PP: Nie wiem co odpowiedzieć, w czym jest błąd?
ul. Zapolskiej Gabrieli, Wrocław
PP: Słup propagandowy wymieniony w przypisaniach prawdopodobnie był rekwizytem dla potrzeb filmu. Brak mu proporcji rzeczywistych obiektów, które miał wyobrażać.

Walki o Legnicę

1945
Artykuł niniejszy dotyczący walk o Legnicę napisany został na podstawie książki "Legnica" pod redakcją Mariana Haisiga - Ossolineum 1977.
Wiele wiemy o tym jak wygladał bój o Festung Breslau. Mniej o walkach o Legnicę a miasto to będące później zapleczem Drobnera także ucierpiało wiosną 1945 roku.
Zdjęcie nr 1

W walkach o Legnicę zasadniczą rolę odegrały wojska 3 Armii Pancernej Gwardii dowodzone przez pułkownika Rybałkę. 9 lutego 1945 dotarły one po rozpoczętej ofensywie (12 stycznia) na północ od Legnicy.Znajdowały się w bezpośredniej bliskości miasta. Jednocześnie z rejonu Malczyc rozpoczął natarcie w kierunku Prochowic i na Legnicę 22 Korpus Piechoty wchodzący w skład 6 Armii (jej prawe skrzydło). Prochowice były zaciekle bronione i przechodziły z rak do rąk kilkukrotnie. Zdobycie ich przez wojska radzieckie umożliwiło dalszy marsz wojsk wzdłuż prawego brzegu Kaczawy w kierunku na Legnicę. Samo miasto jak i jego najbliższe tereny stanowiły istotny punkt oporu w obronnej doktrynie niemieckiej dotzyczącej Dolnego Śląska. Legnica broniona była przez oddziały 17 Dywizji Pancernej i jednostki odwodowe. 9 lutego 1945 r na miasto od północy ruszyły radzieckie oddziałe pancerne (czołgi) oraz piechota. Pierwsze krwawe walki z udziałem trzech czołgów radzieckich rozgorzały na ulicy Złotoryjskiej. Za pierwszym razem udało się przełamać obronę niemiecką i Rosjanie wdarli się na ulice miasta. Oddziały walczące w rejonie w/w Złotorysjkiej z miejsca odcieły Niemcom drogę do autostrady uniemożłiwiając ucieczkę. Było to skoordynowane z natarciem 22 Korpusu Piechoty na miasto od strony wschodniej i południowej.Czołgiści załóg walczących jako pierwsze na ulicach Liegnitz zostały kilka dni późniaj udekorowane w Teatrze Letnim orderami. Silnym i jednym z ostatnich punktów oporu jaki pozostał w mieście po zamknięciu okrążenia była 100 osobowa załoga, która zabarykadowała się i długo stawiała opór w legnickim zamku.
Zdjęcie nr 2

W przeciwieństwie do Festung Breslau nad Legnicą trwały także walki powietrzne pomiędzy samolotami Luftwaffe i lotnictwem rosyjskim. Niemcy zbombardowali dworzec kolejowy i stojące tam transporty zaopatrzenia dla miasta po czym doszło do bezpośrednich konfrontacji z mysliwcami radzieckimi. Nie trudno przewidzieć jaki był finał nie dość wspomnieć, że dwa z kilku zestrzelonych messerschmitów runeły na tory tuż przy dworcu a jeden na wschodnich przedmieściach miasta. Walki i postępujące, błyskawiczne natarcie zdezorganizowały na tyle obronę niemiecką w miescie, że po całodziennych bojach miasto praktycznie całe zostało wyzwolone.
W/g oceny przeprowadzonej kilka miesięcy później zniszczeniu uległo 25% zabudowań miejskich z 4241 budynków wgruzach pozostało 120 a 848 było uszkodzonych. Najbardziej dotkliwy jednak był pożąr zamku, dworca i rejonów mu przyległych. Jako ciekawostkę można dodać, że jeszcze do 1947 roku a więc 2 lata po zakończeniu wojny w Legnicy dochodziło do pożarów rozniecanych przez pozostających w ukryciu Niemców -sabotaż.

bonczek/hydroforgroup/2005

/ /
/ / /
mamik | 2005-07-13 09:37:33
Pożar zamku i okolicy wywołali Rosjanie, była to tzw "pochodnia zwycięstwa" w dniu 9 maja. Ofiarą podobnych wybuchów radości Armii Czerwonej z okazji zakończenia wojny , padło wiele w zabytków na DŚ m. in. " Sybillenort w Szczodrem, rezydencja Hohenzollernów w Kamieńcu Ząbkowickim, pałac Hatzfeldów w Żmigrodzie czy zamek Carolat w Siedlisku niedaleko Głogowa.
Pochodnia zwycięstwa" - brzmi ciekawie a możesz podac źródło? Wrzuce to do artykułu jesli się zgodziśz. Pozdrawiam
mamik | 2005-07-13 11:44:13
Żródłem jest artykuł w Biuletynie IPN nt Armii Radzieckiej w Polsce. Mam zamiar lekko przeredagować ten tekst i wstawić na stronę, bo temat jak dotąd dziewiczy. Może zmuszę się do tego już niebawem ;-) Pozdrawiam !
Doskonale !
Maciej_2 | 2007-06-14 23:51:44
Bonczek, Mamik ma rację, Mezamir także. Legnica była grabiona i niszczona przede wszystkim przez członków Armii Czerwonej później Radzieckiej i szabrowników. Niemieccy maruderzy niewiele mieli z tym co się działo wspólnego.
Mezamir | 2005-08-02 18:37:52
Z tym sabotażem dokonywanym przez Niemców to lekka przesada, budynki były plądrowane przez żołnierzy Armii Czerwonej, a póżniej dla zatarcia śladów podpalane.Taki los spotkał m.in. muzeum miejskie i większość domów towarowych.
Mezamir | 2007-07-09 10:36:57
Wyzwolone??? Mianowicie kogo Rosjanie wyzwolili?
Józek | 2009-01-20 22:13:56
Te pożary to była zemsta na niemczch a nie niemcy je wywolywali a Armia Czerwona.Grabili i podpalali,bo w działaniach wojennych Legnica mało ucierpiała
Mateusz Kw. | 2011-07-29 15:27:35
Z tymi walkami "powietrznymi" nie było jak na filmach. Raptem parę samolotów było w stanie dolecieć do Legnicy. Luty 1945 roku był dość ciepły, roztopy znacznie ograniczyły działanie lotnictwa - głównie lotniska polowe (trawiaste) nie były do użycia. W książce Haisiga wkradło się trochę komunistycznego patosu.