Zdjęcia niezidentyfikowane, Krapkowice
Hellrid: Budynek znajdował się przy ul. Opolskiej, obok fabryki papier został znacznie przebudowany jeszcze przed II wś. Druga fotka: , widać to samo miejsce z charakterystyczną wieżą tutaj:
Budynek nr 66, ul. Opolska , Krapkowice
Hellrid: Opolska 66, tworze obiekt.
Widoki z wieży ratusza, Paczków
kitapczy: Najbardziej odmienny kształt w stosunku do zabudowy powojennej nosi kamienica nr 43, która wówczas była jednopiętrowa.
Korty tenisowe, ul. Katowicka, Opole
foxi: Dzisiaj rozpoczęto demontaż płotu wokół nieczynnych od dłuższego czasu kortów. Co będzie w tym miejscu ktoś wie ? Jakiś czas temu mówiono o budowie tu parkingu podobnie zlikwidowano kort przy Luboszyckiej - -
Hellrid: AB1929: Siegert Johann, Fleischermeister, Krappitz, Oppelner Straße 22. Pozostałe osoby z tym nazwiskiem były w tym samym budynku, jednak ciężko obecnie mi wskazać konkretną lokalizacje. Gdzieś na Opolskiej.
Dom nr 30, ul. Kozielska, Krapkowice
Hellrid: Na tej "wielopolówce" są pokazane obiekty: Kozielska 30 (po lewej), Kozielska 28 (po prawej), na dole skład to Kozielska 28a, obecnie dalej jest tam skład opału i innych towarów.

Ostatnio wyszukiwane hasła

rynek 37, rynek 45, Erdmannsdorf, traugutta 70 wrocław, ruska 46, traugutta wrocław, Kłosów, solny 5, bukow_10596616, bukó, buków, monopol, kowary folder, dzierzoniów ul. letnia, fabryka papieru Jelenia Góra, karpno kościół, maszyn, strzeleczki, jaworek górny, foka, wydr, skórcz, trzebieszowice, wałbrzych, luna park, kościół św. Henryka, Kuropatnik, luboszycka, kino kraków, Dębianka, różanka, zespół szkolno przedszkolny nr 16, sanger, zespół szkolno przedszkolny Wrocław nr 16, wrocław, gigant, gliwice, kino lwow, hotel europa Jelenia, zamość, trebnig, Lehmwasser, Lehmwasser M, Jaworów, klein tinz, szkola knurow, wrocław kosciol klemensa, Piszkowice, wiel, wrocław osobowice, wrocław różanka, Budynek_nr_27_d_szkola_szybowcowa_ul_Kreta_Jezow_Sudecki_, Kędzie, Hala stulecia przystanek, Kliniki politechnika, organy, pilchowice 13, lubań kościół, Wrocław legnicka, Wre, ul.Horbaczewskiego, Przystanek reja, Kamień pomorski, Lüben, Kamień pomorski stacja, nieużywane to, odrzańska, oławska, komarno, Ogród Botaniczny przystanek, czuchow, I_Liceum_Ogolnoksztalcace_im_Stefana_Zeromskiego_ul_Kochanowskiego_Jana_Jelenia_Gora, Bastion sakwowy, slawentzitz, swierzawa, Izbicko, świeradów zdrój, karpacz, szczyglowice, Bema, grzybowo, Dubois, nowa ruda stara osada 22, noe, Dom Edyty stein, tam cieplice, fsc, tamy, kościół ewangelicki, Przyszówka, Łabędy, Pomorska, Mosty pomorskie, kościół św michała, cieplice szkoła, nowa sól w, bliszczyce, dwór czarne, Przystanek rynek, środkowa 7

Kino ,,Tęcza"
Autor: Waclaw Grabkowski°, Data dodania: 2014-02-12 19:04:28, Aktualizacja: 2014-02-16 20:54:16, Odsłon: 3436

Zapiski kinomaniaka

Na portalu Wratislaviae Amici posiadamy zdjęcie wejścia do tego kina z 1948 r., więc można przypuszczać, że zaczęło funkcjonować nawet wcześniej, to znaczy tuż po wojnie i można by powiedzieć, iż jest jednym z pierwszych kin uruchomionych we Wrocławiu tuż po wojnie. Zamknięcie kina nastąpiło na początku lat 90. XX w. prawdopodobnie z powodu zagrożenia katastrofą budowlaną (balkon).

