Budynek nr 6

Arkadia

XIX w.

Przed 1945 r. był to pensjonat "Arkadia". Jednak miał dwie kondygnacje i poddasze. Ciekawostką jest to, że na jego zapleczu znajdowła się niewielka stacja benzynowa. Po wojnie obiekt przebudowano na cele mieszkaniowe dla pracowników uzdrowiska. Po pożarze w latach 60. ostatnią kondygnację przebudowano i spłaszczono dach. Na parterze działała piekarnia. W podziemiach mieściło się tu również archiwum uzdrowiskowe, którego zbiory uległy niemal całkowitemu zniszczeniu podczas powodzi w 1997 r. W latach ...
Przed 1945 r. był to pensjonat "Arkadia". Jednak miał dwie kondygnacje i poddasze. Ciekawostką jest to, że na jego zapleczu znajdowła się niewielka stacja benzynowa. Po wojnie obiekt przebudowano na cele mieszkaniowe dla pracowników uzdrowiska. Po pożarze w latach 60. ostatnią kondygnację przebudowano i spłaszczono dach. Na parterze działała piekarnia. W podziemiach mieściło się tu również archiwum uzdrowiskowe, którego zbiory uległy niemal całkowitemu zniszczeniu podczas powodzi w 1997 r. W latach 2012-13 przeprowadzono termomodernizację elewacji i dachu budynku.

Dawny pensjonat "Arkadia". Po wojnie w budynku mieściły się mieszkania, ...
    Dawny pensjonat "Arkadia". Dziś są tu mieszkania.