Wnętrza willi nr 12, Wrocław
Danuta B.: Dzisiaj był w szkole dzień otwarty. Udało się co nieco sfocić. Ale takie zdjęcia wymagają trochę pracy przy obróbce, będę powoli dodawać.
Rzeźnia (dawna), ul. Łazienna, Wrocław
Danuta B.: Po dychu do przodu i tyłu?
Zdjęcia lotnicze, Bolków
Pawilon handlowo-usługowy, al. Jana Pawła II, Szczecin
atom: Podobne ujęcie do tego:

foxi
foxi
antypuszka
antypuszka

Legenda o Górach Sowich

Góry Sowie będące częścią Sudetów Środkowych zawdzięczają swoją obecną nazwę kalce z języka niemieckiego słowa Eulengebirge. Dokonano tego w 1945r. Nazwa ta funkcjonuje w powszechnym użyciu dopiero od przełomu XVIII i XIX w. Przez wieki Góry Sowie były uznawane za część pasma górskiego tworzącego naturalną granicę z państwem Czeskim. Stąd też pierwotnie w użyciu była nazwa Góry Czeskie, lub Kłodzkie. Po raz pierwszy pojawia się ona w dokumencie źródłowym z 1240 r., należącym do księcia śląskiego Henryka II Pobożnego. W XVI wieku świdnicki historyk Daniel Czepko von Reigersfeld użył jako pierwszy nazwy Góry Sowie, przy opisywaniu księstwa Jaworskiego i Świdnickiego. Od strony czeskiej góry te były nazywane Górami Wysokimi (Hohes Gebirge), lub Zimnymi Polami (Kalte Felder).

Znane są również inne wersje powstania nazwy. Podobno zawdzięczamy ja celtom, którzy eksploatowali w tych górach złoża złota i srebra. Inna wersja mówi o Górach Iłowych lub Płuczkowych – taką interpretację sugeruje średniowieczny zapis o płukaczach złota, potocznie zwanych ilouci. Kolejny wariant wspomina o Górach Jelenich od słowa Eylen, przekształconego w Eulen.

Najbardziej znana legenda o powstaniu nazwy Góry Sowie która opowiada o  bogatym kmieciu. Miał on siedem córek prześlicznej urody. Jednak żaden ze starających się o nie młodzieńców nie był dość dobry. Kmieć był surowy, a córki coraz bardziej buntowały się przeciw niemu. Pewnego razu przejezdny kupiec sprzedał córkom zaczarowaną chustę, która zamieniała ludzi w zwierzęta. Chusty można było wykorzystać tylko trzy razy. By powrócić do ludzkiej postaci należało przejść na drugą stronę gór. Panny uciekły z domu używając chusty. Gdy się o tym kmieć dowiedział poprosił o pomoc czarownicę, która dała mu zaczarowaną gałązkę bukową. Rozpoczęła się pogoń za córkami, kiedy zauważyły go dziewczyny machnęły chustą i przemieniły się w zajączki. Wtedy kmieć zamienił się w jastrzębia. Kiedy spadał z obłoków, żeby porwać zajączki, te pomachały chustą, zamieniły się w sarenki i pobiegły dalej. Kmieć machnął gałązką bukową i przybrał postać wilka. Już, już je doganiał, gdy te po raz trzeci machnęły chustą zamieniając się w sowy. Pochowały się po dziuplach i skalnych zakamarkach. Na próżno kmieć próbował je dogonić. Dziewczyny pod postaciami ptaków nie dały się załapać. Nie mogły jednak powrócić do ludzkiej postaci. Kmieć z żalu zmarł i od tego czasu ludzie tu osiadli poczęli te górskie pasma zwać Górami Sowimi.