Zdzisław K.: 19 maja 2024 ? . Popraw.
YouPiter: Pod spodem jest opis słupa z ul: Rydygiera. O co chodzi ?
ul. Zapolskiej Gabrieli, Wrocław
PP: Słup propagandowy wymieniony w przypisaniach prawdopodobnie był rekwizytem dla potrzeb filmu. Brak mu proporcji rzeczywistych obiektów, które miał wyobrażać.
Chudini: Na 99,99% tak

Dodawanie zdjęć
Autor: Argestes°, Data dodania: 2004-09-24 13:53:39, Aktualizacja: 2004-09-24 13:53:39, Odsłon: 5592

Krótki przewodnik, z obrazkami, jak dodawać zdjęcia na stronie www.wroclaw.dolny.slask.pl

Dla potrzeb tego artykułu założyłem że dodając zdjęcia nie będzie potrzeby tworzyć nowych ulic czy obiektów, czyli korzystamy już z istniejącej struktury strony. Zakładam również że zdjęcia do zamieszczenia są już przygotowane (odpowiedni format i wielkość). Przykładowe zrzuty ekranu zostały przygotowane dla dodawania zdjęcia dla ulicy, analogicznie postępujemy przy dodawaniu zdjęcia do obiektu.

1. By móc zacząć dodawać zdjęcia trzeba się zalogować na stronie ZD1

Zdjęcie nr 1

po prawidłowym wypełnieniu danych wyświetla się nam informacja że jesteśmy zalogowanym użytkownikiem plus parę informacji o naszym koncie ZD2

Zdjęcie nr 2

2. Mając gotowe zdjęcie do zamieszczenia i będąc zalogowanym należy już tylko znaleźć odpowiednie miejsce gdzie nasze zdjęcie zamieścimy. Pomocna w tym będzie nam Wyszukiwarka znajdująca się na stronie głównej pod polem z informacjami o koncie.

- W wyszukiwarce wybieramy powiat i miejscowość, a następnie ulice albo obiekt. ZD3

Uwaga tak się postępuje gdy stronę przeglądamy w trybie dla całego Dolnego Śląska.

- Jeśli wybraliśmy stronę tylko dla Wrocławia lub innego miasta to formularz w wyszukiwarce się nam upraszcza i wygląda następująco ZD4

Zdjęcie nr 4

Zmianę trybu wyświetlania strony możemy zrobić w każdej chwili wybierając odpowiedni region z menu ZD5

Zdjęcie nr 5

3. Gdy otworzymy znalezioną przez wyszukiwarkę stronę z ulicą to po lewej stronie wyświetli się nam lista obiektów istniejących na ulicy ZD6
Zdjęcie nr 6

(może być tak że dana ulica nie ma utworzonych żadnych obiektów). Jeśli zdjęcie, które mamy zamieścić dotyczy np. tylko ulicy Lotniczej i nie pasuje do żadnego z obiektów które już istnieją, to klikamy przycisk [DODAJ ZDJloCIE] i przystępujemy do wypełnienia formularza.

Jeśli jednak zdjęcie pasuje do obiektu który istnieje na danej ulicy to otwieramy stronę tego obiektu i dopiero tam dodajemy zdjęcie.

4. Formularz dodawania zdjęć wygląda w następujący sposób ZD7

Zdjęcie nr 7

5. Najpierw wybieramy "dzielnicę" w której znajduje się kadr z naszego zdjęcia. Wyboru tego dokonujemy ponieważ dana ulica częściowo może przebiegać przez parę "dzielnic". Przy czym należy pamiętać że „dzielnica” to pojęcie umowne które pozwala nam rozróżnić poszczególne rejony, osiedla Wrocławia.
Następnie wybieramy ścieżkę do naszego zdjęcia, dodajemy podpis i logo oraz określamy czy zdjęcie ma się znaleźć w konkursie lub być zdjęciem ukrytym. Jeśli jesteśmy autorami zamieszczanego zdjęcia, odznaczamy odpowienie pole ZD8

Zdjęcie nr 8

6. W przypadku, gdy nie jesteśmy autorem dodawanego zdjęcia, korzystamy z wyszukiwarki źródeł istniejących na stronie. Następnie dodajemy staranny i dokładny opis dodawanego zdjęcia. ZD9

7. Na koniec musimy określić daty zrobienia zdjęcia, które publikujemy.

Uwaga, datę należy zawsze podać.

Najlepiej jak jest dokładna czyli rok|miesiąc|dzień, jeśli natomiast znamy tylko rok i miesiąc to pole z dniem zostawiamy puste (analogicznie postępujemy gdy znamy tylko rok) ZD10

Zdjęcie nr 10

W przypadku gdy potrafimy tylko określić przybliżone lata wykonania zdjęcia wykorzystujemy odpowiedni formularz ZD11, gdzie jedno i drugie pole musi być wypełnione.

