Ostatnio wyszukiwane hasła

Świdnica ul. Łukowa, myślibórz, II LO im. Piastów Śląskich, chojna Vereinshaus, Königsberg, kowary, słońsk, łońsk, przedmieście, pre, Racławickie, Güstebiese, noskowskiego, terenowa 6, szpital w cieplicach, szpital lwówek, szpital gryfów, Dąbrowica pałac, przychodnia lwówek, lwówek śląski ul. morcinka, Zdjęcia lotnicze, Zdjęcia lotnicze gró, ogo, zorka w cieplicach, szpital gryfów śląski, szpital lwówek śląski, Zdjęcia lotnicze b, celwiskoza w Jeleniej, muszyna nestor, gryfów Śląski ul. Rzeczna, wrocław, Odra tower, Księgi, koszary wojskowe w Jeleniej Górze, koszary wojskowe e, luty, przemysł w Jeleniej Górze, browary osiedle, fabryki w Jeleniej Górze, powiat s, piastowska jedlina zdroj, fsd, jedlina, jedności narodowej, mapy, Łodygowice, lotnicze, poznańskie tramwaje, Kościół, Kościół na, Kościół na Ś, złotego pucharu, Kościół na sl, Kościół na Ślęży, Ślęża, jelenia zajezdnia, kras, Friedenshoffnung jedlina z, Friedenshoffnung Jedlina Zdroj, siedlecka warszawa, boguszów stacja, Namysłów liceum, litzmannstadt, wałbrzych dworcowa, sobótki, nowy kosciol, Steingrund Schule, Bartoszowicka, malczyce, rondo ch, Schule Lehmwasser, Shule, oleśnica, wyspa, Lehmwasser, Bartoszowice, Lwówek śląski, Łojowice, orla wroclaw, Jagielno, nowogard, raclawicka, skarbowcow, Carl, Panorama wrocławia, Pełcznica świebodzice, Jelenia Góra, ekonom w, Carl wurbs, Wrocław w roku 1850, Wrocław 1850, lipno, ścinawka średnia, szkoła w je, szkoła w Jeleniej, Miernicza 20, Piechowice, Piastów, Piasto, leszno dworzec

Poczta Główna we Wrocławiu

1926-1980
Tak naprawdę to zafascynowało mnie jedno zdjęcie, na którym ewidentnie widać parasolki na dachu gmachu poczty. Od razu skojarzyło się z przepiękną Salą Ikara z wrocławskiego Gądowa i budynku dworca lotniczego a na myśl przyszły zrazu szczególnie ubiory pań tamtej, przedwojennej epoki. Dziś są to klimaty już chyba niepowtarzalne.
Sam budynek poczty nie ucierpiał bardzo podczas oblężenia Festung Breslau.
W przeciwieństwie do innych wysokich budowli miejskich jego los oszczędził choć z tych 90 dni wyszedł okaleczony. Środkową część konstrukcji zniszczyła bomba zawalając w środku ściany i stropy a elewacje ucierpiały od kul, odłamków i szalejących w mieście pożarów. Pamiętajmy o bliskości Placu Grunwaldzkiego i notorycznych bombardowań tego rejonu oraz o "brandkommando".
Po zakończeniu działań wojennych już pod koniec lipca zagościli tam polscy łącznościowcy a w sierpniu uruchomili na parterze budynku centralę obsługującą aż 20 numerów.
Zdjęcie nr 1

Miesiąc później czyli we wrześniu zainaugurował pracę pierwszy dalekopis a w styczniu 1946 roku ruszyła "profesjonalna" centrala telefoniczna obsługująca 200 numerów miejskich.
W tym samym roku ruszyły z poczty na Krasińskiego pierwsze połączenia międzymiastowe (18 stanowisk) oraz telegraf a sama centrala pod koniec roku liczyła już 800 abonentów.
Oficjalnie w styczniu 1946 roku w budynku rozpoczęła działalność poczta nr 2.
Urząd Pocztowy nr 1 mieścił się w owym okresie przy Jedności Narodowej w budynku oznaczonym numerem 47.
Zdjęcie nr 2

Budynek pocztowy przy Krasińskiego służył także jako drukarnia. Tam właśnie w 1947 roku uruchomiono maszyny drukarskie, których zadaniem był druk pism urzędowych i druków pocztowych, także tych ścisłego zarachowania. Drukarnia oficjalnie przyjęła nazwę Zakładów Graficznych łączności, które przez wiele lat zaopatrywały w w/w druki całą Polskę i podlegały bezpośrednio pod Ministerstwo łączności.
Zdjęcie nr 3

