Kościół św. Maksymiliana Marii Kolbego

Początki tego obiektu sięgają dużo przed 1941 rok, kiedy był budynkiem gospodarczym (stajnią lub oborą). W latach 1941-42 miejscowe władze niemieckie przystosowały ten budynek do odprawiania Mszy św.głównie dla cudzoziemskich pracowników przymusowych (przeważnie Polaków) zatrudnianych
w miejscowej cukrowni jak i gospodarzy niemieckich (Bambrów).Na nabożeństwa
przyjeżdżał ksiądz z parafii św.Marcina z Jawora.
W okresie powojennym pod koniec lat 50- tych wznowiono użytkowanie jako kaplica parafii ...
W okresie powojennym pod koniec lat 50- tych wznowiono użytkowanie jako kaplica parafii św Marcina.
W latach 1973-1974 za probostwa ks.Jana Tokarza odnowiono i rozbudowano kaplicę,powiększając okna i dobudowując małą wieżyczkę.Od strony podwórka dobudowano niewielką zakrystię.
27-10-1974 roku odbyła się uroczystość,podczas której ks.biskup Józef Marek poświęcił kaplicę i dokonał konsekracji nowego ołtarza Bł.M.M Kolbego. Ołtarz zaprojektował proboszcz Paszowic ks.Kazimierz Fedyk.
Dziś dawna kaplica pełni rolę kościoła parafialnego. Parafia pw. św. Brata Alberta w Jaworze znajduje się w dekanacie jaworskim w diecezji Legnickiej. Jej proboszczem jest ks. Grzegorz Pawlak. Obsługiwana przez księży diecezjalnych. Erygowana 25 listopada 2007. Mieści się przy ulicy Starojaworskiej.

Kaplica przy Starojaworskiej 73
    Wnętrze kościółka przy Starojaworskiej.