Dom nr 89a

Słowików

Kolonie Vogelheerd, Witomin (błędnie!)

Słowików - kolonia Pastewnika w najwyżej położonej części wsi na wysokości 610-630 m npm. sąsiadująca z kolonią Witomin (Bytom). Nr domów 85, 88, 89, 89A, 89B, 93. Kiedyś, podobnie jak Groszków, chętnie odwiedzana przez turystów zmierzających od Rochowic, Płoniny, czy od Domanowa na Porębę Górską dla widoku na Karkonosze. Obecnie nazwa powoli wychodzi z użycia. W Słowikowie dawniej istniała ferma lisów - zaznaczana na mapach (Pelztierfarm). Uwaga - na niektórych mapach powielany jest błąd zamienienia ...
Słowików - kolonia Pastewnika w najwyżej położonej części wsi na wysokości 610-630 m npm. sąsiadująca z kolonią Witomin (Bytom). Nr domów 85, 88, 89, 89A, 89B, 93. Kiedyś, podobnie jak Groszków, chętnie odwiedzana przez turystów zmierzających od Rochowic, Płoniny, czy od Domanowa na Porębę Górską dla widoku na Karkonosze. Obecnie nazwa powoli wychodzi z użycia. W Słowikowie dawniej istniała ferma lisów - zaznaczana na mapach (Pelztierfarm). Uwaga - na niektórych mapach powielany jest błąd zamienienia nazw przysiółków Witomina ze Słowikowem. (moose)

Unikalna widokówka przedstawiająca niewielką kolonię Pastewnika ...
    Kolonia Słowików - jeden z trzech przysiółków Pastewnika