Łapczyce
Hellrid: Wyszła kolejna fotka spod Sprembergu: Te same motywy pod oknami co powyższa fotka. Niech już admini zdecydują co dalej, ja uważam dalej że to Niemcy.
Kamienica nr 28 (dawna), ul. Kazimierza Wielkiego, Wrocław
wrotislau: Album można kupić na amerykańskim eBay-u za jedyne 1250$, niestety nie wysyłają do Polski. W albumie znajduje się też sporo zdjęć wykonanych we wnętrzach ale nie potrafię ich przypisać do konkretnego obiektu. Dla zainteresowanych:

foxi

Artykuły
Autor: Neo[EZN]°, Data dodania: 2004-08-25 11:46:47, Aktualizacja: 2004-08-25 11:46:47, Odsłon: 2901

Dodajmy trochę tekstu do strony
Przed chwilą na stronie pojawił się nowy obiekt o ciekawych właściwościach ;] Nasza strona zawiera już kilkanaście tysięcy zdjęć ale... czegoś jej brakuje. Brakuje jej tekstu.

Jakie możliwości dają nam artykuły? Możemy:
- spisywać to, co pamiętają nasi dziadkowie,
- zamieszczać "niusy" na głównej stronie,
- opisywać obiekty (np. ja zamierzam napisać co-nieco na temat nieużywanych torowisk ;)

Dzięki specjalnym znacznikom możemy zamieszczać odsyłacze do np. Hali Ludowej albo do ul.Kolejowej. Możemy też zamieszczać pełne zdjęcia oraz miniaturki:

Co jest do zrobienia?
- Podlinkowanie miniatur
- "Wyciąganie" opisu obiektu obok jego linku
- Poręczna wyszukiwarka obiektów (aby łatwiej można było znaleźć numer obiektu do specjalnych linków)
- Zdjęcia ukryte - Jeżeli ktoś zechce dołączyć do artykułu mapy, zdjęcia itp... które nie będą pokazywane ani w "nowych zdjęciach" ani w żadnym z obiektów (tylko w artykule) to będzie mógł zamieścić zdjęcia tylko do artykułu czyli zdjęcia ukryte

Może dzisiaj to skończę robić.

Co o tym myślicie? Jakieś pomysły, uwagi?