Do kina ,,Tęcza” chodziłem na seanse w latach 70. i 80. XX w. Od wejścia przy kamienicy Kościuszki 177 do kasy trzeba było przejść około 40 metrów. Kino miało balkon. Widownia była bodajże z pochyłą podłogą. Oczekujący na seans spotykali się z wychodzącymi. Tamci już obejrzeli, ci jeszcze nie. Nie we wszystkich kinach tak było. W niektórych kinach Wrocławia wejścia i wyjścia były osobno. Z ,,Tęczy” wysypywali się ludzie z głowami naładowanymi fabułą. Patrzyliśmy na nich i odczytywaliśmy co nas czeka. Oczywiście, kiedy zabrakło biletów w kasie można było go kupić od ,,konika”, za odpowiednią dopłatą.

Zdjęcie nr 4

Wybrany repertuar filmowy kina ,,Tęcza” i innych kin wrocławskich. Pierwsza szpalta – przed stanem wojennym, druga, trzecia i czwarta w stanie wojennym, piąta po zniesieniu stanu wojennego. Źródło: ,,Słowo Polskie” i ,,Gazeta Robotnicza”, ze zbiorów własnych.

Ciekawie zdefiniował dziesiątą muzę Carlos Fuentes:

,,Kinem jestem zafascynowany od dzieciństwa. Ta fascynacja wzięła się z refleksji, że w ciągu stuleci, ba, tysiącleci, ludzkość nie miała twarzy. Wyjątek stanowili królowie, kapłani, wojownicy, damy dworu. Fotografia wydobyła nas z anonimowości. Ale kino utrwaliło coś więcej – młodość i ruch. Możliwość oglądania dwudziestoletniej Grety Garbo czy Marleny Dietrich to wielkie zwycięstwo nad śmiercią”. Carlos Fuentes (ur. 1928 r.) – meksykański prozaik i eseista.

