pl. Wolności, Syców
Danuta B.: Będzie odbudowa?
Widoki z wieży Ratusza, Strzelce Opolskie
kitapczy: W centrum, na prawo od dzwonnicy, dawna plebania, dziś budynek mieszkalny.
Kamienica nr 18, ul. Leipziger Straße, Görlitz
pavelo: Zgadza się. Kiedyś tego szukałem i sprawdzałem w książkach adresowych, ale o tym zapomniałem. To jest ta kamienica w centrum kadru - . Założyłem obiekt i przypisałem.
Zamek Świny, Świny
bungulator: Dopisałem do portalu i do mostu.
Dom nr 126, ul. Warszawska, Sanniki
Paulus,: Dziękuję

Fort Piechoty I.St.-9 I.St.-9 (Infanterie Stellungen)

Jest to jeden z kilku obiektów tego typu wchodzący w skład obrony Festung Breslau na lini Osobowice-Poświętne-Polanowice.

Autor: POLI

Fort piechoty znajdujący się przy ul.Pełczyńskiej w sąsiedztwie stacji kolejowej PKP Wrocław Osobowice. Schron główny wybudowany w latach 1890-91. Pozostałe mniejsze schrony- wartownie i betonowe stanowiska strzeleckie zbudowano w 1912 roku. W latach 1944-45 rozbudowany poprzez dodanie, pól minowych, zasieków z drutu kolczastego, potykaczy itp. Jeden z kilku obiektów tego typu wchodzący w skład obrony Festung Breslau na lini Osobowice-Poświętne-Polanowice.

Oto kilka zdjęć obiektu:

Autor: Nordulver

Pozycja obronna Festung Breslau, określana jako wielka twierdza pierścieniowa z możliwością rozbudowy,składała się do dnia wybuchu I wojny swiatowej z nieregularnego pierścienia (średnica 10-13km) kompanijnych schronów piechoty, rozmieszczonych przy głównych drogach (prawy brzeg Odry -11 obiektów, lewy 8).
schronu biernego piechoty (I.R-9 Infantere Raum 9) poprzez dodanie zewnętrznego betonowego traktu komunikacyjnego oraz szeregu obiektów (wymienione w artykule 2 schrony wartownie, żelbetowe stanowiska strzeleckie oraz pominęty schron obsługi karabinu maszynowego). Od strony wału-nasady znajduje sie staw po wybraniej ziemi, która posłużyła do budowy wału wokół fortu.

/ / / / /
Nordulver | 2005-10-10 11:08:25
Pozycja obronna Festung Breslau, okreslanej jako wielka twierdza pierścieniowa z możliwością rozbudowy,składała się do dnia wybuchu I wojny swiatowej z nieregularnego pierścienia (średnica 10-13km) kompanijnych schronów piechoty, rozmieszczonych przy głównych drogach (prawy brzeg Odry -11 obiektów, lewy 8). Do momentu W momencie ogłoszenia Wrocławia twierdzą 5 schronów rozbudowano jako forty piechoty. Fort 9 ( zwany także punktem oporu piechoty - Infanterie Stutzpunkt 9) powstał przez rozbudowę schronu biernego piechoty (I.R-9 Infantere Raum 9) poprzez dodanie zewnętrznego betonowego trakru komunikacyjnego oraz szeregu obiektów (wymienione w artykule 2 schrony wartownie, żelbetowe stanowiska strzeleckie oraz pominęty schron obsługi karabinu maszynowego). Od strony wału-nasady znajduje sie staw po wybraniej ziemi, która posłużyła do budowy wału wokół fortu.
Nordulver | 2005-10-10 11:09:12
traktu komunikacyjnego oczywiście* :)
Nordulver | 2005-10-10 14:27:56
Chętnie podejme się napisania artykułu na temat wrocławskich umocnień okresu 1890-1918. Zechciał byś MT umieścić go na stronie?
MT | 2005-10-10 14:36:27
Nie ma sprawy, pisz waść, poradzimy sobie choć możesz też spróbować sam własnych sił, to wbrew pozorom nic trudnego:-)
Leuthen | 2005-10-12 21:31:42
Nordulver, czyżbyś pisząc powyższe komentarze korzystał z informacji zawartych w pracy doktorskiej Macieja Małachowicza o Twierdzy Wrocław przełomu XIX/XX wieku? :-) Aha, a propos fortyfikacji FB na północnym odcinku, to w 1945 r. podczas oblężenia tylko o IW-41 toczyły się walki, aczkolwiek na odcinku południowym (konkretniej południowo-zachodnim) walczono o jeden I.R.
Nordulver | 2005-10-14 22:56:29
Na pewno któyś z kolegów zauważył ,że przy I.R.10 znajdują się ślady umocnień ziemnych piechoty (jak dobrze pamiętam przedpole -2 stanowiska km i lewe skrzydło przy wale od strony ulicy) Na terenie Cmentarza Żydowskiego są ślady okopów i stanowisk strzleckich. Pytanie brzmi: jaką rolę odegrały te umocnienia w okresie obroby FB w 1945 roku, zważywszy na to, że znajdowały się one zaraz przy lotnisku? Czy o ten schron toczono walki ? a może o IR 10a (obecnie ruina)?
Nordulver | 2005-10-14 23:03:05
Z tego co wiem to M.Małachowicz opracował to najlepiej:).
Leuthen | 2005-10-18 18:07:02
Ja bym zapytał - a kto oprócz Macieja Małachowicza tym się zajmował? :-) Jeśli interesują Cię walki w rejonie I.R. 10, to sięgnij do "Biblii Festung Breslau" czyli pracy Horsta Gleissa pt. "Breslauer Apokalypse 1945", Band 4, gdzie odnajdziesz relacje z kwietnia 1945 r. , m.in. o walkach w tym rejonie. IW-41 (obecnie użytkowany przez wojsko) jest uszkodzony - ewidentnie wskutek walk w 1945 r, możliwe więc, że o I.R. 10a toczyły sie walki i dlatego został zniszczony. Bodajże w oknie kaplicy na cmentarzu żydowskim przy Lotniczej było w 1945 r. stanowisku ckm (na stronce jest chyba zdjęcie tego okna - ze śladami kul dookoła). Zapraszam do kontaktu na priv (leuthen@o2.pl , GG 4465132), bo widzę, że Ciebie też kręcą "festungowe" tematy :-)
Wolf von Eisenritter | 2007-06-16 11:21:31
obecnie obiekt jest otwarty
fck | 2007-06-17 09:02:22
Z tym, że niewprawni w terenie mogą się trochę nachodzić próbując zajść obiekt od tyłu :)
WSF | 2013-05-17 13:27:25
Rozbudowy tego obiektu nigdy nie ukończono, a szkoda - przed schronem piechoty znajdowała się krata forteczna, na skrzydłach dwa nietypowe schrony pogotowia, poza tym standardowy schron straży, typowy dla fortów wrocławskich, ulokowany w poprzecznicy na prawym barku dzieła. Nigdy nie zbudowano tutaj betonowej pozycji strzeleckiej.