kitapczy: Rozbieżność: w opisie posesja nr 3, na mapie zaznaczony nr 5.

Ostatnio wyszukiwane hasła

mierczyce, granowice, Strzegomska 148, jaworska 5, powiat strzeliński, szczecin kapelle, szczecin kosciół, friedhof, zakłady optyczne Jelenia Góra, szczecin friedhof, pammin, wołczyn, loitz, Świdnica plac Grunwaldzki, Świdnica ul. Łukowa, myślibórz, II LO im. Piastów Śląskich, chojna Vereinshaus, Königsberg, kowary, słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego, terenowa 6, szpital w cieplicach, szpital lwówek, szpital gryfów, Dąbrowica pałac, przychodnia lwówek, lwówek śląski ul. morcinka, Zdjęcia lotnicze, Zdjęcia lotnicze gró, ogo, zorka w cieplicach, szpital gryfów śląski, szpital lwówek śląski, Zdjęcia lotnicze b, celwiskoza w Jeleniej, muszyna nestor, gryfów Śląski ul. Rzeczna, wrocław, Odra tower, Księgi, koszary wojskowe w Jeleniej Górze, koszary wojskowe e, luty, przemysł w Jeleniej Górze, browary osiedle, fabryki w Jeleniej Górze, piastowska jedlina zdroj, fsd, jedlina, jedności narodowej, mapy, Łodygowice, lotnicze, poznańskie tramwaje, Kościół, Kościół na, Kościół na Ś, złotego pucharu, Kościół na sl, Kościół na Ślęży, Ślęża, jelenia zajezdnia, kras, Friedenshoffnung jedlina z, Friedenshoffnung Jedlina Zdroj, siedlecka warszawa, boguszów stacja, Namysłów liceum, litzmannstadt, wałbrzych dworcowa, sobótki, nowy kosciol, Steingrund Schule, Bartoszowicka, malczyce, rondo ch, Schule Lehmwasser, Shule, oleśnica, wyspa, Lehmwasser, Bartoszowice, Lwówek śląski, Łojowice, orla wroclaw, Jagielno, nowogard, raclawicka, skarbowcow, Carl, Panorama wrocławia, Pełcznica świebodzice, Jelenia Góra

Pałac w Płakowicach
Autor: Thor°, Data dodania: 2005-12-26 21:40:26, Aktualizacja: 2016-03-21 16:53:24, Odsłon: 5410

Zarys historii

Płakowice, od 1 stycznia 2000 r. włączone w obszar administracyjny Lwówka Śląskiego, istniały jako wieś już na początku XIII w. Dzieliły się już wtedy na dwie części. Dolna należała m.in. do joannitów, a potem do rodziny von Rauβendorf. Tutaj znajdował się też, nie istniejący już średniowieczny zamek zbudowany przez joannitów. Górna część od 1475 r. należała do rodziny von Talkenberg.

W 1501 r. Christoph von Talkenberg ożenił się z córką Günzela von Rauβendorf. Z małżeństwa tego narodził się późniejszy inicjator budowy płakowickiego pałacu – Rampold von Talkenberg.
Warto zaznaczyć, że Christoph był wówczas właścicielem dworu w Rząsinach oraz położonego obok zrujnowanego zamku Podskale. Tenże został wysadzony w powietrze w 1476 (lub 1479 r.) przez wojska króla Macieja Korwina oraz mieszczan sześciu miast łużyckich i Lwówka. Przyczyną było uprawianie zbójeckiego rzemiosła przez ojca Christopha a dziadka Rampolda – Bernarda von Talkenberg.

Pałac w Płakowicach został wzniesiony w latach 1550 – 1563 przez wspomnianego Rampolda, prawdopodobnie według projektu Franciszka Parra. Niegdyś trójskrzydłowy, w późniejszych czasach uzyskał zamknięty dziedziniec w wyniku budowy od strony wschodniej muru kurtynowego.

Zdjęcie nr 4

Bramę wjazdową na dziedziniec ozdobiono pięknym portalem o wysokości sięgającej II piętra. W narożnikach umieszczono medaliony przedstawiające Rampolda von Talkenberg i jego żonę. W części centralnej znajduje się podwójny fryz heraldyczny z kartuszami rodów von Talkenberg, von Rechberg, von Hochberg, von Liebenthal, von Rauβendorf, von Lest, von Zedlitz i von Reibnitz.

