Telewizja Wrocławska na Ślęży

Początki
Kiedyś najsilniejsza z polskich stacji telewizyjnych. Moc emitowana z anteny na Ślęży wynosiła 200 KW. Stacja posiadała największy zasięg w tym rejonie Europy, niejednokrotnie przekraczający 200 km. Stacja i maszt zostały zbudowane ze składek i wysiłkiem społeczeństwa dolnoślaskiego. Inicjatorem budowy był Społeczny Komitet Budowy Wrocławskiego Ośrodka Telewizyjnego. Stacja nadawcza powstać miał na podzespołach znanej firmy niemieckiej Siemens a do tego potrzebne były spore dewizy. Odpowiednie kwoty w walucie wtedy wymienialnej przekazali wałbrzyscy górnicy a także górnicy z Nowej Rudy i Złotoryi. Do tego dołozyli się robotnicy wiodących i największych zakładów przemysłowych Wrocławia, Świdnicy, Brzegu. Konto złotówkowe zasilił Społeczny Fundusz Odbudowy Stolicy (drobny rewanż za cegły ?:-)) oraz loteria "Liczyrzepka".
Rozpoczęto prace budowlane, które jak na tamte czasy lat 50 tych były prawie rekordowe.
Zdjęcie nr 1

4.VI.1957. Z inicjatywy tygodnika społeczno - literackiego "Nowe Sygnały" i Wydziału Kultury Wojewódzkiej Rady Narodowej powstaje Społeczny Komitet Budowy Wrocławskiego Ośrodka Telewizyjnego. Na czele owego komitetu staje ówczesny poseł Bronisław Ostapczuk, przewodniczący Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej. W komitecie miejsca zajmuja działacze społeczni, kulturalni i profesorowie wyższych uczelni a także kierownicy poważnych zakładów przemysłowych.

11.IX.1957. Poseł Ostapczuk założył kamień węgielny pod budowę stacji na Ślęży i wmurował akt erekcyjny.

29.X.1957. Na szczycie ukończonego w stanie surowym budynku zatknięto tradycyjna wiechę.

5.XII.1957. Zakończono roboty przy budynku telestacji.
Zdjęcie nr 2

1.II.1958. Otwarcie telestacji. Pierwszy program emitowany przez telestację na Ślęży, przygotowany przez Społeczną Redakcję Programową SKBWrOT.

bonczek/hydroforgroup/2005 na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1959" TMW

/ / / / /