Sanatorium doktora Jaenischa
Autor: Zbigniew Franczukowski (bynio)°, Data dodania: 2014-07-03 19:20:44, Aktualizacja: 2015-04-29 23:06:01, Odsłon: 3971

Autorskie tłumaczenie prospektu z 1910 r. reklamującego walory Sanatorium, prowadzonego w Międzygórzu przez dr. Rudolfa Jaenischa.

Dwie obszerne doliny Masywu Śnieżnika z obfitującymi w wodę dzikimi potokami Wilczką i Bogoryją oraz ich dopływami, otoczone gęsto zalesionymi górami i przez to całkowicie osłonięte przed ostrymi wiatrami, wolne od zanieczyszczeń, nawet zimą nasłonecznione i ciepłe, tworzą urocze krajobrazowo Międzygórze.

Górska wieś obejmuje leżące wokół na zboczach wzniesień kolonie i przysiółki, licząc wraz z nimi w roku 1910 ok. 950 mieszkańców. Pośrodku wsi, w sąsiedztwie wysokich szczytów Śnieżnika, Małego Śnieżnika i Czarnej Góry oraz należących do JKW księcia Fryderyka Henryka potężnych lasów, umiejscowiony jest zespół sanatoryjny doktora Jaenischa. Zakład rozciąga się w kierunku południowym i wschodnim na wysokości 1900–2216 stóp, a należy do niego również 600 morgów lasów, jak również trzy majątki ziemskie z ok. 1400 morgów łąk i gruntów ornych. Duża ilość bydła zaspokaja zapotrzebowanie tutejszych na mleko i jego przetwory wytwarzane we własnej mleczarni, zaś wszelkie wypieki (chleb, bułki, pieczywo dietetyczne) sporządzane są w nowocześnie wyposażonej piekarni parowej. Na łagodnych, nasłonecznionych zboczach doliny wznosi się malowniczo położony główny budynek zakładu i otaczające go -zbudowane w stylu szwajcarskim i norweskim - wille, które już od 1890 r. przyjmują chorych oraz szukających wytchnienia i odpoczynku kuracjuszy.

Klimat Międzygórza jest bardzo korzystny pod względem walorów zdrowotnych. Regularnie od 1890 r. prowadzone obserwacje meteorologiczne wskazują, że temperatura latem i zimą jest tu bardziej równomierna niż w innych, mniej osłoniętych miejscowościach górskich, a do sporadycznych należą duże różnice temperatur dnia i nocy. Bogactwo bieżących wód, rosiste noce, świeżość i chłód pobliskich lasów są w okresie letnim ochroną przed męczącymi upałami. W najgorętszych miesiącach temperatura nie przekracza 27°C w cieniu, zaś bardzo słoneczne i osłonięte od wiatrów położenie doliny daje zimą temperaturę od 3 do 6°C wyższą niż w innych kotlinach pomiędzy Kłodzkiem a Międzylesiem. Wiele jest dni, kiedy spacerować można w lekkim ubraniu, bądź leżakować.

Do szczególnych wskazań leczniczych w Międzygórzu należą:

• zaburzenia układu nerwowego, jak: neurastenia, neurozy traumatyczne, neuralgie, migreny, ischias, choroba Basedowa;
  • lżejsze schorzenia układu oddechowego, rozedma płuc, astma, choroby oskrzeli, rekonwalescencja po zapaleniu płuc i opłucnej;
  • zaburzenia czynnościowe serca i układu krążenia;
  • choroby narządów trawienia, jak: katar żołądka, nerwowa dyspepsja, wrzody żołądka i jelit, choroby wątroby i dróg żółciowych;
  • choroby przemiany materii, jak: anemia, blednica, cukrzyca, chorobliwa otyłość, zapalenie stawów, skrofuloza, krzywica;
  • wyczerpanie fizyczne i psychiczne;
  • powikłania chirurgiczne po operacjach.

Zasadniczy wpływ na kurację w sanatorium ma troskliwa opieka lekarska i nastawienie psychiczne pacjentów oraz regularny tryb życia, dobre, odpowiadające stanowi zdrowia wyżywienie, a także kuracje odchudzające i odtłuszczające, świeże powietrze, leżakowanie i spacery.

Specjalistycznymi formami leczenia w zakładzie dr. Jaenischa są:

• kąpiele pełne i częściowe, kąpiele kwasowęglowe, igliwiowe i solankowe - łagodne leczenie zimną wodą, okłady, wszelkiego rodzaju prysznice, łaźnie parowe, miejscowe leczenie gorącym powietrzem - gabinet rentgenowski - kuracja pitna z wody mineralnej.
  • kąpiele elektryczne, czterokomórówka, sinusoidalny prąd zmienny, prąd faradyczny i galwanoterapia.
  • elektroterapia według nowych praktyk z nowoczesnymi aparatami.
  • dla wzmocnienia muskulatury i odtłuszczenia stosuje się aparat Bergonie.
  • przy chronicznych stanach zapalnych i obciążeniach reumatycznych używne są diatermie o wysokiej częstotliwości oraz naświetlania lampą kwarcową.
  • aseptyczna i septyczna sala operacyjna.
  • masaże w każdej formie, wykonywane przez przeszkolony personel zakładu lub na życzenie pacjenta przez lekarzy sanatorium.
  • elektryczne i wibracyjne masaże specjalnymi aparatami, przeprowadzane jedynie przez lekarzy.
  • do ćwiczeń służy sala gimnastyczna z odpowiednim sprzętem. Terapia gimnastyczna prowadzona jest według Goldscheidera.

