Elektrownia wodna Sobolice

Elektrownia wodna Sobolice jest najdalej na południe położoną elektrownią na Nysie Łużyckiej spośród eksploatowanych przez PGE Energia Odnawialna SA Oddział ZEW w Dychowie. Została wybudowana w 1922 r. w miejscu, które z pewnością nie zostało wskazane przez hydrotechnika czy hydrologa. Z tej przyczyny oraz z powodu niewystarczającej przepustowości jazu, w czasie powodzi elektrownia była permanentnie zatapiana. Ostatnia większa powódź w 1981 r. zadecydowała o przebudowie stopnia piętrzącego i elektrowni. ...
Elektrownia wodna Sobolice jest najdalej na południe położoną elektrownią na Nysie Łużyckiej spośród eksploatowanych przez PGE Energia Odnawialna SA Oddział ZEW w Dychowie. Została wybudowana w 1922 r. w miejscu, które z pewnością nie zostało wskazane przez hydrotechnika czy hydrologa. Z tej przyczyny oraz z powodu niewystarczającej przepustowości jazu, w czasie powodzi elektrownia była permanentnie zatapiana. Ostatnia większa powódź w 1981 r. zadecydowała o przebudowie stopnia piętrzącego i elektrowni. Prace modernizacyjne rozpoczęte w 1983 r., po pokonaniu wielu trudności organizacyjnych (rzeka graniczna) i finansowych, zakończono dopiero w 1993 r. Ich efektem jest jednak piękny, solidny jaz i nowoczesna elektrownia wyposażona w urządzenia tych samych producentów, co elektrownia Małomice. Jej roczna produkcja wynosi około 3000 MWh.
/Dodał Petroniusz, opis pochodzi ze strony www.zewdsa.com.pl /
W sierpniu 2010r. elektrownia w Sobolicach została zalana i poważnie uszkodzona przez powódź – przerwa w jej pracy trwała kilka miesięcy.

Widokówka z Sobolic
    Czteropolowa widokówka z lat trzydziestych XX w. przedstawiająca ...