Część administracyjna

Umieszczona jest na osi założenia (północ-południe), naprzeciwko głównej bramy wjazdowej do Stada. Wokół hallu rozmieszczone są pomieszczenia biurowe, muzeum, szorownia, magazyn i pomieszczenia magazyniera i koniuszego. Można stąd przejść do stajni nr II i III, a korytarz prowadzący do wejścia skieruje nas do szerokiego przedsionka krytej drewnianej ujeżdżalni.

Dawniej w hallu wisiała ręcznie kuta miedziana tablica z wierszem Profesora Averniusa: Wieziemy Was do zwycięstw, poświęcamy się na wojnie, ...

Dawniej w hallu wisiała ręcznie kuta miedziana tablica z wierszem Profesora Averniusa: Wieziemy Was do zwycięstw, poświęcamy się na wojnie, znosimy ciężar pługa i żniwnego wozu, i ciężki los ziemi. Bądź przyjacielem konia!

Obecnie znajdują się tutaj tablice upamiętniające zasłużone ogiery Stada.

Część administracyjna Stada, pomiędzy stajnią nr II i III.