Budynek nr 5 - Niewidzialny Dom, ul. Strumykowa, Toruń
sawa: Do której kategorii mam zaliczyć ten poprzemysłowy budynek po lewej stronie ?
ul. 11 Listopada, Katowice
Ireneusz1966: Plac Ogród Dworcowy , po prawej widać dworzec PKP Szopienice Północne

Złotniki Lubańskie
Autor: Danuta B.°, Data dodania: 2005-11-07 22:35:02, Aktualizacja: 2024-02-05 14:49:25, Odsłon: 3723

Ni to miasto, ni to wieś.

Do powstania miejscowości przyczynił się ponoć sen właściciela zamku Czocha, Krzysztofa von Nostiza, o drzewie ze złotymi liśćmi. W 1650 r. von Nostiz rozpoczął eksploatację złota w pobliżu dzisiejszej wsi. Ale już po kilku latach trzeba było zaniechać wydobycia z powodu wyczerpania złoża. Jednak na fali gorączki złota miejscowość zdołała otrzymać prawa miejskie (podawane są dwie daty: 1662 lub 1672 r.) oraz prawa wolnego miasta górniczego (1677 r.).

W XVII w. był to jedyny na pograniczu Śląska i Łużyc przypadek lokowania miasta na „surowym korzeniu”, a więc od podstaw. U schyłku XVII w. tutejsi mieszkańcy zajęli się uprawą roli i tkactwem chałupniczym.

W okresie międzywojennym Złotniki przekształciły się w miejscowość letniskową, ze względu na bliskość utworzonego w latach 1919-1924 sztucznego jeziora na Kwisie. W przedwojennych folderach wieś nazywano „perłą Doliny Kwisy”. Złotniki Lubańskie jako nieliczna spośród wsi w Polsce posiada rynek z ratuszem i kamieniczkami.

Zdjęcie nr 2

Obecna zabudowa pochodzi z lat trzydziestych XX w., gdyż pierwotna spłonęła w olbrzymim pożarze Złotnik jaki miał miejsce w nocy z 27 na 28 sierpnia 1834 r. Była to najbardziej tragiczna noc w dziejach miejscowości. Zniszczeniu uległy wtedy niemal wszystkie złotnickie domy. Dzięki pomocy króla pruskiego i mieszczan leśniańskich już w 1835 r. udało się postawić nowe budynki z zachowaniem dawnego planu.

Dominujący nad wsią kościół św. Józefa Oblata również pochodzi z 1835 r. Pierwszy kościół w Złotnikach wybudowano w 1635 r. Przed kilkunastoma laty spłonął cenny drewniany wiatrak, który stał w południowej części wsi. Pochodził z 1827 r. Mielono w nim mąkę do 1978 r. Był to ostatni drewniany wiatrak w dawnym woj. jeleniogórskim.

Nie jestem autorem artykułu. Przepisane z dwujęzycznej (polsko-czeskiej) tablicy informacyjnej umieszczonej na rynku.

/ / /
bogdanow | 2024-02-04 16:46:33
Prawa miejskie Złotniki Lubańskie straciły w pierwszej połowie XIX wieku (według różnych źródeł w 1815 lub 1834 roku).