Gaudeamus igitur Brahmsa
Autor: Waclaw Grabkowski°, Data dodania: 2014-05-27 19:08:54, Aktualizacja: 2014-05-28 18:43:27, Odsłon: 4139

Premierowe wykonanie w Oratorium Marianum 4 stycznia 1881 r.

,,W marcu 1879 r. Uniwersytet Wrocławski nadał Brahmsowi tytuł honoris causa, a twórca na tę okoliczność napisał ,,Uwerturę akademicką” opus 80, a finał zwieńczył popularną wśród studentów pieśnią ,,Gaudeamu igitur” (tekst pieśni, oparty w dużej części na hymnie pokutnym z XIII wieku, napisał w 1781 r. wędrowny poeta niemiecki: C.W. Kinderleben), więc Gaudeamus igitur po raz pierwszy wykonano na Uniwersytecie Wrocławskim”.

Anna Oryńska.

Zdjęcie nr 1. Anna Oryńska. JOHANNES BRAHMS – DOKTOR HONORIS CAUSA UNIWERSYTETU WROCŁAWSKIEGO. Artykuł z: ,,Słowo Wrocławian” nr 19, 2010 r.

/ / / / 1 / 1 / /
Waclaw Grabkowski | 2014-05-27 19:24:56
,,Uwertura akademicka” opus 80 stała się przebojem estrad koncertowych całego świata, choć sam Brahms zbytnio jej nie cenił. To dzięki niej pieśń studencka ,,Gaudeamus igitur” zaczęła światową karierę, której początkiem był Uniwersytet Wrocławski”. Anna Oryńska.
Pal | 2014-06-24 20:56:31
Nie wiem dzięki czemu pieśń studencka "Gaudeamus igitur" zaczęła światowa karierę. (stylistyka)
Łał! Ciekawe~!
Waclaw Grabkowski | 2014-05-27 21:09:28
Też byłem zaskoczony. Do wczoraj nie wiedziałem, że Gaudeamus igitum po raz pierwszy wykonano we Wrocławiu :)
popr. ma być ,,igitur".