Dom nr 5 (dawna plebania), ul. Szkolna, Nowogród Bobrzański
Hellrid: Dopisałem wszystkie archiwalne nazwy ulic jakie udało mi się znaleźć na 2 mapach z Christianstadt i 1 z Nowogrodu. Dodatkowo porównując książki z 1928 i 1938, dopisałem ulice typu AH Strasse, Hermann Göring Strasse i Horst Wessel Strasse. Trzeba uważać, bo w obu miastach znajdowały się te same nazwy ulic, nie jest to przypadkowe, szczególnie trzeba uważać na Bahnhofstrasse czy Boberstrasse.
Dworzec towarowy (dawny), ul. Madalińskiego Antoniego, gen., Wrocław
Zdzisław K.: Ok. Dziękuję.
pl. Bolesława Chrobrego (Rynek), Kłodzko
Marek Świtalski: Śmiem twierdzić że zdjęcie wykracza poza ramy tematyki przyjętej na stronie. Jeśli postać byłaby częścią ładnej kompozycji - tutaj mamy nieco przypadkowy kadr, który nie przedstawia wielkiej wartości.
Siłownia plenerowa, Wrocław
KrzysztofKudowa: Nawet ćwiczą :)
al. Wyzwolenia, Wałbrzych
Tony: Tak, oczywiście.
Danuta B.: Tamto lepsze.

tomimaki

DĄB PAPIESKI - UROCZYSTOŚĆ 90-LECIA LASÓW PAŃSTWOWYCH W NADLEŚNICTWIE LUBIN
Autor: Zed°, Data dodania: 2014-05-29 11:55:20, Aktualizacja: 2014-05-29 15:42:49, Odsłon: 1758

Rok kanonizacji Ojca Świętego Jana Pawła II zbiegł się z jubileuszem 90-lecia lasów Państwowych. Upamiętniając to wydarzenie pracownicy Nadleśnictwa Lubin ufundowali tablicę pamiątkową oraz kamienie w „Alei Pamięci" poświęcone pamięci pracownikom Nadleśnictwa Lubin którzy odeszli do wieczności.

Rok kanonizacji Ojca Świętego zbiegł się z jubileuszem 90-lecia lasów Państwowych. Upamiętniając to wydarzenie pracownicy Nadleśnictwa Lubin ufundowali tablicę pamiątkową oraz   kamienie „Alei Pamięci" poświęcone pamięci pracownikom Nadleśnictwa Lubin którzy odeszli do wieczności. Aktu poświęcenia dokonano podczas polowej Mszy świętej, którą dokonali główni koncelebransi Ksiądz Kanonik Marek Pluskota z Parafii Matki Bożej Królowej Polski w Polkowicach oraz Ksiądz Kustosz Marian Kopko  z Sanktuarium w Krzeszowie.

W uroczystościach  uczestniczyli licznie przybili pątnicy z okolicznych miejscowości, Kapelani leśników i miejscowe duchowieństwo, władze samorządowe Polkowic, Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych we Wrocławiu wraz z Nadleśniczymi. Po uroczystej mszy leśnicy zaoferowali uczestnikom wspólne gry i zabawy w ramach działań edukacyjnych, podczas których można było wygrać pamiątkowe gadżety.

Treść przemówienia Nadleśniczego Pana Marka Nieruchalskiego

Drodzy Państwo

Znajdujemy się w miejscu bardzo ważnym dla naszego nadleśnictwa w miejscu gdzie rośnie dąb papieski. Nie ma godniejszego miejsca aby kontynuować obchody 90–lecia Lasów Państwowych w naszym nadleśnictwie.

Historia papieskich dębów zaczęła się 28 kwietnia 2004 r, w czasie jednej z pielgrzymek polskich leśników do Ojca Świętego. To wtedy leśnicy zawieźli do Watykanu 2,5 kg żołędzi zebranych pod najstarszym w Polsce dębem o imieniu „Chrobry”. Podczas audiencji koszyk z nasionami Jan Paweł II poświęcił wypowiadając słowa: „Niech wasza praca pomoże uratować piękno polskich lasów dla dobra naszej Ojczyzny i jej mieszkańców.” Słowa te stały się jednym z głównych drogowskazów w naszej służbie.

W maju 2004 żołędzie otrzymały certyfikat i świadectwo pochodzenia. Następnie trafiły do gospodarstwa szkółkarskiego w Nędzy, należącego do nadleśnictwa w Rudach Raciborskich. 630 nasion wysiano i pielęgnowano przez dwa lata. Przetrwało 514 sadzonek.

Wiosną 2006 r. wszystkie drzewka trafiły do Regionalnych Dyrekcji Lasów Państwowych i Nadleśnictw w całej Polsce, każda sadzonka zaopatrzona została w stosowny w stosowny certyfikat z kolejnym, unikatowym numerem. Tak też stało się w przypadku naszego „Dębu Papieskiego”. Do Nadleśnictwa Lubin dotarła sadzonka z certyfikatem o numerze 402.

Wybór miejsca posadzenia dębu padł na pobliskie wzgórze położone między miejscowością Trzebcz i Komorniki. Miejsce to skupia w sobie w sobie ważne dla lokalnej społeczności elementy: leży na granicy Diecezji Legnickiej i Zielonogórsko-Gorzowskiej a w pobliżu przebiega Szlak Pątniczy Świętego Jakuba biegnący z sanktuarium w Jakubie do Santiago de Compostela w Hiszpanii. Uroczyste sadzenie odbyło się w Wielki Piątek 2006 roku.

W roku beatyfikacji Karola Wojtyły (2011 r.) parafianie z Trzebcza ufundowali kamień pamiątkowy, a na szczycie obok drzewa wzniesiono krzyż. Podczas corocznej pielgrzymki Proboszcz parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski w Polkowicach Ksiądz Kanonik Marek Pluskota dokonał aktu poświęcenia. Dzięki Papieżowi Polakowi miejsce to nabrało szczególnego znaczenia za równo dla miejscowej społeczności jak i Nas leśników. Rok kanonizacji Ojca Świętego zbiegł się z jubileuszem 90-lecia lasów Państwowych. Upamiętniając to wydarzenie pracownicy Nadleśnictwa Lubin ufundowali tablicę pamiątkową z okazji konizacji która to dzisiaj zostanie poświęcona.

Nie byłoby tego miejsca i nie moglibyśmy tak swobodnie korzystać z dóbr oferowanych przez las, gdyby nie wytrwała i uczciwa praca wielu pokoleń leśników. W ciągu dziesięcioleci istnienia nadleśnictwa Lubin wielu spośród pracowników odeszło do wieczności. Aby upamiętnić i oddać hołd wszystkim, którzy poprzez własną pracę i oddaną służbę przyczynili się zachowania naszych lasów dla przyszłych pokoleń, a pośrednio do powstania tego miejsca, na drodze do „Dębu Papieskiego” utworzono „Aleję pamięci”.

Link  do zdjęć historii "Dębu Papieskiego" nr 402 opracowany przez Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe O/Lubin:

Link do zdjęć z uroczystości zamieszczony na stronie internetowej Parafii Matki Bożej Królowej Polski w Polkowicach:

Materiały prasowe: Nadleśnictwo Lubin i Parafia Matki Bożej Królowej Polski w Polkowicach

/ / / /