Szkoła Podstawowa nr 84

Architekt Zenon Prętczyński

"Z pewnością jedną z najbardziej interesujących pod względem architektonicznym szkół Wrocławia jest szkoła przy ulicy łukasza Górnickiego, autorstwa architekta Zenona Prętczyńskiego. Budynek jest optymalnym w danym miejscu rezultatem poszukiwań rozwiązania łączącego miejsce do nauki z miejscem do odpoczynku.
W budynku widać wyraźne strefowanie funkcji pomieszczeń i przestrzeni. Dodatkowo wprowadzono bezpieczny dla dzieci podział młodszych i starszych klas na cztery grupy wiekowe. Przyjęte rozwiązanie funkcjonalne zostało odzwierciedlone przez formę - zestawienie trzech brył powiązanych łącznikami. Frontowy, parterowy budynek mieści te funkcje, które służą wszystkim znajdującym się w szkole (lub ich większości), a więc wejście główne z blokiem szatni oraz część administracyjną i świetlicę z zapleczem kuchennym.
Zdjęcie nr 1

W dalszej części znajdują się dwie sale specjalne (chemii i fizyki) przystosowane do prowadzenia zajęć w klasach starszych. Z pawilonu wejściowego cztery łącznikiprowadzą do czterech klatek schodowych, z których każda obsługuje cztery sale lekcyjne - dwie na parterze i dwie na drugim pietrze. Na pierwszym piętrze powstały trzy duże sale do rekreacji. Dzieki temu uzyskano kwadratowe sale lekcyjne, a co najważniejsze - doświetlone z obu stron. Budynek główny ma trzy kondygnacje i jest połączony z salą gimnastyczną.
Na szczególną uwagę zasługuje staranne zaprojektowanie terenu przy szkole. Oprócz typowych boisk sportowych w narożniku zamknietym granicami działki, salą sportową i budynkiem szkolnym umieszczono amfiteatr z ekranem, przystosowany do organizowania imprez szkolnych i projekcji filmów"

bonczek/hydroforgroup/2005 - cytat z małymi zmianami pochodzi z ksiązki "Wrocławskie Szkoły - Historia i Architektura"

/ / / / 20 /
teresa, teresa kozlowski | 2005-06-02 00:11:18
Czyzbysmy mieli doczynienia z perla architektury PRL?
Jesli chodzi o klocki z tamtych lat do dziś uważam że szkoła ta obok niewielu - jest warta poświęcenia uwagi.
Siloy | 2005-06-03 01:01:08
Uczęszczając swego czasu (przez 8 lat :) ) do tej szkoły, obiło mi się o uszy że zamiast amfiteatru miał być budowany basen, ale nic z tego nie wyszło...
te-ka | 2005-06-06 17:12:45
SP 84 im. Obrońców Pokoju. W latach 60-tych na parterze mieścił się również piękny gabinet biologiczny z całym mnóstwem roślin i zwierząt. W dawnym gabinecie historii do dzisiaj można zobaczyć pozostałości malunków mojego kolegi na szybach, przedstawiające sceny mitologiczne.
Nieukrywam, że szkoła przez pryzmat dzieciństwa i WSZY jakie tam złapałem intryguje mnie do dzis. Rozmawiałem z dyrektorką - obiecane mam spotkanie /to moja siostra/ Poczytam troszkę w książce dotyczącej historii budynku i poskanuje trochę zdjęć.
marko | 2005-11-13 00:13:19
Abstrahując od kwestii architektonicznych: szkoła ta w latach 60 i 70 miała najlepiej we Wrocławiu prowadzoną pracownię biologiczną pod kierunkiem emerytowanego już dra Romana Karczmarczuka.
A w tej książce - źródle - pisze coś o mojej SP80 na Brochowie ? ;-)