Wacław Grabkowski

/ / / / 177a /
zonia | 2014-02-12 20:21:37
Moim kinem był "Przodownik". W nim nie mieszali się ci sprzed z tymi po. A pamietasz Kroniki Filmowe?
Waclaw Grabkowski | 2014-02-12 21:04:40
To ci dopiero, zapomniałem, ale mi przypomniałaś :) Zawsze, przed każdym filmem emitowano. Czołówka wraz z dźwiękiem naprawdę były rasowe, dobra robota, choć podpięta do propagandy.
zonia | 2014-02-12 21:38:14
Ba! a czasami, a właściwie prawie zawsze puszczano jeszcze film krótkometrażowy. Bywało, że lepszy od samego filmu.
tadpole | 2014-02-12 21:48:44
Glebokie :)
tadpole | 2014-02-12 21:53:16
Ktos z nas moze chodzil na seanse w XIX wieku ?
tadpole | 2014-02-13 09:00:40
Przepraszam, byly przeciez seanse spirytystyczne.
Zbigniew Waluś | 2014-02-12 23:12:13
tadpole | 2014-02-13 07:19:34
Nie zrozumial.
YouPiter | 2014-02-13 11:16:03
Tadpole - dinozaur z powrotu do przeszłości :)
Waclaw Grabkowski | 2014-02-13 11:16:37
Nasi tam nie byli, ale w XIX w. a konkretnie w 1896 r. ,,chodził” na swoje seanse William T. Rock, gdyż otworzył w Nowym Orleanie pierwsze stałe kino ,,Vitascope Hall”, na czterysta miejsc siedzących. Zaś pierwszym do tego celu zbudowanym kinem z pochyłą podłogą było paryskie ,,Cinema Omnia Pathé”, otwarte 1 XII 1906 r. na bulwarze Montmartre. Pierwsze kino samochodowe (drive-in) otwarto 6 VI 1933 w Camden, stan Nowy Jork. Ciekawostka: ,,NICKELODEON – nazwa pierwszych amerykańskich kin, zwł. sprzed I wojny światowej, od amer. ang. nickel - 5 centów, cena biletu wejścia – i Odeon ( z gr. öideion) – teatr w staroż. Atenach i nowożytnym Paryżu. Pierwsze kino o tej nazwie otwarto w 1905 w McKeesport pod Pittsburgiem w Pennsylwanii”. Informacje z: ,,Słownik wydarzeń, pojęć i legend XX wieku”, Władysław Kopaliński, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1999 r. W związku z komentarzami tadpola z trudem przychodzi mi ujawnienie mojej współpracy ze znakomitymi korektorami Wrocławia, gdyż może to być poczytane jako nieskromność. Przez lata współpracowałem przy tworzeniu książek z panem Ryszardem Ulaneckim (m.in. przy książce z serii - Bibliografia Literatury Polskiej – NOWY KORBUT Haliny Gacowej ,, Juliusz Słowacki”, Wyd. Ossolineum 2000 r.) i panem Adamskim także z Ossolineum i z innymi. Odpowiem krótko – wiem, co piszę.
flowerpower | 2014-02-13 13:48:53
Moim kinem był Światowid i łaziłam do niego na wszystkie filmy - radzieckie, amerykańskie, francuskie, czeskie, jak leciało. Rekordy obecności biłam na „Andżelikach” z pięknym Robertem Hosseinem z piękną szramą na policzku.
Waclaw Grabkowski | 2014-02-14 12:28:32
Miła flowerpower – chyba dzięki tym sprawnie działającym kinom i filmom pochodzącym z różnych stron świata nie było tak szaro w naszych głowach :). Wiedzieliśmy, że istnieje wspaniały świat i tęskniliśmy za nim. Pamiętam, gdy po raz pierwszy udało mi się wyjechać na Zachód i po trzech miesiącach wrócić (bo na tyle wystawiali wizę). Wtedy ujrzałem nasze miasto z bolesną wyrazistością, najbardziej dręczyły duszę nieotynkowane kamienice i brudne ulice. Widząc to byłem chory. Myślałem, że to tylko tak ze mną się dzieje, ale nie, tak samo odczuwali moi koledzy.
PP | 2014-02-14 17:17:40
To dobrze, że magia tych konfrontacji już za nami.
"Konfrontacje" filmowe są natomiast moim źródłem jak najbardziej pozytywnych wspomnień kinematograficznych. Może Wacku opowiadanko?
Waclaw Grabkowski | 2014-02-14 20:10:16
Tak, masz rację, dzisiaj już tylko nieliczne kraje Zachodu mają w sobie powab. Piotrze, opowiadanko chętnie napiszę, ale jak wyjdzie na to, że w ,,Tęczy” zawsze zajmowałem miejsce na balkonie, a tam przecież sadowili się najwięksi kinomaniacy dzielnicy, którzy nie liczyli się z tymi na dole, to mogę Tobie podpaść ;), bo wiem z Twoich opowieści, że bywałeś na widowni poniżej. Oświadczam Ci, nie plułem i nie robiłem ,,zrzutów innej produkcji własnej” :). Jednak rzucanie na oślep, do przodu, żyje i ma się dobrze, a to chyba za przyczyną wyjazdu mojego kumpla na Zachód. Tu się skończyło, a tam się zaczęło :). .
PP | 2014-02-15 00:33:51
Bez obaw Wacławie. To o czym pisałem zdarzało się w czasie seansów przedpołudniowych, kiedy na widowni zasiadała przymuszona szkolna dzieciarnia, a nieprzyzwoitego zachowania dopuszczali się wagarowicze co szkoły szerokim łukiem omijali.
SyG | 2014-02-16 20:02:58
Chyba jeszcze niestety nie! Wystarczy przejechać się pociągiem "Intercity" na trasie Berlin-Dortmund, a po miesiącu trafić na trasę "Intercity" Poznań-Wrocław.
flowerpower | 2014-02-14 18:44:48
Miły Wacławie:) O tak, ja też tęskniłam za tym wspaniałym światem, idealizując go jednak tak niemiłosiernie - co było poniekąd zasługą oglądanych filmów - że nawet „Odrażający, brudni, źli” nie byli w stanie zachwiać moją wiarą w to, że w tej arkadii wszystkim żyje się dobrze, dostatnio i bez większych problemów, każdy ma pięknie urządzone mieszkanie i samochód, a forsa leży no może nie na ulicy, ale każdy ją ma i w ogóle nie ma biednych ludzi.
tadpole | 2014-03-16 18:17:35
Do 2096 zostalo jeszcze pare lat, zeby sie pomylic co do stuleci.
tadpole | 2014-03-16 18:22:08
25 lat temu Al Gore wynalazl Internet :).
Waclaw Grabkowski | 2014-02-16 21:18:09
Do artykułu dodałem wybrany repertuar filmowy kina ,,Tęcza” i innych kin wrocławskich. Pierwsza szpalta – przed stanem wojennym, druga, trzecia i czwarta w stanie wojennym, piąta po zniesieniu stanu wojennego. Źródło: ,,Słowo Polskie” i ,,Gazeta Robotnicza”, ze zbiorów własnych.
PIOTR | 2014-03-07 20:09:59
Witam , mieszkałem na ul. Traugutta i jako dziecko chodziłem do kina Tęcza a i czasami seanse były dla szkoły .Dzięki za przypomnienia i Pozdrawiam .