Obelisk upamiętniający bitwę nad Kaczawą

Obelisk w Warmątowicach Sienkiewiczowskich (powiat legnicki) upamiętniający bitwę nad Kaczawą znajduje się przy głównej drodze, w pobliżu bramy wjazdowej do pałacu. Na stronie wschodniej obelisku zachował się oryginalny wyryty tekst w języku niemieckim. Na przeciwnej stronie pomnika współcześnie przytwierdzono dwie tablice. Górną o treści: "1813 - 2013 - W 200. rocznicę Bitwy nad Kaczawą - 200. Jahrestag der Schlacht an der Katzbach - Uczestnicy Biwaku Historycznego 23-25 sierpnia 2013 r." i dolną o treści: "26 sierpnia 1813 r. Warmątowice zostały zajęte przez rosyjski korpus Sackena. 27 sierpnia 1813 r. mieściła się tu główna kwatera Blüchera, który 27.08.1917 r. razem z Yorckiem i Gneisenauem czcił swoje zwycięstwo w pałacowym parku".
/Petroniusz/

Obelisk stojący przed pałacem w Warmątowicach Sienkiewiczowskich.