Zdjęcie nr 11

8. Gdy już wszystko mamy wypełnione i sprawdziliśmy poprawność wprowadzonych danych pozostaje tylko nacisnąć przycisk WYŚLIJ. Jak wszystko było ok to zobaczymy miniaturkę naszego zdjęcia, numer który otrzymała i przecisk EDYCJA ZD12

Powodzenia w dodawaniu zdjęć.
Jeśli sa jakieś uwagi do tego artykułu to proszę o informacje pozwoli to uczynić bardziej przystępnym ten i kolejne artykuły opisujące poruszanie się po stronie, korzystanie z jej zasobów jak i ich wzbogacanie :)

Aktualizacja: vorwerk (16. 10. 2006)

/ /
Argestes | 2004-09-24 14:22:33
Zauważone błędy przy pisaniu artykułu, brak możliwości ponownej edycji wystawionego tekstu, na podglądzie jest ok, ale na stronę nie wysyła się aktualizacja wracając cały czas do pierwszej wprowadzonej wersji. Brak możliwosci skasowania artykułu, tak jak to jest przy zdjęciach. Nie ma jeszcze możliwości ukrywania zdjęć, a przydałoby się do zdjęć z helpów :( Oczywiście artykuł powyższy w tej formie jest do usuniecia, bo tylko straszy zamiast coś pomagać.
Neo[EZN] | 2004-09-24 14:42:27
Kasować nie można jeszcze, ukrywanie to kwestia kilku dni. Edycję poprawiłem - już działa zapisywanie zmian.
Argestes | 2004-09-24 14:50:43
To jeszcze prośba co by powyższy artykuł poszedł do kosza, bo bez zdjęć w tej formie to nie ma sensu. Jak będzie już możliwość ukrywania to wtedy wrzuce całość, co by strony głównej jeszcze raz nie zaśmiecać zdjęciami z pomocy, które już poszły do kosza.
Neo[EZN] | 2004-09-24 15:20:08
Już są zdjęcia ukryte. Możesz powrzucać skriny i go poprawić.
Argestes | 2004-09-24 18:19:25
Dzięki za szybką reakcje, jest jeszcze pare rzeczy do poprawienia przy tworzeniu artykułów, ale na tą chwilę można w tej formie co jest spokojnie pisać i edytować utworzony tekst :)
Neo[EZN] | 2004-09-24 21:28:48
Trochę jestem pozytywnie zaskoczony tym, że działają tagi b i /b - wcześniej miałem problemy, żeby podobne tagi były zamykane po zaakceptowaniu artykułu. Napisz mi na maila / GG co jest do poprawy albo do dodania jeżeli chodzi o artykuły.
jacekq | 2004-09-24 21:32:59
1. Tytuł ramki (np. "Czy wiesz, że...") 2. opcja wyłączenia podpisu pod miniaturką lub fotką 3. Informacja jak wklejać ukryte zdjęcia :))
AM | 2006-10-16 17:30:37
potrzebna pomoc: na formularzu nie widac listy zrodel do przypisania, jest pusta linia, jesli w nia cos wpisuje to nie akceptuje tego zrodla ;))
AM | 2006-10-16 19:01:43
u mnie nie dziala wyszukiwarka zrodel, jak ja uruchomic?
vorwerk | 2006-10-16 20:01:49
W jedno z trzech korytek (jak na zdjęciu nr 9) wpisujesz albo fragment nazwy książki, autora lub wydawnictwo i klikasz submit. Pojawi się lista znalezionych źródeł, wtedy wybierasz jedno. Jego nazwa i numer pojawią się w korytku nad miejscem gdzie dajesz opis zdjęcia. Z tego co zauważyłem trzeba wpisać identyczną frazę jaka występuje w źródle (co innego pojawi się gdy wpiszemy Wrocław i co innego po wpisaniu wrocław) No i nie można wybrać źródła prywatnego (chyba :)
AM | 2006-10-16 20:40:22
ale widze swieze zdjecia "prywatne" wiec sie niektorym udaje wpisac cos do pustego korytka pod ramka :)) u mnie te wszystkie korytka wygladaja na nieaktywne
vorwerk | 2006-10-16 21:41:50
Można to obejść dodając zdjęcie jako wykonane przez siebie, a później edytując zdjęcie (tam wybiera się źródła po staremu)
AM | 2006-10-16 21:47:21
wlasnie doszedlem do tego samego sposobu i dziala !!! widac ze korytka sa tylko aktywne w edycji zdjec juz dodanych ;))
Neo[EZN] | 2004-09-24 14:46:21
Za kilkanaście minut pojawią się zdjęcia ukryte ale nie będą widoczne narazie tylko na głównej stronie. Screenshoty najlepiej będzie wrzucać w formacie PNG - w kilku programach można bardzo ładnie wybrać ilość kolorów takiego pliku (podobnie jak GIFa :) Dzięki za zajęcie się pomocą - ja ją trochę rozpowszechnię i dodam do panelu dodawania zdjęć. Także Agrest za niedługo będziesz mógł to poprawić.
jacekq | 2004-09-24 19:00:33
Świetny opis, brakuje mi tu jednej tylko rzeczy, przykładu jak definiować datę zdjęcia gdy znamy tylko rok. To chyba ważne, bo parę razy były z tym problemy.
