Przemków
Hellrid: Victoria Luisen Schule - to przebudowany budynek pl. Targowy 4-4a (dawne kino Gwardia), pomoc udzieliła osoba lokalna.
Budynek nr 4-4a (d. kino), pl. Targowy, Przemków
Hellrid: Plac Targowy 4, w budynku po prawej stronie znajduje się kino Gwardia.
Budynek nr 15a, ul. Hallera Józefa, gen., Wąbrzeźno
Zdzisław K.: Dziękuję.
Tablica pamiątkowa Towarzystwa Gimnastycznego Sokół, Wąbrzeźno
Zdzisław K.: Zdjęcie z muzeum w Wąbrzeźnie.
Wieża widokowa na Wielkiej Kopie
Rigo.: Opis należy zmienić, byłem na Wielkiej Kopie pod koniec marca br. niestety oprócz ławo-stołu i hulającego wiatru nic tam nie ma.
Pomnik wojenny 1914-1918 (Nowy Bogumin), Bogumin (Bohumin)
Alistair: Podmiana na lepszy skan.

blatro

Cmentarze przy Ślężnej
Autor: TadPiotr°, Data dodania: 2005-01-19 11:42:54, Aktualizacja: 2005-01-19 11:42:54, Odsłon: 2186

Obecnie park im. Andersa
Przy Ślężnej na przeciwko cmentarza żydowskiego znajdowały się nowe cmentarze kilku starych parafii: św. Marii Magdaleny, św. Maurycego, ewangelicko-reformowany (z Kazimierza Wielkiego), św. Doroty. Widać je wyraźnie na planach, np. na planie z 1930 roku, zaś opis cmentarzy znajduje się w Encyklopedii Wrocławia. Cmentarze te zostały zniszczone w czasie działań wojennych, istnieje świadectwo z pierwszej ręki, księdza Peikerta, proboszcza kościoła św. Maurycego, który 22.II.1945 roku pisze o: "ohydnym wandalizmie na naszym starym cmentarzu św. Maurycego. Zburzono ogrodzenie, kamieni z nagrobków i grobowców użyto do budowy barykad. Wspaniałe, artystycznie wykonane grobowce na skrajach cmentarza, których piękno znane było całemu miastu, zostały zburzone. ... von Ahlfen ... zarządził, że każdy nagrobek i każdy kamień musi zostać użyty do budowy barykad...Gdyby Rosjanie coś podobnego popełnili na naszych cmentarzach, rozpętano by wówczas gigantyczną propagandę grozy. Wierzę jednak że Rosjanie nie dokonaliby tego w ogóle w taki sposób, jak zrobiła to niemiecka pedantyczność" (Kronika dni oblężenia, Wrocław 1964. Cmentarze, zdewastowane, poodkrywane groby, doczekały do początku lat 70-tych, kiedy to zburzono je do reszty, tworząc na ich miejscu park miejski.

/ / / / 77 /
rakowiec | 2005-01-19 20:40:05
W opisie ks. Peikerta chodziło o cmentarz parafialny przy Ślężnej. Na tym cmentarzu pochowany był Wojciech Cybulski, od 1860 profesor w Katedrze Jezyków i Literatur Słowiańskich na Uniwersytecie Wrocławskim. Ocalałe epitafium z jego grobu jest wmurowane w południową ścianę kościoła św. Maurycego
TadPiotr | 2005-01-20 12:52:23
Dzięki, poprawię.
Gość: bolost | 2005-01-23 19:43:27
Jeszcze w 1985 stał blisko dzisiejszego łącznika między Ślężną a Borowską postument z resztą napisu dotyczącym jakiegoś wojskowego, niestety nie pamiętam o kogo chodziło. Usunięto go podczas budowy wspomnianego odc. Armii Krajowej
Neo[EZN] | 2005-01-23 19:58:41
Ciekawe czy podczas budowy tej trasy wykopano z ziemii trumny?
bartosz | 2005-01-23 20:14:04
Nie wiem czy trumny ale kosci na pewno było tam tego dosyć dużo.Pamiętam szkolne wycieczki do parku kiedy budowano tą drogę.Pamiętam że to miejsce było sławne wśród dzieci z powodu tych kosci,na porządku dziennym były zabawy szczątkami ludzkimi.
Gość: Gonzales | 2005-01-24 01:13:23
Wykopano. Tak samo trumny wykopywano podczas budowy [a raczej wylewania] fundamentów pod budynek u zbiego Borowskiej i Armii Krajowej. Co więcej, jakieś jaja są z Inspektorem Nadzrou Sanitarnego [czy jak to się nazywa ;)]; w pewnym momencie mieli chyba cofnąć zgodę na użytkowanie budynku - z uwagi na dawny cmentarz chyba. Po więcej szczegółów odsyłam do wrocławskiej GW.