Virzzz: Mam zwidy czy na lewo od torowiska tramwajowego ?
Chrzanów
Agnieszka Węgiel: Witam, błąd ulicy. Właściwy adres Chrzanów ul. Dobczycka 6
Klub policyjny Śnieżka, pl. Muzealny, Wrocław
Virzzz: Urządzenia do pomiaru czasu noszone na wszelakich kończynach to chyba też oni....
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica
kitapczy: Widok na zachodnią pierzeję rynku z ul. Kościelnej. Po lewej widoczny hotel Fiebaga, po prawej Restaurant zur Reichshalle.
kitapczy: Nieistniejąca współcześnie dawna zabudowa pierzei południowej z narożnikiem południowo-wschodnim.

Siedem Świerków
Autor: pol°, Data dodania: 2005-07-30 11:15:07, Aktualizacja: 2005-07-30 11:15:07, Odsłon: 2381

Schronisko, którego niestety już nie ma
Odwiedzając Przełęcz Walimską w Górach Sowich warto zwrócić uwagę na położone przy samej szosie fragmenty fundamentów i resztki murów. Są to pozostałości po funkcjonującym tam od drugiej połowy XIX wieku schronisku

Schronisko cieszyło się dużym uznaniem odwiedzających, a funkcjonowało w nim dziesięć pokoi z noclegami dla osiemnastu osób.

Przełęcz Walimska to popularny cel sobotnio-niedzielnych wycieczek. Także przed II wojną światową Przełęcz Walimska była często odwiedzana przez wędrowców i zmotoryzowanych, a wiodąca droga umożliwiała dogodną przeprawę przez Góry Sowie. łączyła ona Pieszyce i Walim (miejscowości związane z chałupniczą produkcją tkanin), rozmieszczone po obu stronach masywu górskiego. Droga powstała pod koniec lat czterdziestych XIX wieku i określano ją "drogą głodu" (niem. Hungerstrasse). Nazwę taką otrzymywały inwestycje realizowane w czasach wielkiego kryzysu na Śląsku w ramach robót publicznych.Obiekt ten, który dzisiaj możemy podziwiać tylko na starych fotografiach i rysunkach, zbudowany został około 1870 roku i otrzymał nazwę od rosnących w pobliżu siedmiu świerków - Sieben Kurfursten.

Przełęcz alimska była i jest nadal doskonałym punktem wypadowym na szczyt Wielkiej Sowy. Przebiega przez nią droga łącząca gminy Pieszyce i Walim.

/ / / / /
stemac | 2005-07-30 18:05:13
"Sieben Kurfürsten" - to siedem książąt elektorów Rzeszy wybierających cesarza w średniowieczu. Może te świerki miały taką nazwę, ale ja na zdjęciach nie mogę sie jakoś ich dopatrzyć...