Argestes | 2004-09-24 20:54:57
Już uzupełniłem o tą informacje powyższy tekst.
Neo[EZN] | 2004-09-24 21:27:16
Bardzo dobra robota - podpiąłem ten tekst do pomocy i do pomocy w panelu dodawania zdjęcia. Jest tylko problem bo razem z artykułem pokazuje się w pomocy cała strona no ale coś na to wkrótce zaradzimy.
Neo[EZN] | 2004-09-24 22:20:56
Stworzyłem pliczek artykul.php który po podaniu parametru np. artykul.php?art=5 wybiera nam dany artykuł i wyświetla heż żadnych innych paneli. Podpiąłem to do helpów.
AM | 2006-05-04 15:43:47
Neo: juz byla dyskusja na ten temat; myslalem zeby na kilku lepszych zdjeciach z wlasnej kolekcji dodac wieksze logo strony, jest to mozliwe w niektorych programach nawet w formie prawie przezroczystej, chodzi mi o ochrone kilku unikalnych obrazkow zanim sie znajda na innych stronach i na CD. Aktualne logo i podpis sa tylko dla bardzo uczciwych ludzi jako ze w wiekszosci sa na dolnej marzy zdjecia. Czy masz gdzie dostepne logo dobrej jakosci? innym sposobem tez moze byc jak ma bonczek na kilku zdjeciach (rycerz ;-)); co proponujesz?
jagodnik | 2006-01-08 02:44:29
Jestem blondynką- na dodatek ciemną... Co mam zrobić jeśli nie jestem autorem zdjęcia, które chcę dodać (pochodzi ono z moich zbiorów rodzinnych), a w rubryce: Dane dotyczące zdjęcia nie da się nic swojego wpisać w: Źródło prywatne, tylko trzeba wybrać z pozycji już tam zamieszczonych. Czyli krótko mówiąc- jak dodać do listy swoje źródło prywatne?
Festung | 2006-01-08 10:00:37
Proszę wejść do panelu administracyjnego i kliknąć na szary (niezbyt widoczny) napis " Dodaj źródło prywatne". Otworzy się okienko zat. " Edytor źródeł." Tam proszę wpisać ( nazwać) źródło pochodzenia fotek, np. Archiwum domowe Jagody. Zaakceptować, i to wszystko. Przy dodawaniu swoich zdjęć należy odszukać swoje źródło ( ułożone są alfabetycznie, przy czym pierwsze idą źródła w cudzysłowach- warto zapamiętać swój numer, bo jest ich multum- będzie łatwiej wyszukać).
riki | 2010-03-02 19:09:50
mnie chyba już zupełnie zaćmiło, bo nie mogę znaleźć gdzie ten napis się znajduje-dodaj źródło prywatne- pomocy!
augiasz | 2006-04-28 16:48:07
A jesli chcialbym dodac zdjecie do dwoch kategorii? Po prostu dodac ten sam plik jeszcze raz w nowej kategorii?
Tak, możesz przypisać fotkę do kilku lokalizacji lub obiektów.
vorwerk | 2006-10-16 15:20:02
Zaktualizowałem zdjęcia i trochę treść :)
PP | 2006-10-16 18:34:40
Świetnie zrobione!
Krzysztof Bach | 2009-01-14 01:35:17
Czy to nie błąd? W formularzu dodawania zdjęć w czwartej linijce jest dozwolone są jedynie pliki 1024KB. Aregulamin mówi o wielkości zdjęcia do 160KB. To może bć przyczyną że początkujący dają zdjęcia które trzeba potem usuwać.
B.Olczyk | 2008-06-16 20:33:14
Gdyby coś zrobić z tym murem (wymalować? :))
zbigniew | 2008-06-16 22:50:09
Tak, całkiem by było nieźle...:))
YouPiter | 2009-01-23 23:43:20
Dobrze i to mi się podoba,merytorycznie i na temat odpowiedziane.Czemu tak długo musiałem na nią czekać?A poprzednie moje komenty?Przecież rozmiar 600/400 to też nieprawidłowy a jednak nic nie zrobił z nim użytkownik ani Administracja.A w sprawie komentarzy połowa jest nie merytoryczna,no bo jak określić,że coś jest takie piękne ( B.Olczyk ) albo cały wykład naszego znawcy nt. naszego miasta ostatnio wypowiadającego się na forum wro 2015.To jest nierzetelne i ni trzymające się kupy.Tu należy się troska ze strony właśnie forów przyjmujących takie nad podziw wielkie podziwy - jak to kiedyś było jak i wielkie wywody jak powinno być a nie jest.Piszę w swoich komentach to co mnie razi:data,zły rozmiar oraz to co m.in.każdy dodający powinien wiedzieć,że jeśli jest taki wóz,więc datę należało by poprawić itd itc.Ale cóż dalej się będę upominał o np. coś co nie zostało poprawione.Dziękuję za przeczytanie mojego komentu i proszę przychylniej patrzeć na moje komenty,bo do tej pory jeszcze nie wiem ZA CO ZOSTEM UKARANY i przypuszczam,że i i Ty Adminie MT też nie wiesz za co mnie ukarałeś.Pozdrawiam.KONIEC TEMATU.