Rozrywkom kuracjuszy służą place gier i zabaw, korty tenisowe, boisko do gry w boccia, sala bilardowa i kręgielnia. W okolicy istnieje okazja do wędkowania, a myśliwi znajdą tereny do polowań. Sanatorium posiada też własną szkołę rzemiosł artystycznych.

Zimą w Międzygórzu panują znakomite warunki śniegowe. Skocznia narciarska, długie tory saneczkowe, kuligi, zjazdy rogatymi saniami z przeszkolonymi przewodnikami dają wspaniałe możliwości uprawiania sportów zimowych. Dla początkujących narciarzy są instruktorzy i specjalnie przygotowane „ośle łączki", a sanatorium zaopatrzone jest we wszelki niezbędny sprzęt zimowy.

Dogodnie usytuowane drogi we wszystkich kierunkach przecinają otaczające sanatorium wspaniałe, wysokie lasy, zachęcające do wielogodzinnych wędrówek w góry z pięknymi widokami, wyjątkowo urokliwymi partiami zadrzewień i dzikimi, romantycznymi wąwozami. Okoliczną florę, obfitującą w rzadkie okazy roślin i kwiatów, ożywia wiele gatunków zwierząt, ptactwa oraz kolorowych motyli zachwycających oczy wędrowców. Szerokie, dobrze utrzymane alejki przeplatają, żywo zielone nawet podczas upałów, trawniki i murawy z fontannami i stawami pstrągowymi. W sąsiedztwie budynków mieszkalnych znajduje się duża liczba ławek w miejscach cienistych lub nasłonecznionych, a wszędzie słychać szum i pluskanie nigdy nie wysychających źródeł i strumyczków. Pobliski, należący do zakładu las mieszany o każdej porze dnia umożliwia pobyt na świeżym powietrzu, zaś cała okolica wybitnie nadaje się do kuracji spacerowej.

Główny budynek sanatorium oraz malowniczo otaczające go wille posiadają łącznie 100 pokoi gościnnych. Pomieszczenia zbiorowe znajdują się w budynku głównym i są nimi: duża sala towarzyska, palarnia, pokój karciany, sala dla dam i sala bilardowa oraz ogród zimowy. Ogólna jadalnia pomieścić może 120 osób, jest przestronna i dobrze wentylowana. Pokoje mieszkalne 1- lub 2-osobowe są suche i słoneczne, w większości zaopatrzone w kryte balkony, urządzone przytulnie i wygodnie, z pięknym widokiem na góry i dolinę. Wszystkie pokoje i korytarze posiadają ogrzewanie gorącą wodą lub niskociśnieniowe ogrzewanie parowe, natomiast poszczególne pomieszczenia, na życzenie, mogą być także ogrzewane piecami kaflowymi. Oświetlenie elektryczne (także lampy stołowe i nocne) czerpie zasilanie z własnej centrali. Klozety ze spłuczkami są ogrzewane. Wysokociśnieniowy wodociąg zaopatruje urządzenia kąpielowe i mieszkania w czystą górską wodę oraz zasila wodotryski, a wody pitnej wysokiej jakości dostarcza starannie utrzymane, tryskające wśród skał źródło. Pacjenci otrzymują pięć posiłków dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem koniecznej diety, spożywanych w ogólnej jadalni, ale na specjalne zlecenie lekarza mogą być one również podawane do pokojów.

Sanatorium posiada rozmównicę telefoniczną, otrzymać można również pokój z własnym telefonem. Trzy razy dziennie w lecie i dwa razy zimą istnieje regularne połączenie pocztowe, a urząd pocztowy oddalony jest zaledwie o dwie minuty drogi od zakładu. Najbliższa stacja kolejowa jest w Bystrzycy Kłodzkiej, gdzie zatrzymuje się pociąg pospieszny linii Wrocław-Międzylesie. Po kuracjuszy na dworzec wysyłane są dorożki. Czas jazdy dobrą szosą do Międzygórza wynosi 1 i 1/4 godziny, zaś na życzenie automobilem 1/2 godziny.

Leczenie i zdrowie pacjentów leży w rękach trzech lekarzy klinicznych oraz pięciu doświadczonych pielęgniarek.

W sanatorium dr. Jaenischa w 1947 r. uruchomiono ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy Organizacji Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetów Robotniczych, a po utworzeniu w 1949 r. Funduszu Wczasów Pracowniczych, zostało ono przekazane temu gestorowi, jako Dom Wczasowy "Gigant". Obecnie (2014) pod nazwą "Gigant 1882" obiekt znajduje się w rękach prywatnych.

/ / / / 5 /
netha | 2014-07-03 20:07:43
Prospekt tylko a jaki obraz tamtejszych warunków życia przedstawia , napisany tak obrazowo że czytając słyszy się szum lasu i czuje ciepło tego ogrzewanego klozetu :-) ... bardzo ciekawy opis, chętnie zobaczyłabym zdjęcie oryginału ...
Zbigniew Franczukowski (bynio) | 2014-07-03 21:16:36
Ten tekst pisałem kilkanaście lat temu :) A oryginał? Gdzieś na pewno go wsunąłem - postaram się odnaleźć :)))
Dzięki!
Ciekawy artykuł :)