/ /
Argestes | 2004-08-25 13:42:17
Pomysłowe rozwiązanie z zostawieniem do wyboru osobie piszącej artykuł czy umieścić link czy może miniaturkę, albo duże zdjęcie. Pozostaje tylko poczekać na pierwsze artykuły i zobaczyć jakim zainteresowaniem będzie się to cieszyć.
Neo[EZN] | 2004-08-25 13:53:41
... obawiam się, że małym no ale postaram się co-nieco skrobnąć od czasu do czasu. Zawsze można przecież napisać w artykule jakiś "nius" z placu budowy (np. ktoś idzie na pl.1 Maja i pisze co tam się dzieje + dodaje od razu fotki :). I jeszcze jedna nowość - można wrzucać pliki PNG (nie testowałem ale u mnie na dysku to działa), to się może przydać jeżeli ktoś zechce do artykułu dołączyć mapkę (a wiadomo, że JPG do grafiki wektorowej średnio się nadaje).
jacekq | 2004-08-25 13:56:12
Wydaje mi się, że tu pole do popisu będzie miał AdamK, czego mu nie wytykam boże broń, ale to świetne miejsce na dłuższe wypowiedzi, a Adam ma sporo do opowiedzienia jak wiemy!
Argestes | 2004-08-25 14:03:01
Widze że Neo przewidział nawet na takie Adamowe wypowiedzi kategorie [Legenda, Opowieść] :D
Wrocławiak | 2004-08-25 17:18:22
Ooo, to zmienia postać rzeczy . Już się bałem, że będę przepisywał Adressbuch lub wrocławskie archiwa. A będą chętni do czytania takich klechd i plotek ?
Wrocławiak | 2004-08-25 16:51:38
Dzięki jacekq za doping , ale zanim przeczytałem Twój komentarz postanowiłem nie pisać artykułów ;( Doprawdy 15 sekund wcześniej. Brak ustalonych zasad współpracy (czegoś na kształt regulaminu ) powoduje iż nikt nie ma pewności czy "nie wyjdzie przed szereg". Już dziś każdy może mieć do drugiego pretensję o zdjęcie (temat , jakość) komentarz (czcionki, literówki, błędy ort., intencję , zasób wiedzy, długość, treść). Niektórzy skrzętnie z tego korzystają. Artykuł daje niestety dużo wieksze możliwośći "do niezadowolenia" i do udowadniania , że samemu zrobiłoby się to lepiej. Na dowód długość komentarza . Została przewidziana długość komentarza do 1500 znaków i Neo za taki komentarz przyznaje pkt, znaczy to, że pisanie takich komentarzy jest oczekiwane ( i cenione przez autora). Niestety założenia to jedno a życie drugie. Niektórzy zamiast postulować zmianę zasad ( punktacja , długość)używają komentarzy do krytykowania innych użytkowników uważając , że oni lepiej wiedzą co należy i jak pisać (oraz focić). Strona rozwija się bardzo dynamicznie , ale jeśli nie zaczniemy regulowac zasad współistnienia na stronie to zaczniemy się taplać we własnym błotku (wiem co mówię już to parę razy widziałem). Boli mnie to , że nie potrafię przeciwdziałać i namówić do współpracy innych . Zazwyczaj bywa tak , że zaczyna się naprawę dopiero gdy się coś dobrze zepsuje. Nie mam recepty . Dziś wydaje mi się , że to spowodowane jest "niezdrowym współzawodnictwem". Dlatego mam propozycję aby po osiągnięciu pewnego limitu punktów przyznać tyłuł WroFotomaniaka (może z nr członkowskim) i zabrać się do roboty zapominając o współzawodnictwie. Jeśli nie to wstrzymam wrzucanie fotek, pisanie artykułów, znam życie i nie zamierzam się podkładać. Stronę można przecież tylko czytać w nadzieji , że kiedyś ciekawy nieznany obiekt zawita na nią. Pytanie do Neo czy artykuł będzie można komentować , wystawiać recenzje, poddawać krytyce czy też nazywając to delikatniej wdawać się w polemikę z autorem ? Zapowiada się niezła zabawa (dla czytających). To tyle w tym artykule ;) Ach najważniejsze--wierzę , że się uda ( zależy mi tak bardzo , że nie będę przeszkadzał)--to gwoli wyjaśnienia bo mógłbym być źle zrozumiany.
Neo[EZN] | 2004-08-25 23:34:31
1. Mam propozycję - możesz napisać zasady, ja je gdzieś zamieszczę, np. w naszym jeszcze nieistniejącym FAQ. 2. Komentować artykuły jak widzisz można, w komentarzach można też wystawić recenzję i poddać krytyce.
Wrocławiak | 2004-08-26 08:08:22
