pl. Wolności, Syców
mika: W przedwyborczej kampanii coś się wspominało, ale nie będzie Ludzie chcą parkingów !! :)
Mmaciek: Ok, dzięki za poprawkę :)
stap: To może być też wykop pod jakąś rurę itp.

Pręgierz

Historia
Tak naprawdę Pręgierz nie był jedynym elementem "wymiaru sprawiedliwości" jaki zagościł na wrocławskim Rynku. Był Ratusz, szubienica (1515), buda wariatów (1575).
Sam Pręgierz powstał w 1492 roku. Został wykonany z piaskowca i posiadał kształt czworobocznego słupa podtrzymującego pięcioboczną ażurową latarnię, przechodzącą wyżej w ostrosłup o krawędziach zdobionych pełzanką i zakończony rzeźbą figuralną. Wszystko to miało wysokośc około 10 metrów. Pręgierz, podobnie jak dziś wieńczyła figurka kata z mieczem i pękiem rózg zwana Rolandem oraz wiatrowa metalowa chorągiewka z wyciętą na niej literą "W". Sama figurka miała około 70 cm wysokości. Pregierz w części słupowej posiadał metalowe pierścienie do których przywiązywano skazańców. Na słupie Pręgierza, od strony północnej, wyryty był rok jego powstania 1492, a na cokole lata przeprowadzonych remontów: 1607, 1738, 29 IV 1854, 1907. Pozostałe daty remontów i renowacji zostały odnotowane w księgach budowlanych: 1675,1715, 1911.
Ostatnia publiczna egzekucja pod Pręgierzem miała miejsce 12.04.1681 roku na Jakubie Grabińskim, byłym kapitanie armii polskiej. Ostatnia kara chłosty - 1792 i 6.10.1796 rok. Palenie ulotek i paszkwili - VIII 1726.
Elementy metalowe, uchwyty i łańcuchy dla skazańców usunięto w 1848 roku. W 1852 podjęto decyzję o zlikwidowaniu Pręgierza jako obiektu zagrażającego bezpieczeństwu ale nie pozwolił na to Fryderyk Wilhelm IV.
Zdjęcie nr 1

Kolejną znaczącą datą w historii Pręgierza był 10 II 1925 rok i wietrzny dzień kiedy to uszkodzeniu uległa figurka wieńcząca Pręgierz. Przeprowadzono badania i 2.07.1925 roku rada miejska poparła wniosek magistratu z 19.06.1925 o rekonstrukcji zniszczonych części Pręgierza. Do renowacji uzyto piaskowca z kamieniołomów w Czaplach pod Bolesławcem. Model figurki kata wykonał artysta-rzeźbiarz Reinhard Hilger a pozostałych elementów Karl Ulbrich (obydwaj z Wrocławia). Montaż Pręgierza rozpoczęto w listopadzie 1925 roku. Zniszczone ale oryginalne elementy zostały przekazane do Śląskiego Muzeum Sztuki Starozytności we Wrocławiu. W trzon odnowionego Pręgierza wmurowano miedziany pojemnik z dokumentem zawierającym szczegółowe dane z remontu z wyszczególnieniem wprowadzonych zmian.
Pierwszy cios na Pręgierz spadł 9 II 1945 a potem w nocy z 11 na 12 II kiedy to zbombardowany został wrocławski Rynek a kolejne dni dokonały zniszczenia. Pręgierz został poważnie uszkodzony. Finalnie został rozebrany przez pracowników Wydziału Drogowego Zarządu Miejskiego w dniu 15.04.1947 roku. Wtedy to znalziono puszkę o której wyżej wspomniałem. Puszkę przekazano do Muzeum Śląskiego. Przy odbudowie Ratusza i porządkowaniu Rynku gruz po Pręgierzu został wywieziony na wysypisko!
Zdjęcie nr 2

Przez nastepnych kilkadziesiąt lat sprawa postawienia Pręgierza odżywała wielokrotnie z róznych źródeł i inspiracji. W 1980 roku na zlecienie Pracowni Konserwacji Zabytków zlecony został do opracowania projekt Pręgierza a podjął tego się J. Eyssymont. Wrocławski artysta-rzeźbiarz Bohdan Jackiewicz wykonał nastepnie model gipsowy w naturalnych proporcjach. Sprawa " z kopyta" ruszyła dopiero w 1984 roku dzięki Ośrodkowi Telewizyjnemu we Wrocławiu. Program Grażyny Pieczuro pt: "Dopisać losy" poświęcony Pręgierzowi i historii z nim związanych poruszył mieszkańców Dolnego Śląska i do redakcji zaczęły napływać stare rysunki, sztychy, zdjęcia i opracowania poświęcone tej konstrukcji. Archiwum Budowlane udostępniło stare rysunki z owej puszki z 1925 roku. W sprawe wmieszała się partia i z tzw "inicjatywy" KW PZPR powołano Komitet Rewaloryzacji, Obywatelską Radę Rewaloryzacji i Odbudowy Starego Miasta, Przedsiębiorstwo Rewaloryzacji Wrocławia> Bank Polski otworzył specjalne konto na zbiórkę funduszy na wrocławski Rynek. W styczniu 1985 roku Urząd Dzielnicy Stare Miasto zawarł umowę z Oddziałem PP Pracowni Konserwacji Zabytków we Wrocławiu na wykonanie rekonstrukcji Pręgierza. Pręgierz stał się priorytetem wśród gąszcza innych zamówień i zleceń. Pracownia modelarska PKZ wykonała model gipsowy w skali 1 : 1. W lapidarium Muzeum Architektury rozpoznano dwa podstawowe elementy latarni Pręgierza (wymienione w 1925) które porównano z modelem PKZ nie stwierdzając istotnych róznic. W czerwcu 1985 roku poprawiony i ostateczny już model trafił do Pracowni Kamieniarskiej PKZ gdzie przystapiono do budowy z piaskowca dostarczonego bolesławieckich kamieniołomów. Nie było jednak dokumentacji figurki i pomimo licznych poszukiwań materiałow dotyczących tego elementu nie zdecydowano się na odbudowę z powodu braku takowych. We wrześniu 1985 roku pracownicy Pracowni Archeologicznej PKZ odsłonili dawny 500 letni fundament Pręgierza. Był jednak za stary i za słaby na nową konstrukcję i w październiku 1985 został wymieniony na nowy. W skład fundamentu wchodziła stalowa rura stanowiąca szkielet nowego Pręgierza na którą w listopadzie osadzono trzon i resztę konstrukcji. Oficjalnie PKZ przekazał Pręgierz 28 grudnia 1985 roku a jego odsłonięcie nastapiło 30 XII 1985 roku. Kilka lat później dobudowano postać kata czyli Rolanda którego źródłosłów znajdujemy w wyrazie Ruheland czyli symbol wolności i spokoju. Dziś to miejsce spotkań, wypoczynku, zwiedzania, wystaw, wystepów i wspomnień. Kiedyś miejsce kaźni i egzekucji. Ostatni raz nieoficjalnie Pręgierza uzywali hitlerowcy stawiając pod nim żydów i osoby szykanowane za kontakty z Polakami.

bonczek/hydroforgroup/2005 na podstawie artykułu Józefa Milki "Pręgierz Miejski" opublikowanego w "Kalendarzu Wrocławskim 1987"

/ / / / 29-41 / /