Pożar tkalni Bieltexu

BZPB Bieltex zakład VII tkalnia C (dawna)

Weberei

koniec XIX wieku
połowa lat 90. XX w.

Pieszyce, ZAKŁAD VII BZPB Bieltex TKALNIA C. Początki to koniec XIX wieku, kiedy to Paul Adam buduje tutaj tkalnię, a w 1920 roku na sąsiedniej posesji dom . Przejęta z rąk radzieckich przez polską administrację w VIII 1945, włączona do Pieszyckich Zakładów Przemysłu Bawełnianego w 1946 roku wraz z pozostałymi dziewięcioma zakładami tekstylnymi z Pieszyc i Kamionek. W 1965 połączono Pieszyckie Zakłady Przemysły Bawełnianego z Bielawskimi ...
Pieszyce, ZAKŁAD VII BZPB Bieltex TKALNIA C. Początki to koniec XIX wieku, kiedy to Paul Adam buduje tutaj tkalnię, a w 1920 roku na sąsiedniej posesji dom . Przejęta z rąk radzieckich przez polską administrację w VIII 1945, włączona do Pieszyckich Zakładów Przemysłu Bawełnianego w 1946 roku wraz z pozostałymi dziewięcioma zakładami tekstylnymi z Pieszyc i Kamionek. W 1965 połączono Pieszyckie Zakłady Przemysły Bawełnianego z Bielawskimi Zakładami Przemysły Bawełnianego im. Dąbrowszczaków, które od tej pory nosiły nazwą BZPB "Bieltex z siedzibą w Bielawie Do połowy lat 90. XX wieku wyłączona z eksploatacji

Pocztówka wysłana z Pieszyc na początku zeszłego wieku. Proszę ...
    Pieszyce, ulica Mikołaja Kopernika 137, Potok Pieszycki