Wnętrza (byłe kasyno)

Rektorat Karkonoskiej Państwowej Szkoły Wyższej

Kasyno oficerskie (Offiziersheim)

W 1937r na deskach kreślarskich biura architektonicznego Ernsta Pietrusky’ego we Wrocławiu, powstał projekt kasyna oficerskiego (Offiziersheim) dla koszar św. Huberta. W styczniu 1940r. ukończono budowę dwukondygnacyjnego obiektu z użytkowym poddaszem i piwnicą. W obiekcie w kształcie litery "L", jedno całe skrzydło przeznaczone było na jadalnię. (obecnie znajduje się w nim aula uczelniana) Na piętrze znajdowały się pokoje hotelowe (obecnie biura) i sala konferencyjna. Po wojnie obiekt pełnił tę ...
W 1937r na deskach kreślarskich biura architektonicznego Ernsta Pietrusky’ego we Wrocławiu, powstał projekt kasyna oficerskiego (Offiziersheim) dla koszar św. Huberta. W styczniu 1940r. ukończono budowę dwukondygnacyjnego obiektu z użytkowym poddaszem i piwnicą. W obiekcie w kształcie litery "L", jedno całe skrzydło przeznaczone było na jadalnię. (obecnie znajduje się w nim aula uczelniana) Na piętrze znajdowały się pokoje hotelowe (obecnie biura) i sala konferencyjna. Po wojnie obiekt pełnił tę samą funkcję. W czasach WOSR wzniesiono parterową przybudówkę, rozbudowując kuchnię. Po przejęciu obiektu przez Karkonoska Państwową Szkołę Wyższą, umieszczono w nim siedzibę rektoratu. Na terenie kampusu budynek oznaczony jest numerem 1.
/bimbol/

Projekt budynku kasyna oficerskiego.