Zdaję sobie sprawę ,że napisanie "zasad" jest po stokroć trudniejsze od napisania FAQ. Tak jak na zbędne pytanie można nie odpowiadać i odesłać do FAQ , tak na niewłaściwe zachowanie odsyłanie do regulaminu nie ma sensu ( bo jest po fakcie). Trzeba by ustanowić restrykcje (kasowanie zaczepnego komentarza , tymczasowe zawieszenie konta ?) . Ale można wiele tematów poruszyć : -odnośnie praw autorskich, -zdjęć kiepskich ale mających sentymentalną wartość dla autora, -zdjęć kiepskich , ale ciekawych obiektów , które mogą spaść jeśli będą oceniane za jakość, -cały problem głosowania, w tym i usuwania zdjęć ze słabą notą, -dodawanie zdjęć robionych słabym aparatem , -dublowanie zdjęć , -treści w komentarzach -dziękowanie za poprawki -dziękowanie za zdjęcia -demonstrowanie znajomości programów graficznych itd Próbowałem wciągać w taką dyskusję aby sobie wyrobić zdanie na temat oczekiwań innych ale byłem studzony wypowiedziami kolegów. Jednym z zarzutów ( z którym się nie zgadzam) było , że "wychodzę przed szereg" albo ,że się wypowiadam w imieniu innych. Nie dziwi mnie , że gaulaiterzy takich zasad nie potrzebują, w końcu oni czują się pewnie . Nikt im "nie podskoczy " to oni mogą upominać , kasować komentarze a nawet zdjęcia. Wprowadzanie demokracji na stronę będzie przez nich uważane za niepotrzebne lub wręcz szkodliwe. Nie byłem zwolennikiem "konkursu fotografii" bo to znowu współzawodnictwo trochę obok pożądanego kierunku rozwoju strony. Ale prosiłem o nie aby 1) było więcej demokracji 2) nie kłócić się o gorsze zdjęcia tylko wypromować do "albumu" te lepsze. Niestety polskie piekiełko spowodowało , że nikt nie myśli o wytypowaniu 500 ładnych zdjęć tylko koncentrujemy się nad usunięciem 5-10% tych słabych. Nie wyobrażam sobie napisania zasad bez współpracy wszystkich. FAQ może napisać jedna osoba . Gdyby nie te złośliwości na stronie pewnie podjąłbym jakąś próbę. Ale teraz mam poważny dylemat poddać się (poczekać aż będzie źle i wtedy z "glejtem" "a nie mówiłem" próbować naprawiać) czy narazić na kolejne posądzenia , że chcę tu mieć za duży głos. Myślę , że powinniśmy zrobić w tej sprawie spotkanie bo gaulaiterzy nie lubią długich dyskusji "na piśmie" :) Tam gdzie się zaprasza innych do współpracy muszą byś podane zasdy aby nikt w przyszłości nie poczuł się oszukany , gdy np. zacznie się odchudzanie strony. Tego nakazuje uczciwość i tworzenie koterii i klik jeszcze pogarsza sprawę (choć rzeczywiście często jest łatwiejsze i skuteczniejsze w zaprowadzaniu ładu niż demokracja) W takim razie czekam na FAQ (może pewne sprawy będą się dublowć , może FAQ coś rozwiąże. Może FAQ będzie przyczynkiem do szerszej dyskusji.
Chlipek | 2004-08-30 23:58:32
Przyganiał KOCIOŁ - GARNKOWI :-))
Przecież ja nikomu niczego nie przyganiam.
AC | 2004-08-26 01:15:20
No ciekawe to rozwiązanie. Pewnie przyciągnie wzrok wielu użytkowników, którzy chcieliby niusów na dzień dobry. Może kiedyś postaram się zamieszczać też takie artykuły z życia mojej dziury :). Ale mam dość poważny problem, a mianowicie szkoła. To da się chyba wyprostować, bo zaniosę nauczycielce od polskiego albo od historii taki artykuł, to pewnie da jakąś piąteczkę albo nawet i szósteczkę. WOS też się wlicza bo muszę "Aktualności" wycinać z gazetek, a mnie juz po prostu bolą paluchy jak rżnę tą makulaturę :)
tobimail | 2004-08-31 14:48:37
bardzo dobry pomysl - brakowało tu właśnie czegoś takiego
Neo[EZN] | 2004-08-31 23:41:38
Niestety nikt z tego nie korzysta - trzeba będzie samemu "rozruszać" ten dział (o ile będę miał na to czas...)
jacekq | 2004-09-01 10:23:47
Spokojnie - jestem przekonany, że się ruszy, tylko kwestia, co ma być w tych artykułach, czy mam własne teksty tworzyć, czy mogę zacytować inne źródła... Jeśli ma to być pożyteczne dla strony, warto poczekać. :)
Gość: TadeuszII | 2004-08-26 19:38:11
Kierunek wspaniały, tylko trzeba czuwać w sposób nieograniczający swobód aby demokracja nie przeradzała się w ochlokrację.Aby Wrocław był Wrocławiem bo do tej pory był partyjnym folwarkiem wpływowych i rządzących kacyków.
Skipper Tom | 2004-09-01 14:42:36
Dobry pomysł!Mmnie nadal brakuje kategorii (zdjęć) "Wrocławianie". Nie po to aby umieścić zdjęcie dziadka, ciotki, czy Burka... Nieraz uchwyci się jednak jakiś ciekawy egzemplarz na rynku, albo jakąś ciekawą scenę, którą tworzy nie architektura a właśnie Wrocławiacy. Trudno zamieścić zdjęcie "Lenina" na rynku pod kategorią "Ratusz", bądź "Rynek".