Pomnik generałów Hellwiga i Wedela

Ehrenstein Hellwig und Wedel

Istnieje częściowo

Pamięci generałów Friedricha von Hellwiga (1775-1845) oraz Heinricha von Wedela (1785-1815),poświęcony był pomnik usytuowany przy obecnej ulicy Powstanców Śląskich ( dawniej Jochmannstrasse). Obaj zasłużyli się w walkach przeciwko Francuzom podczas wojen lat 1806 i 1813-1815.Po przejściu w stan spoczynku,osiedlili się w Legnicy ,spędzając tutaj ostatnie lata życia.Pomnik zaprojektowany przez Roberta Hanniga składał się z granitowej płyty oraz brązowej tablicy z portretami i napisami sławiącymi ...
Pamięci generałów Friedricha von Hellwiga (1775-1845) oraz Heinricha von Wedela (1785-1815),poświęcony był pomnik usytuowany przy obecnej ulicy Powstanców Śląskich ( dawniej Jochmannstrasse). Obaj zasłużyli się w walkach przeciwko Francuzom podczas wojen lat 1806 i 1813-1815.Po przejściu w stan spoczynku,osiedlili się w Legnicy ,spędzając tutaj ostatnie lata życia.Pomnik zaprojektowany przez Roberta Hanniga składał się z granitowej płyty oraz brązowej tablicy z portretami i napisami sławiącymi wojenne zasługi obu generałów.Monument powstał z inicjatywy towarzystwa historycznego,został odsłonięty 26 sierpnia 1913 roku.Tablica z brązu nie zachowała się,natomiast granitowa płyta,niegdyś przewrócona,leżała wiele lat na ścieżce w pobliżu ulicy Powstańców Śląskich .W 1994 roku została wydobyta z ziemi i przetransportowana do bazy LPGK,przy ul.Ceglanej w Legnicy,gdzie znajduje się do dziś.

Za:Grażyna Humeńczuk,, Legnickie pomniki przed II wojną światową''

Pomnik został odsłonięty 26 sierpnia 1913 roku.Dziś mija 101 lat ...