Smutny koniec Grunwaldu
Autor: Scarlett°, Data dodania: 2005-08-20 18:32:42, Aktualizacja: 2005-08-20 18:32:42, Odsłon: 3834

informacja pochodząca z dnia 18. sierpnia 2005 z poratlu www.twoje-sudety.pl
Pożar sanatorium w Sokołowsku
Prawie 300 metrów kwadratowych dachu zabytkowego sanatorium Grunwald w Sokołowsku społonęło w pożarze. Ogień gasiły 4 jednostki straży pożarnej. Podczas akcji jeden ze strażaków ochotników został lekko ranny, gdy spalony strop runął na ziemię. Ratownicy przypuszczają, że przyczyną powstania ognia mogło być podpalenie. Budynek wymaga natychmiastowego zabezpieczenia, bowiem według strażaków, stwarza zagrożenie dla ludzi.

12 Października 2005,

Prawdopodobnie podpalenie było przyczyną pożaru w zabytkowym sanatorium "Grunwald" w Sokołowsku. Kilkanaście jednostek straży pożarnej przez całą noc gasiło ogień wewnątrz budynku. Zniszczenia są ogromne.
Obiekt wymaga natychmiastowego zabezpieczenia, bowiem stwarza zagrożenie dla ludzi. W sierpniu spłonęła drewaniana przybudówka "Grunwaldu". Właściciel zabytku do tej pory nie wykonał żadnych prac zabezpieczających.

/ / /
Arek354 | 2005-08-20 19:12:51
Ciekawi mnie, którędy dojechała straż pożarna na miejsce wypadku. Jak wiadomo jest z tym kłopot z powodu niskiego prześwitu pod wiaduktem kolejowym na drodze do Sokołowska.
Tygrysex | 2005-08-22 08:46:35
No i teraz albo go odremontuja, albo zburza. W kazdym razie problem został w jakis sposob rozwiazany.
Scarlett | 2005-08-23 09:39:39
Sądzę, że prędzej go zburzą niż odremontują...niestety u nas w państwie pod tym względem sie jak na razie nic nie zmieni :(, jakby im zależało na Grunwaldzie to by on hulał ile wlezie i pięknie się reprezentował jako wspaniałe i unowocześnione sanatorium a nie jako kompletna ruina :(((
Scarlett | 2005-10-13 16:17:43
sądzę, że teraz napewno go zburzą :( niektórym to tylko ręce odrąbać jak można było coś takiego zrobic :|
A kto jest właścicielem?
Właścicielem Grunwaldu jest Aram Borberg - pisałem w swoich postach.