Widokówka z wkładką

Ansichtkarte mit innen Inhalt

Widokówka przedstawiająca widok na górną Bielawę z góry Parkowej, wydana przez wydawnictwo Fritza Vogla z Cieplic. Wycięto w niej kieszonkę, pod którą umieszczono 10 fotografii z Bielawy, na poskładanej wstędze z papieru gazetowego. Wstęgę tą umieszczono na druku pocztowym (Drucksache), którym podklejono widokówkę Vogla. Druk pocztowy wydrukowała firma Emanuela Jaeschke z Górnej Bielawy, jako zarejestrowany wzór użytkowy D.R. G.M. nr 298631. Nie wiadomo, czy był to jednostkowy pomysł nadawcy, czy ...
Widokówka przedstawiająca widok na górną Bielawę z góry Parkowej, wydana przez wydawnictwo Fritza Vogla z Cieplic. Wycięto w niej kieszonkę, pod którą umieszczono 10 fotografii z Bielawy, na poskładanej wstędze z papieru gazetowego. Wstęgę tą umieszczono na druku pocztowym (Drucksache), którym podklejono widokówkę Vogla. Druk pocztowy wydrukowała firma Emanuela Jaeschke z Górnej Bielawy, jako zarejestrowany wzór użytkowy D.R. G.M. nr 298631. Nie wiadomo, czy był to jednostkowy pomysł nadawcy, czy może "seryjna" produkcja firmy Jaeschkego. Ta unikatowa widokówka jest własnością pana Tadeusza Łazowskiego z BIelawy.

"Bielawa". Fot nr 2 z wkładki.
    Bielawa. Widok z góry Parkowej. Widokówka z zamkniętą kieszonką.