W zwieńczeniu portalu ulokowano okno, a po jego obu stronach wstęgi z inskrypcjami.

Po lewej :

Anno 1550 Jor habe ich Rampold von Talkenberg vom Talkenstein und Plagwitz
Durch die Gnade Gottes dieses Haus zu erbauen angefangen

(W roku 1550 ja Rampold von Talkenberg z Podskala i Płakowic z łaską bożą
ten pałac zacząłem budować)

Po prawej :

Derr Herr segne und behüte uns, der Herr erleuchte sein Angesicht über uns,
und sey uns gnädig; - der Herr erleuchte sein Angesicht über uns,
und gebeuns seinen Frieden.

(Panie błogosław nas i uchowaj nas,
Panie bądź miłościwy i niech Twoje oblicze czuwa nad nami
i daje nam Twój pokój)

(teks niemiecki za R.M. łuczyńskim, tłumaczenie za J.A. Bossowskim)

Na przełomie XV i XVI w. Płakowice stały się własnością rodu von Schaffgotsch, jako że Magdalena von Talkenberg, ostatnia przedstawicielka rodu, wyszła za Caspara von Schaffgotsch i wniosła mu majątek w wianie.

W XVIII w. właścicielem dóbr był baron Otto von Hochberg, a na początku XIX w. adiutant króla pruskiego, generał August Ludwig Ferdinand hrabia von Nostitz – Rieneck.
Należy wspomnieć, że był on również właścicielem nieistniejącego już pałacu w pobliskiej Sobocie.
23 kwietnia 1824 r. generał sprzedał pałac wraz z majątkiem rejencji legnickiej, która utworzyła tu zakład dla umysłowo chorych. Funkcjonował on do 15 lutego 1945 r., będąc filią zakładu w Bolesławcu.

Na potrzeby zakładu pałac, a zwłaszcza jego wnętrza zostały znacznie przebudowane w XIX w.
M.in. duże pomieszczenia głównego skrzydła zostały przedzielone ściankami działowymi, wymieniono obramienia okienne, a sień wjazdowa została przedzielona.

Zdjęcie nr 15

Najczarniejsza karta w historii pałacu została zapisana podczas II wojny światowej. W placówce Niemcy dokonywali na chorych eutanazji. Powstało wówczas nawet krematorium. Zbudowano także specjalny pawilon, w którym „leczono” przeciwników Hitlera.

Po zakończeniu wojny w części pomieszczeń zakładu umieszczono Państwowy Ośrodek Wychowawczy. Sam pałac początkowo stał pusty, potem mieszkała tu młodzież z organizacji Służba Polsce.
W 1951 r. zakwaterowano w nim młodzież z Grecji i Macedonii, a w latach 1953 – 1959 sieroty wojny koreańskiej.

W kolejnych latach w pałacu i sąsiednich zabudowaniach mieściła się jednostka wojskowa – batalion wojsk Obrony Terytorialnej Kraju. Po wyprowadzeniu się wojska i pozostawieniu niezabezpieczonego obiektu, pałac ulegał powolnej dewastacji.

Od listopada 1992 r. teren stał się własnością Kościoła Babtystów, który remontuje pałac i urządza w nim obozy rehabilitacyjne, odwykowe i religijne. Głównym animatorem działalności jest przybyły wraz z żoną z Australii pastor Ken Herweynen, twórca fundacji Chrześcijańskiej Misji Charytatywnej ELIM.

Źródła :
1. R.M. łuczyński – artykuł „Renesansowa rezydencja nad Bobrem”. Miesięcznik SUDETY, nr 6/51/ czerwiec 2005.
2. J.A. Bossowski – „Płakowicki wawel”. Wydawnictwo „CMYK-ART”. Częstochowa 2002.
3. R.M. łuczyński – „Zamki i pałace Dolnego Śląska - Sudety i Przedgórze Sudeckie”. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej. Wrocław 1997.

zdjęcia : thor, bonczek/hydroforgroup/, stemac

/ / / / / 4 /