Obniżenie Bystrzycy Kłodzkiej

Wysoczyzna Idzikowa
Krzyżna Góra (326 m n.p.m.)
Czerwoniak (399 m n.p.m.)

Rów Górnej Nysy

Rów Górnej Nysy jest otoczony przez Góry Stołowe i Góry Bystrzyckie od zachodu oraz Masyw Śnieżnika od wschodu. Na północy łączy się z Kotliną Kłodzką. Na południu, po stronie czeskiej jego przedłużeniem jest Kralická brázda.Jest to rów tektoniczny powstały w wyniku zapadnięcia się terenu. W czasie, gdy teren Ziemi Kłodzkiej zajmowało głębokie morze, wypełnił się materiałem fliszowym, a potem kolejnymi warstwami piasku i żwiru. Środkiem płynie Nysa Kłodzka, zasilana przez liczne potoki spływające ...
Rów Górnej Nysy jest otoczony przez Góry Stołowe i Góry Bystrzyckie od zachodu oraz Masyw Śnieżnika od wschodu. Na północy łączy się z Kotliną Kłodzką. Na południu, po stronie czeskiej jego przedłużeniem jest Kralická brázda.Jest to rów tektoniczny powstały w wyniku zapadnięcia się terenu. W czasie, gdy teren Ziemi Kłodzkiej zajmowało głębokie morze, wypełnił się materiałem fliszowym, a potem kolejnymi warstwami piasku i żwiru. Środkiem płynie Nysa Kłodzka, zasilana przez liczne potoki spływające z obu stron rowu. Rów Górnej Nysy wraz z Kotliną Kłodzką i otaczającymi pasmami górskimi tworzy krainę historyczną zwaną Ziemia Kłodzka.

Rów Górnej Nysy - jest to wyraźne, kilkukilometrowej szerokości obniżenie, ciągnące się od Przełęczy Międzyleskiej na południu, ku Kotlinie Kłodzkiej na północy. Rów Górnej Nysy jest naturalną granicą oddzielającą Sudety Środkowe od Wschodnich. Środkiem płynie Nysa Kłodzka, która skupia większość zaludnienia.
Głównym miastem jest Bystrzyca Kłodzka, a także mniejsze miejscowości: Międzygórze, Międzylesie, Boboszów, Potoczek.

Za , , ,