Pomnik żołnierzy Armii Czerwonej (dawny), Kłodzko
Janekc01: Pierwsze pochówki na cmentarzu odbyły się w dniach 10-12 maja 1945. Ostatni w roku 1946.
Kościół pomocniczy Matki Bożej Bolesnej, al. NMP, Nowa Ruda
chrzan233: Wygląda na mniejszy dubel:
ul. Rynek, Międzybórz
Hellrid: Górna fotka, to obecny Rynek, kamienica nie istnieje, muszę poszukać książek adresowych aby cały rynek ułożyć.
ul. Dąbrowszczaków, Olsztyn
tomimaki: Chciałam sprawdzić, czy też ktoś to zobaczy. :) Poszperałem w książce adresowej i Richard Gabriel urzędował pod tym adresem . Dopisałem obiekt.
Most drogowy (rz. Bóbr / ul. 3 Maja), Szprotawa
Alistair: Podmieniono na wyraźniejszy skan.
Piwiarnia Namysłowska (dawna), Namysłów
kitapczy: Przesunęłam znacznik obiektu na planie nieco na wschód. Tak wynika z innych zdjęć: Do wejścia prowadziły krótkie schody (otwór wejściowy piwiarni nadal istnieje). Także położenie okien wskazuje, że piwiarnia nie znajdowała się w piwnicach, ale na wysokim parterze zamku. Ściany wnętrz zostały udekorowane dekoracjami malarskimi przedstawiającymi ...

Termit
Termit
Termit
Termit
Termit

Hełmy wież Katedry

Rys historyczny
Budowa zachodnich wież Katedry trwała długo. Ich podstawy liczące na początku jedynie 4 kondygnacje ukończono wraz z elewacją dopiero w 1382. Wieżę północna wraz z hełmem skończono w 1416 a południową dopiero w 1580 roku. Jak łatwo obliczyć zachodnia część Katedry miała praktycznie jedną wieżę przez ponad 164 lata. Wieża południowa niczym wtedy nie wyróżniała się pośród okolicznej zabudowy a najmniej wysokością.
Zdjęcie nr 1

W 1416 roku zbudowano hełm wieńczący wieżę północną (20.X.1416). Był to pierwszy tego rodzaju hełm na Ostrowie Tumskim i czwarty we Wrocławiu. Pierwszy hełm był wysokim ostrosłupem na planie ośmioboku wychodzącego z w dolnej części z kwadratu (wnętrza Katedry). Hełm w formie ostrosłupa w 1/3 swojej wysokości przedzielony był piętrem galerią i zakończony u góry gałką z krzyżem. Sama galeria była bogatym detalem architektonicznym z ośmioma złoconymi gałkami nad szczytami arkadek. Hełm był wykonany z blachy ołowianej a później z miedzi. Gałka na szczycie była pozłacana i zawierała dokument z czasu budowy. Wysokość hełmu z ogólnych wyliczeń wahała się pomiędzy 26 m a 59 od poziomu tarasu do gałki. Z dzisiejszych obliczeń kątów nachylenia i proporcji zachowanych na starych obrazach i rycinach mniemać można, że wysokość hełmu wynosiła 40 m.
W 1540 roku pożar strawił całą konstrukcję hełmu, którą odbudowano do dnia 9 VI 1556 roku. Odbudowany hełm był zdecydowanie niższy (25 m)i bardziej krępy. Wtedy także postanowiono "podnieść" wieżę południową, której budowę zwieńczył podobny hełm w dniu 29 VII 1580 roku. Kolejny pożar strawił szczyty w 1633 roku i zostały one odbudowane i otynkowane w 1668 po gruntownej modernizacji. Kolejny pożar jaki miał miejsce w 1759 roku doszczętnie zniszczył budynek Katedry wraz z obiema wieżami.
Zdjęcie nr 3

Postanowiono nie odbudowywać wież w tradycyjnej formie a jedynie zwieńczono je zwykłymi, namiotowymi daszkami, które w swoim prowizorycznym stanie przetrwały do 1908 roku. Na początku XX wieku postanowiono odbudować reprezentacyjne hełmy wieńczące obie wieże. Spośród wielu projektów do realizacji przyjęto projekt Hugona Hartunga, który został zatwierdzony w 1911 roku a realizację rozpoczęto w 1912. hełm północny zbudowano w latach 1912 - 1914 a południowy w 1920 - 1922. Północny hełm budowany pod czujnym okiem samego projektanta natomiast południowy w uproszczonej nieco wersji pod kierunkiem J. Ebersa. Ten drugi nie miał już dekoracji galeryjki oraz wysunięcia okapu (powód - oszczędności).
Zdjęcie nr 4

W wyniku walk roku 1945 oba hełmy doszczętnie spłonęły. Pierwsze poważne studium odbudowy powstało w 1974 roku autorstwa Edmunda Małachowicza. Projekt opracowano i dopracowano 1980 roku a zaakceptował Henryk Gulbinowicz w 1985 roku. W 1986 rozpoczęto prace przygotowawcze by kilka lat później zakończyć odbudowę obu hełmów, które w swej formie nawiązują do pierwotnych wzorów jakie zdobiły Ostrów Tumski.

bonczek/hydroforgroup/2005 na podstawie artykułu Edmunda Małachowicza z "Kalendarz Wrocławski 1989"

/ / / / /
dsun84 | 2009-06-01 15:23:49
Czy istnieje dokumentacja zdjęciowa odbudowy hełmów zakończonej w 1991 roku? Nie opanowałem jeszcze w dostatecznym stopniu wyszukiwania na tej stronie, wybaczcie.
Dzięki Robert. Jeszcze kilka Szczawików mam w zapasie.
a to się mój komentarz zaplątał :)