gottlieb zmarł w 1769 r. wieś przeszła w ręce jego syna Otto Friedricha Conrada barona von Zedlitz und Neukirch.

W 1825 r. Podgórki były jedną z większych wsi w okolicy i jednym z bogatszych majątków ziemskich. Właścicielem był wtedy baron Otto von Zedlitz. W roku 1870 r. z kolei baron von Zedlitz und Neukirch, mistrz ceremonii i okręgowy inspektor policji.
W rok później baron Hugo von Zedlitz und Neukirch (ten sam ?) sprzedał majątek hrabiemu von Harrach, który w krótkim czasie zabrał się za przebudowę pałacu. Wymieniono wówczas dach mansardowy na płaski z belwederem, a w późniejszych latach powstało boczne skrzydło z galerią nazywaną atelier, jako że hrabia ponoć był niezłym malarzem.

Zdjęcie nr 4

W 1915 r. majątek odziedziczyła córka hrabiego von Harrach, hrabina Elizabeth Vitzthum von Echstädt, a w 1939 r. przejął go jej syn, hrabia Wolfgang von Vitzthum. Ten już w dwa lata później zginął na froncie, a wdowa po nim, Ursula, pod koniec II wojny światowej (w 1944 lub 1945 r.) wyszła ponownie za mąż za hrabiego von Gersdorff.
Hrabia nie zdążył już przejąć majątku, jako że nadszedł koniec wojny.

Po wojnie w pałacu mieścił się początkowo dom dziecka, a następnie szkoła rolnicza.
2 października 1961 r. w obiekcie wybuchł pożar. Podjęto odbudowę, która trwała do 1966 r., po czym przekształcono go w ośrodek kolonijno - wczasowy łódzkich zakładów włókienniczych.
W latach 90 - tych zespół pałacowy został sprzedany i do dzisiejszego dnia pozostaje własnością prywatną.

W Podgórkach znajdują się także ruiny kościoła parafialnego zbudowanego w 1506 r., prawdopodobnie na resztkach murów starszej świątyni. Spłonął w I poł. XIX w. i został częściowo rozebrany. Wieża przez jakiś czas służyła jeszcze jako dzwonnica. To na niej został zastrzelony w 1644 r. Kasper von Zedlitz.
Na jednym z zachowanych fragmentów murów do dzisiejszego dnia można oglądać dwie całopostaciowe płyty nagrobne małżonków von Zedlitz z początku XVII w.

Zdjęcie nr 6

żródło: red. Marek Staffa – „Słownik geografii turystycznej Sudetów – Góry Kaczawskie”. Wydawnictwo I-BIS S.C. Wrocław 2000.

/ / / 110 /
Można by zapytać czy jest miejsce gdzie nie inwestowali von Zedlitzowie?