Borówkowy Potok w Wojtówce
Most drogowy (rz.Borówkowy Potok / Radochów / DW 390)

Borówkowy Potok

Wojtówka, Borowa Woda

Borówkowy Potok (Wojtówka, Borowa Woda) – potok prawy dopływ Białej Lądeckiej. Źródła ma na pd. – zach. zboczu Borówkowej, pomiędzy nią a Orłówką, na wys. ok. 800 m; ujście w Gruszynie (sołectwo Radochów) na wys. 415 m. Dl. potoku ok. 5,6 km. W rejonie ujścia B.P. Biała Lądecka tworzy pokaptażowe kolano. Dol. B.P. należy do ciekawszych zakątków G. Złotych. Potok w górnej części spływa przez rozległe łąki, wśród rozproszonych, nielicznych już zabudowań Wojtówki. Niżej dolina zwęża się i pogłębia, a w dolnym, zalesionym odcinku staje się mrocznym wąwozem, zarośniętym lasem o przewadze świerka. Potok przeciska tu się między stromymi zboczami Modzela i Konika a Rasztowca. Miejscami tworzy niewielkie kaskady na głazach. W Wojtówce dol. B.P. przecina czerw. GSS z Lądka Zdroju przez Jawornik Wielki do Złotego Stoku.
Lechosław Siarkiewicz, Przewodnik Sudecki
Za