Budynek ze względu na swoją kubaturę i położenie służył wielu innym instytucjom, nie zawsze pośrednio czy bezpośrednio związanych z pocztą. W części wieżowej, wypalonej po wojnie, na jej piątym piętrze zadomowiła się częściowo Wyższa Szkoła Rolnicza. Dzięki tej instytucji pozyskano fundusze na remont budynku i po raz pierwszy zastosowano przy jego remoncie tzw. zastrzyki betonowe, które uratowały fragment wieżowy przed realizacją propozycji definitywnej rozbiórki ze względu na odniesione zniszczenia.
Zdjęcie nr 4

Pierwszy "generalny" remont budynku miał miejsce w 1948 roku i był bezpośrednio związany z odbywającą się wtedy we Wrocławiu Wystawą Ziem Odzyskanych i Kongresem Intelektualistów. Brakujące elementy attyki uzupełniono elementami z blachy, które jeszcze do niedawna "zdobiły" ceglany budynek.. W latach 60 tych naprawiono za pomocą odlewów ceramicznych uszkodzone medaliony z łowami pocztylionów oraz wykonano od nowa zwornik z motywem trąbki, który znajduje się nad wejściem do urzędu.

Zdjęcie nr 5

Budynek do dziś przechodził wiele zmian i reorganizacji. Urząd Pocztowy nr 2 przeniesiono na Dworzec Główny, centrale telefoniczne na Purkyniego a od 9 maja 1950 roku na Krasińskiego wprowadził się Urząd Pocztowy nr 1.
Jak wyżej wspomniałem choć budynek jeden to instytucji jakie w nim gościły i goszczą było sporo. Wśród tych mniej lub bardziej znanych znajdowały się i znajdują:
- Wojewódzki Urząd Pocztowy
- Zakład Graficzny łączności
- Okręgowy Urząd Telekomunikacji Międzymiastowej
- Wyższa Szkoła Rolnicza
- Państwowa Inspekcja Radiowa
- Posteor (?)
- Hotel Robotniczy
- WUP
- Internat Zespołu Szkół Ekonomicznych
- Klub łączności
- Muzeum Poczty i Telekomunikacji (jedyny w kraju)
Budynek na Krasińskiego stoi do dziś i życzę by stał jak najdłużej. Wszak okrzyknięty został pierwszym wieżowcem Wrocławia (Breslau) i do dziś cieszy oko swoją niebanalną architekturą i funkcjonalnością. Jest mimo swoich zadań i ciągłej pracy zabytkiem architektury. Ze względu na specyficzne położenie i małą działkę budowlaną został zaprojektowany jako budynek wysoki z 12 kondygnacyjną, narożną 43 metrową wieżą.
Ogólna kubatura budynku wynosi 76000m/3 i ponad 3000 m/2 powierzchni. Długość całego obiektu przy ulicy Krasińskiego wynosi 142 m a przy Słowackiego 47 m.
Jest to konstrukcja w pełni żelbetowa z wypełnieniem ceglanym co pozwoliło stworzyć duże pomieszczenia z określonym przeznaczeniem. Na dłuższej osi ma 5 sal, 3 klatki schodowe z windami i 2 bramy. W skrzydle bocznym 1 salę i 1 klatkę. Główna klatka schodowa z windą znajduje się w partii narożnej od strony dziedzińca.
Architekt zaprojektował gmach jako masywną, zwartą bryłę z dwoma wysokościowymi akcentami, które de facto w założeniu miały sobie być równe. Wyższą zrobiono jedynie wieżę północną.

Zdjęcie nr 6

Przeznaczeniem budynku jak łatwo się domyśleć były funkcje pocztowe a więc w większości operacje kasowe przy przekazach pieniężnych ludności. W części wieżowej na dole znajdowała się duża sala dla klientów z okienkami. Dokumenty finansowe w tym czeki i przekazy wędrowały stamtąd do części środkowej przez salę rozliczeń kontowych systemem poczty pneumatycznej. Pomiędzy salami rozliczeń znajdowały się sortownie, kopiarnie i pozostałe pomieszczenia. Archiwum pocztowe zobowiązane przechowywać jakiś czas dokumentację finansową znajdowało się w wieży od 6 piętra wzwyż . W części gmachu przyległej do ulicy Traugutta znajdował się urząd katastralny i mieszkania służbowe. Część środkową budynku pocztowego zajmowały także pomieszczenia socjalne jak stołówka czy palarnia a na dachu urządzono ów ogród rekreacyjny o którym wspomniałem na wstępie.
I to by było tyle w skrócie gdyby nie fakt, że należy wspomnieć o tym, iż autorem projektu tego jakże wrocławskiego budynku był Lothar Neumann w 1926

bonczek/hydroforgroup/2005 na podstawie "Kalendarz Wrocławski 1980"

/ / / /